2018. szeptember 13., csütörtök

Ismét egy halálos hegymászóbaleset a Tátrában


2018. szeptember 10-én, hétfőn a késő esti órákban érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére egy litván turista eltűnéséről, aki aznap reggel egyedül indult a Téry menedékházból (Téryho chata, 2015 m) a Közép-orom (Prostredný hrot) csúcsára. Az eltűnt férfi utolsó alkalommal délelőtt 11 óra körül lépett telefonon kapcsolatba egy ismerősével, később viszont már nem fogadta a hívásokat. Az eltűnés bejelentését követően a rendőrség ellenőrizte a szálláshelyeket, valamint megpróbálta bemérni az eltűnt mobiltelefonját, ez azonban nem vezetett eredményre. A hegyimentők kedden kora reggel indultak a Közép-oromhoz, hogy megkezdjék a helyszíni kutatást, melyhez igénybe vették a Belügyminisztérium helikopterének segítségét is.

A keresett 42 éves férfit a hegyimentők a gerincről a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina) irányába leeső Nagy-Templom-vályúban (Bráničkový zľab) találták meg, életjelet azonban ekkor már nem tapasztaltak. Később, a csúcson található csúcskönyvben megtalálták az eltűnt bejegyzését, a férfi valószínűleg az ereszkedés során ismeretlen oknál fogva megcsúszott a meredek, sziklás vályúban. A hegyimentők az elhunyt turista holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

3 megjegyzés:

 1. Szerintem a képen nem a Közép-orom látható

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Senki nem is mondta, hogy a Közép-orom van a fotón, ez egy számítógépes animáció, és a Közép-gerinc déli része látható rajta, a baleset helyszínével.

   Törlés
  2. Ez a Közép-orom kalauz szerint legkönnyebb (lejöveti) útja. A gyakorlatban csak jó látási viszonyok között egyszerű. Ezt személyesen is megtapasztaltuk, amikor egy októberi késő délután erre próbáltunk lejönni. Miután lámpáink felmondták a szolgálatot, órákig kecmeregtünk lefele a sötétben a meredek füves lejtőkön. Végül egy vakszerencsével megtalált szögből, egy vízesésen átereszkedve értünk le a völgybe, ahol már csak a patakon kellett átjutni. Meg kellett volna állni és bivakolni, de megúsztuk.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...