2021. szeptember 20., hétfő

Eltévedt magyar turistákat mentettek a Magas-Tátrában

2021. szeptember 18-án délután a 112-es segélyvonalon keresztül érkezett egy segélykérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) a Magas-Tátrából. Két magyar turista felvonóval ment fel a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), ahonnan az ott lévő jelzett turistaút végétől tovább mentek, és leereszkedtek a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) oldalában lévő ún. Szén-vízesés (Uhoľný vodopád) feletti kuloárba, amelyen keresztül elmondásuk szerint Zamkovszky menedékházhoz akartak eljutni. A 35 éves férfi és a 26 éves nő a szükséges hegymászó felszerelés nélkül folytatta az ereszkedést a kuloárban, amíg egy meredek küszöbhöz nem értek, ahonnan már nem tudtak továbbmenni, és segítséget kértek. A Hegyi Mentőszolgálat operatív központjában sikerült lokalizálni a párt, a hegyimentők ezt követően légimentők segítségét kérték, akik Ótátrafüreden két hegyimentőt vettek a fedélzetre, majd a behatárolt terület fölé érkezve a bajba jutott pár közelében tették ki őket. A légi szállítás előkészítését követően az első bajba jutott turistát egy hegyimentővel együtt légi úton evakuálták a zord terepről, és az Ótátrafüredi helikopter leszállópontra szállították. Ezután a helikopter visszatért a völgybe, és a másik hegyimentővel együtt evakuálta a második személyt.


Mivel a magyar turisták nem sérültek meg, Ótátrafüredről saját kérésükre önállóan folytatták útjukat.

8 megjegyzés:

 1. Vajon mennyibe került ez kis helikopteres kiruccanás? Nem hiszem hogy ez benne van egy biztosítsásban.

  VálaszTörlés
 2. Ezt vélhetően sosem tudjuk meg, 4-5 e€-t kiszámláztak számukra, teljes joggal :(.

  VálaszTörlés
 3. Pl. Mi mindig kötünk biztosítást amiben 5 millió forintig helikopteres mentés is van. Így egy napra kettoezer forint/fő a díja.

  VálaszTörlés
 4. Az EUB kérni fogja tőlük az orvosi igazolást, csak azzal fedezhető le a mentés, a nélkül csak sétarepülés... 66 EU-s TANAP belépővel...

  VálaszTörlés
 5. Vajon mire számítottak amikor a jelzett utat elhagyták mindenféle biztosítás nélkül? Még jó hogy volt térerő.

  VálaszTörlés
 6. Én láttam az Ótátrafüredi parkolóból a helikoptert,amikor az egyik túristát vitte. Kötélen lógtak a hegyimentővel.

  VálaszTörlés
 7. Anélkül, hogy bármiféle kritikát, ítéletet mondanék, érdekelne, hogy ők miként élték át a helyzetet, ha esetleg ezt olvassák, kérem tegyék meg. Köszönöm.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...