„Fa paloták” – Fedezzük fel Zakopane legszebb épületeit / IV. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/14
Hirdetés
Fotó: Andrzej Samardak
Zakopane műemlékei nem nagyon régiek, és művészileg nem is képviselnek különösen nagy értéket. A legrégebbi épületek a XIX. század első felében épültek. A Tátra lábánál található műemlék épületek értékét leginkább azok a lengyel történelemből ismert prominens művészek, tudósok és politikusok adják, akik hosszabb-rövidebb időt eltöltöttek Zakopanéban, és laktak ezekben az épületekben. A következőkben szeretnék bemutatni néhányat Zakopane legszebb műemlék épületei közül, melyek leginkább az I. világháború előtt, illetve a két világháború közötti időszakban épültek. Zakopanei sétánkat a város eddig még nem érintett, de az előzőekhez hasonlóan ugyancsak figyelemre méltó épületek bemutatásával fejezzük be. 

Jaszczurówkai „Jézus Szent Szíve” kápolna
A városközponttól kicsit távolabb, a Halastóhoz vezető út mellett, Zakopane Jaszczurówka városrészében található a város egyik jelképeként ismert, 1907-ben felszentelt jaszczurówkai Jézus Szent Szíve kápolna a zakopanei stílus megálmodója, Stanislaw Witkiewicz egyik legszebb alkotása, melyet a helyiek „Witkiewicz gyöngyszemének” is neveznek. A folyami kőből épített, magas talapzaton álló fagerendákból készült, többszintes, árkádos-galériás kápolna ajtói és ablakkeretei fafaragással díszítettek. Az épületet góral ácsok és fafaragók építették 1904-1907 között, nyeregtetőjét fazsindely borítja, a tetőből kiemelkedik a négyszögletes harangtorony, melyben a harang található. A kis tornyot egy fém kereszt koronázza. A főbejárat felett a templomnál is idősebb Fájdalmas Krisztus szobra látható.


Fotó: marekusz shutterstock
Willa Konstantinówka – ul. Jagiellońska 18.
A városközpont közelében, a Jagelló utcában található az 1900-ban Witkiewicz tervei alapján épült Willa Konstantinówka nevű épület, amely az I. világháború előtt Aniela Zagórska tulajdona volt. Többször vendégeskedett itt a tulajdonos unokatestvére, a lengyel származású angol író, Józef Konrad Korzeniowski (Joseph Conrad), akinek a műveit Zagórska fordította lengyelre.






Fotó: Andrzej Samardak
Willa Harenda – os. Harenda 12.
A régi szép épületek kedvelőinek feltétlenül érdemes ellátogatni a város Harenda városrészébe, ahol egy újabb különleges épületet találhatnak. 1923-1926 között Harendán, az 1920-ban eredetileg szállóként felépített Willa Harenda nevű emeletes épületben töltötte élete utolsó éveit Jan Kasprowicz, a híres lengyel költő és drámaíró. Az épületet nem sokkal felépülte után a Zakopanéban letelepedő angol festő, Winnifred Cooper vásárolta meg, majd tőle 1923-ben került Kasprowicz tulajdonába. Kasprowicz 1891-ben járt először Zakopanéban, majd rendszeresen Poroninban szállt meg. Harendán kevesebb mint 3 évig élt, hamvait harmadik felesége, Maria Kasprowiczowa kezdeményezésére az épület mellett 1933-ban felépített mauzóleumban helyezték el. A villában 1950-től a költő emlékmúzeuma van elhelyezve.

Fotó: Andrzej Samardak
Willa Jutrzenka – ul. Grunwaldzka 3.
A sétálóutca közelében, a városi parkban található Willa Jutrzenka nevű, zakopanei stílusú épület 1900-ban épült. 1903-ban panziót nyitottak benne, az I. világháborút megelőzően többször is tulajdonost cserélt, majd a háború után a város tulajdonába került. A két világháború között városi hivataloknak adott otthont, majd a második világégés után a cserkészek kapták meg. 1988-ban ismét a város tulajdonába került, napjainkban különböző, főleg a gyerekekkel és az ifjúsággal foglalkozó szervezetek találhatók itt.





Hirdetés
Hirdetés