Cseh-tavi völgy helyett Rejtett-völgy, stb. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/07
Hirdetés

Rejtett-völgy, Rejtett-tó, Fagyott-tó
2006. június 1-től a Szlovák földmérési, térképészeti és telekkönyvi hivatal döntése alapján korrigálták a Magas-Tátra egyik, hosszú évtizedeken át helytelenül használt földrajzi nevét. A korrekció értelmében visszaállították az eredeti, helytelen fordítás miatt a köztudatba került történelmi helyneveket a Cseh-tavi-völgyben és körzetében használt minden, Cseh- előtaggal kezdődő földrajzi név esetében.

Az eredeti nevektől való eltérést a porosz Albert Sydow térképész helytelen fordítása okozta. A gorál pásztorok a völgy nevét, amelyben egykor juhaikat legeltették, tájszólásuk szerint "censka"-nak ejtették, ami nehezet jelent, és tükrözi a völgy nehéz elérhetőségét. Sydow valószínűleg nem értette a gorál tájszólást, és így a völgy és a többi objektum nevét "cseszka" (cseh) néven értette, vagy ennek vélte hallani, és ezt fordította le. Így keletkezett a Böhmisches Tal (Cseh-völgy), valamint az összes többi, cseh- kezdetű földrajzi név.
A hivatal döntése értelmében a szlovák nomenklaturában 2006 nyarától visszaállították az eredeti, Ťažká,-é,-ý előtagú neveket, amely magyarul nehezet jelent.
A magyar gyakorlatban Komarnicki Gyula: A Magas-Tátra hegyvilága c. hegymászókalauza főként a Cseh- kezdetű elnevezéseket használja a Rejtett-torony-csorba kifejezés kivételével. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban működő tárcaközi Földrajzinév-bizottság döntése szerint a magyar névhasználatban a Rejtett- típusú elnevezések ajánlottak.

Ennek értelmében a megváltozott földrajzi nevek az alábbiak:
Cseh-tavi-völgyből (Česká dolina) Rejtett-völgy (Ťažká dolina)
Cseh-tóból (České pleso) Rejtett-tó (Ťažké pleso)
Cseh-tavi-csorbából (Česká štrbina) Rejtett-tavi-csorba (Ťažká štrbina)
Cseh-tavi-toronyból (Česká veža) Rejtett-tavi-torony (Ťažká veža)
Cseh-tavi-patakból (Český potok) Rejtett-tavi-patak (Ťažký potok)
Csehtavi-völgyi-vízesésből (Český vodopád) Rejtett-tavi-vízesés (Ťažký vodopád)

Forrás és részletesebb magyarázat: www.fsz.bme.hu
Hirdetés
Hirdetés