2016. szeptember 25., vasárnap

Ezúttal egy orosz turista úszott a Halastóban

A Tátra valamennyi tavára és patakjaira érvényes fürdőzési tilalom ellenére újybb turista döntött úgy, hogy megmártózik a Tátra legnyagobb tavában, a Halastóban. Az orosz turista ezt ráadásul videóra is rögzítette, és megosztotta az interneten. A két perces videófelvétel múlt hét szerdán (szeptember 15-én) jelent meg a YouTube csatornán. Ezen azt látjuk, hogy egy szakállasa férfi fehérneműben bemászik a tóba, odaúszik egy sziklához, felmászik rá, majd ismét a vízbe ereszkedve a partra úszik. Mindezt orosz nyelvű felirat kíséri.
A Halastóban, mint ahogy minden más tátrai tóban is a Tátrai Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint tilos fürdőzni. Ezért a mutatványért akár 500 złoty bírságot is ki lehet szabni, ennek ellenére minden évben akad néhány kalandor, akik vállaják ennek kockázatát.

A nemzeti park őrei már korábban is felhívták rá a figyelmet, hogy a Halastóban történő fürdőzés amellett, hogy veszélyezteti a tó ökoszisztémáját, az emberre nézve is veszélyes. A tó vize nagyon hideg, és az emberi test nem biztos, hogy meg tud bírkózni egy ilyen hirtelen hőmérsékletváltozással.


A szerkesztő megjegyzése: Az elmúlt hét végén sajnos én magam is láttam hasonlót, amikor a Zamkovszky-menedékháztól jöttem lefelé a Rainer kunyhó felé. A kunyhóhoz közeledve két férfi, szintén alsónadrágban fürdőzött a Tar-patakban, nem messza annak hídjától, az arra járó nem kevés turista szeme láttára. Vidáman fényképezték magukat a vízben állva, majd ülve, egyenként és párban, majd laposüveggel a kezükben, időzítőt használva. Ha az olvasók megengednek ennyi szubjektivitást, én magam felháborítónak tartom ezt a viselkedést, melyre nem tudok jobb jelzőt kitalálni, mint azt, hogy idióták…

Forrás és fotó: http://krakow.wyborcza.pl

2 megjegyzés:

  1. Máshogy látom a dolgot. Szerintem a tiltás helyett a "Ne hagyj nyomot" elvnek kellene érvényesülnie. Itt senkinek nem jutott még eszébe nyáron, hogy milyen csoda lehet megmártózni pl a Poprádi-tóban? Nem strandolásról beszélek, csupán megmártózni nyakig, majd kiugrani belőle? Főben járó bűn hálózsákban/hóhatár felett bivakolni is? Senkit nem hívogatnak a tüzelőkövek? Sajnálom, de az emberekben van egy kényszer, hogy mindent túlszabályozzanak.

    VálaszTörlés
  2. A Tátrában mindent zsigerből tiltanak, itt ez egyszerűen így megy... aztán valahogy mégis annyi a baleset, mint sehol másutt. Érdekes, pl. a Hallstatti-tó ökológiáját nem teszi tönkre, hogy 1-2 rövid partszakaszon engedik a fürdést. Ezekben a jeges vizekben úgysem tud hosszabban időzni csak egy rozmár.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...