Ismét szélvihar pusztított a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/09
Hirdetés

Foto: aktuality.sk
Ján Mokoš, Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a Magas-Tátra területére. A város vagyonában mára már 100 ezer € kárt okozott az erős szél. Elsősorban az épületek tetőszerkezetében, ablakokban és párkányokban keletkezett kár. A rendkívüli állapot kihirdetése után azonnal értesítették az idegenforgalmi központokat, iskolákat, óvodákat.

Meteorológusok szerint az egész hétvégén erős szélre, viharos széllökésekre kell számítani, így a válságstáb azt tanácsolja az embereknek, ha nem muszáj, ne hagyják el házaikat és biztosítsák a vagyontárgyaikat. A 2004-es pusztító szélvihar óta nem érte ekkora természeti csapás a Magas-Tátrát, mint a pénteki. Ez erdészek egyelőre nem tudják mekkora az anyagi kár a erdőkben
A sínekre zuhanó fák és faágak miatt néhány helyen le kellett állítani a tátrai villamosvasutat is. A viharos szél miatt leállt a Csorba tónál lévő síközpont működése.
A hegyimentő-szolgálat készenléti állapotot hirdetett az erős szél miatt. Pénteken reggeltől erős 75 km/órás szél fújt, a legerősebb széllökések elérték a 100 km/órát is. A mentőszolgálat figyelmezteti a turistákat, hogy egyelőre nem ajánlatos hosszabb túrákra indulni. A turistaútvonalaknak elsősorban az erdei részein kritikus a helyzet, ahol a lehulló faágak és a kidőlt fák jelentenek veszélyt.
A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, s körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben. A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban tövestől csavarta ki, illetve törte derékba a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott egyes helyeken elérte a 230 kilométer/órát.


Frissítés: 2011.04.10, vasárnap, 16.30 ó.
Vasárnap reggel 9.39-kor kiadott tájékoztatás szerint a kár becsült értéke mára elérte a 250.000 €-t. A legtöbb kár a szél által lebontott háztetőkben, feldöntött és elsodort buszmegállókban, valamint a reklámtáblákban keletkezett. Vasárnap este 20.00-ig a hegyekben rendkívül erős, akár 144 km/óra erősségű széllökések várhatóak. Ez nem számít kivételesnek, de a meteorológusok mégsem zárják ki az újabb viharkárok lehetőségét. Még szombat este is fák dőltek az utakra és tetőket szaggatott le a szél, még ha nem is olyan mértékben, mint a pénteki és szombati nap folyamán. A tátrai villamos vonalán fokozatosan helyreáll a közlekedés, vasárnap reggeli állapot szerint már csak a Felsőhági – Csorbató közötti szakaszon járnak villamospótló buszok, az Ótátrafüred – Tátralomnic közötti villamos egyelőre nem közlekedik. A vasárnapi előrejelzések szerint az előző két naphoz képest vasárnap várhatóan csökken a szél intenzitása, ez azonban az éjszaka során ismét felerősödhet. Az előrejelzések alapján a város polgármestere előreláthatólag hétfőn rendelheti el a rendkívüli állapot feloldását.


Frissítés: 2011.04.11, hétfő, 18.30 ó.

Foto:lesytanap.sk

A TANAP Állami Erdészet tájékoztatása szerint az erdőkben keletkezett közvetlen kár közel 750 000 €. Az erős széllökések következtében Podbanszkótól Matlárházáig mintegy 20 000 fenyőfa pusztult el. A legnagyobb károk Podbanszkó és Tátrafüred környékén keletkeztek. A vihar különösen a fiatal erdőállományt pusztította, melynek újjáéledéséhez 50 év szükséges.
A túraútvonalak többségén nehéz a közlekedés, csak kisebb lezárások váltak szükségessé. Már a hét végén azon dolgoztak a TANAP munkatársai, hogy járhatóvá tegyék a Tarajkáról a Rainer kunyhóhoz vezető piros jelzésű turistautat, így vasárnaptól ismét megközelíthető a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgy. Nehezen járható a Tátralomnicról a Tar-pataki-vízesésekhez vezető kék jelzésű turistaút, ahol a turistaútra dőlt fák törzsét a mai nap folyamán távolították el. Továbbra is nehezen járható a Kárpátia Panziótól a Tar-pataki-vízesésekhez vezető sárga jelzésű turistaút, a Magisztrále a Tarajkáról a Sziléziai házig, valamint Csorbatóról a Három-forrásig, és úgyszintén a zöld jelzésű turistaút a Három-forrástól a Kriván irányába. Az időjárást, valamint a pénzügyi erőforrásokat figyelembe véve fokozatosan távolítják el a kidőlt fákat a turistautakról, elsőként azokról, amelyek a turisták által leglátogatottabb helyekre vezetnek. A TANAP illetékesei a turisták türelmét kérik, és arra kérnek mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a nemzeti parknak a helyzet normalizálódása érdekében bevezetett rendelkezéseit.

Hirdetés
Hirdetés