Ismét tarolt a szél a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/08
Hirdetés
Az elmúlt hétvégi szélvihar következtében a Tátrai Nemzeti Parkban további közel 6400 köbméter fa dőlt ki, illetve károsodott, ami több mint 8500 darab fát jelent. Az anyagi kár nagysága 5800 euró körül van. „Elsősorban a Zúgó (Podspády) és Javorina (Tatranská Javorina) védett körzetekben lévő erdőket érte kár, ahol a szél az első becslések szerint összesen 6000 köbméter fát döntött ki" – mondta a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátna lesy TANAPu) igazgatóhelyettese, Pavol Fabian.
A vihar legnagyobb mértékben a Jávor-völgy (Javorová dolina) és a Széles-völgy (Široká dolina) közötti területet sújtotta, ahol a kidőlt fák elvágták az erdészházakhoz vezető utat. Míg Javorinában az erős szélnek közel 2000 köbméternyi fa esett áldozatául, addig Zúgó védett körzetében 4000 köbméternyi fáról beszélhetünk. További 400 köbméternyi fa kidőlését Oravice és Habovka körzetéből jelentették.

Károk keletkeztek a TANAP állami erdészet által felügyelt állami vagyonban is, a szélvihar kárt okozott a létesítményeken, megrongálódtak például turistajelzések, propagációs anyagok és kerítések is.
„Dolgozóink a terepen vannak, igyekeznek hozzáférhetővé tenni az összes, a fák által elzárt erdei utat. Körültekintőnek kell lenniük a látogatóknak is, akiknek számolniuk kell azzal, hogy ilyen időjárási viszonyok között a turistaösvényeken is lehetnek a szél által kidöntött fák és letört ágak“ – magyarázta a TANAP Állami Erdészet külső kommunikációval megbízott koordinátora, Martina Petránová.
A Tátrai Nemzeti Parkban és a Pieninek Nemzeti Parkban (PIENAP) február 24-én is erős szél tombolt. Aznap közel 2000 élő fa esett a vihar áldozatául, ami 1335 köbméter fát jelent. Akkor a különféle létesítményeket és épületeket 3000 eurós kár érte.







Hirdetés
Hirdetés