Barlangász-baleset a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/04
Hirdetés

Jobbra a Mietusz-völgy (tygodnikpodhalanski.pl)
Ritkán hallunk hírt tátrai barlangász-balesetről, most azonban ilyen eseményről érkezett hír. Március 1.-én, kedden egy gyors és szerencsésen végződött mentőakció során bajba jutott barlangászt mentettek a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai a Lengyel-Tátrában, a Miętusz-barlangban. A 30 éves férfi egy ötfős csoport tagjaként oktatójával és társaival barlangász-tanfolyamon vett részt.

A TOPR ügyeletesének tájékoztatása szerint a barlangász rosszul lett a barlangban, és képtelen volt tovább menni. Társai telefonon riasztották a hegyimentőket, a mentésben 15 hegyimentő vett részt, közülük 12 fő ereszkedett le a barlangba, akik minden nehézség nélkül a felszínre hozták a sérültet. Az első vizsgálatok szerint látható külső sérüléseket nem szenvedett, kivizsgálás céljából a zakopanei kórházba szállították.
A barlangi mentéseknél szinte megszokottnak mondható több napos mentőakciókkal szemben ezúttal a bejelentéstől számítva kevesebb, mint 6 óra elteltével a felszínen volt a sérült személy.
A Miętusz-barlang a Miętusz-völgy nyugati lejtőjén, a Vörös-hegyek csúcsai alatt található, ez Lengyelország negyedik leghosszabb barlangja. Az összesen 10 km hosszúságú folyosókból álló barlang bejárati nyílása a Mięusz-völgy felső részén, 1273 m. tsz.f.m.-ban található.
Hirdetés
Hirdetés