A vidra és a medve a közúti balesetek leggyakoribb áldozata a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/11/08
Hirdetés

Illusztráció - aktuality.sk
Az elmúlt 5 évben a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) működési területén feljegyzett végzetes állatbalesetek során 16 vidra és 6 barnamedve pusztult el. Az autók kerekei alá került továbbá 2 hiúz, 1 farkas és 1 vadmacska is, de nem élte túl az autóval történő ütközést 3 sólyom, 2 ölyv, 1 bagoly és 1 fülesbagoly sem.
 
A környezetvédők azonban úgy gondolják, nem tudnak minden egyedről, amely az utak mentén vérzett el. Valószínűsíthető, hogy az elgázolt állatokat esetenként eltüntetik, illetve a tetemeket az érintett intézmények tájékoztatása nélkül, preparálás céljára kisajátítják.
A TANAP jelentése szerint súlyosan korlátozza az állatok természetes vándorlását a D1-es autópálya, hiszen itt nagyon kevés lehetőségük van a nagyrészt zárt pályán történő átkelésre. Pozitív példa az autópálya felett átívelő híd, amelyet Lucsivna közelében építettek. Ezt nem csak a szarvasok, őzek, vaddisznók, rókák és nyulak használják, hanem az olyan nagyragadozók is, mint a medve, a farkas és a hiúz. Nagyon forgalmas, és ezért veszélyes út az állatok szempontjából a Szabadság út, valamint a Poprádot Ótátrafüreddel összekötő autóút, a villamos vasút pályája pedig főleg a vándormadarakra jelent veszélyt. Megoldatlan problémát jelent az autópályának az a szakasza, amelyet nem véd kerítés, itt minden évben több védett állat pusztul el a balesetek következtében.
Hirdetés
Hirdetés