Lopják a fát a Nemzeti Parkban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/09
Hirdetés

Fotó: TANAP
A Tátrai Nemzeti Park az elmúlt évben 7400 köbméter fa kivágását engedélyezte tüzelőanyagként történő eladás céljából, emellett a tátrai, tátraalji települések lakossága kb. 440 köbméter fát szedett össze illegálisan, mintegy 1400 € értékben. A még nagyobb károkozás megelőzése érdekében a TANAP erdészei folyamatos ellenőrzés alatt tartják az erdőket.

Az elmúlt év elejétől a TANAP Állami Erdészet által kezelt területen 128 esetben sikerült megakadályozni a falopást, ezek többségét a Késmárki Itató, Tátralomnic, valamin t a PIENAP területén található Alsólehnic (Vörös kolostor) körzetében. Az elkövetők szinte kizárólag a környező falvak lakói közül kerültek ki, az általuk eltulajdonított fa értéke több mint 1200 €. Peter Uram, a TANAP Állami Erdészet illetékese elmondta, ahogy a korábbi években, úgy ezekben az esetekben sem haladta meg a falopás mennyisége az esetenkénti 1 köbmétert.
A múlt év végéig a rendőrséggel együttműködve 97 falopási esetet sikerült lezárni a Tátrai Nemzeti Parkban. 29 elkövetőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, 2 elkövetőt pénzbírság megfizetésére köteleztek. 12 elkövetővel szemben megszüntették az eljárást, míg 6 elkövetőt 50-80 óra közötti közhasznú munkára ítélt a bíróság, a fennmaradó esetekben az ügyészség megszüntette az eljárást.
Hirdetés
Hirdetés