2016. szeptember 14., szerda

Éjszakázási lehetőségek a tátrai menedékházakban

A www.magas-tatra.info oldal olvasója, Róka József a közelmúltban több napos, menedékházakban alvós túrát tett a Tátrában, és ezzel, pontosabban az általa érintett menedékházakban előre foglalt szállás nélküli, a földön történő alváslehetőségekkel kapcsolatban saját tapasztalatairól beszámolva az alábbi levelet juttatta el hozzám. A beszámolót szerkesztett változatban teszem közzé annak érdekében, hogy ha mások is ilyen túrát terveznek, illetve ha lefoglalt szállás nélkül „esnek be” egy menedékházba, akkor tudják mire számítsanak.
1. éjszaka: Zöld-tavi menedékház
Itt gyakorlatilag a földön alvást is előre le kell foglalni, túrázóinkat már este 6-kor elküldték a menedékházból, egy esőbeállóban aludtak pár km-rel arrébb.
2. éjszaka: Hosszú-tavi menedékház
Itt 10 € megfizetése ellenében lehetőség van a földön vagy a padon aludni, és ugyanennyiért félpanziós ellátást (vacsora+reggeli) is kérhető. A túra során érintett Zamkovszky- és a Téry-menedékházakban is lehet a földön aludni.

3. éjszaka: Poprádi-tavi menedékház (hegyi szálló)
A szállodaként műkodő menedékház padlásterében kialakított „matraclágerban” 20 személy alhat matracokon, és csak ha ez is megtelik, akkor van lehetőség a folyosókon, a földön történő alvásra, ennek ára 7 €/fő/éj.
4-5. éjszaka: Lengyel-Öt-tavi menedékház
Ebben a házban 15 személynek van férőhely egy általuk „multiplayer room”-nak nevezett helyiségben, amíg ez meg nem telik, addig nem lehet a földön aludni, miután viszont megtelik, már a földön alvósakat regisztrálják, erre a módra azonban nem lehetséges előzetes foglalás. Olvasónk azt írta, hogy lépni sem lehetett, annyian voltak…
6. éjszaka: Konrád-menedékház
Ebben a kis menedékházban engedélyezett a földön történő alvás, este 10 órakor van takarodó, előtte összepakolják az asztalokat, székeket, felmossák a helyiséget, majd kötelező alvás van.
A beszámolót készítő Róka Józseffel együtt bízom benne, hogy a fenti információk hasznosak lehetnek azok számára, akik a közeli vagy távoli jövőben a Tátra valamelyik menedékházában szeretnének éjszakázni.

Forrás: Róka József személyes közlés; Fotó: Róka József

15 megjegyzés:

 1. Szia! A Zöld tavi menedékház mellett hol találtatok éjszakázásra alkalmas esőbeállót? Én legközelebb a Nagy Fehér tó mellett tudok ilyet, de hasznos lenne tudni, ha van közelebb is. Előre is köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Jobban jársz, ha foglalsz helyet a menedékházban, ezek az esőbeállók tényleg csak végszükség esetén jók (és szép időben). A TatraPlan Vysoké Tatry 1:25000-es térképe jelöli az esőbeállókat is.
   RJ

   Törlés
  2. öcsikorunkban (amikor annyi pénzünk volt, mint szőr a békán) télen-nyáron a pár erre alkalmas elektricka megállóban aludtunk, nem ritkán pár szintén elszánt lengyel hegymászóval. ingyen volt. néha éjjel jöttek a rendőrök és igazoltattak, de el soha nem küldtek minket, max. az arcunkba világítottak. annyi pénzünk pedig így mindig maradt, h legurítsunk egy-két korsó frissen csapolt sört és együnk egy tál brindzové halusky-t.

   Törlés
 2. Sziasztok!

  Megosztom én is a saját tapasztalataimat, talán valakinek ez is segítség lehet.
  Júliuban, pénteki napon, aludtam a Hunfalvy-hágó alatti menedékházban (Chata pod Rysmi).
  24 Euro volt a szállás (+5 Euro ha reggelit is kér az ember).
  Délután 4 körül érkeztem, nem volt foglalásom.
  Akkor még azt mondták, hogy teltház van, de lent az étkezőben aludhatok (ugyanazért az árért). Estére került egy ágy az emeleten lévő egyik hálóteremben. Emeletes ágyak vannak kb. 20 személy részére. Áram, ivóvíz nincs. Fejlámpa ajánlott. Tisztálkodási lehetőség a menedékháztól 100 méterre lévő mellékhelység mögötti csap (természetesen csak hideg víz).
  Svédasztalos reggeli van, szerintem megéri az 5 eurot.

  Ugyanazon a hétvégén a Poprádi-tavi menedékháznál is próbálkoztam. Pénteken azt mondták, hogy teltház van, ezért nem maradtam ott (a padlástéren kialakított részleget és a folyosón történő alvás lehetőséget nem említették). Szombaton, 20 euróért egy 3 személyes szobában aludtam, és bár azt mondták, hogy biztosan teltház lesz, egyedül töltöttem az éjszakát.

  üdv.
  O

  VálaszTörlés
 3. A Murowaniec házban sem jobb a helyzet. Teljesen mindegy foglaltál-e szállást, vagy nem, amikor odaérsz mindig teltház van. Sajnos az étkezőt este kilenckor bezárják, így ott nem lehet aludni a földön. Simán kidobják az embert. Pedig ezek a házak menedékháznak épültek... A környékén a bivakolást állítólag 500 zlotyi-val szokták jutalmazni. Mikor ott voltunk, többen is aludtak a ház mellett a padokon.

  VálaszTörlés
 4. Jó-jó, hogy szerkesztett változatról van szó, de több helyen hiányzik a mérőszám.

  pl.: x személynek van férőhely, este y óra

  x=? y=?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jogos, javítottam, hiba csúszott a szerkesztésbe :-)

   Törlés
 5. Hacsak nem kifejezetten "ahogy lesz, úgy lesz" mottóval indulunk útnak, érdemes előre foglalni a tátrai házakban (meg úgy általában bárhol), különben kétes kimenetelű lutri, ahogy az a cikkből is lejön... Egy adalék: jó tíz évvel ezelőtt - kellő naivitással - a Halas-tavi menháznál szerettünk volna ad hoc módon megszállni egy augusztusi késő délután. Természetesen nem volt már hely, viszont szerencsénk volt, mert a régi menedékház épületében még el tudtak minket suvasztani egy szobába (kb. utolsókként, utánunk már földön alvók jöttek). Nem tudom mostanában használják-e még azt a házikót. A Lengyel-Öt-tavinál pedig tessék szó szerint érteni a "nem lehet lépni" passzust, egyáltalán nem költői túlzás...

  VálaszTörlés
 6. MENEDÉKház, ahol elküldik(!) a túrázót, ahol simán kiírják a teraszon és bent is, hogy "no picknik" és hasonlók. Szállónak, motelnek meg rém gyengék ezek a büdös, szellőzetlen, szűkös, komfort (tusoló, wc)nélküli kis épületek.

  VálaszTörlés
 7. Ezek után van kedve valakinek ilyen helyen megszállni? :) Családosként tud valaki rendes, komfortos alternatívát ajánlani? Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. El kell dönteni, hogy fenn a hegyen akarsz-e aludni, vagy lenn. A hegyen alapvetően menedékházak vannak, kevés komforttal. Azért van ahol van zuhany, pl. Zöld tó. Két -régen úgy mondták "horsky hotel- jobb van. A Poprádi házban rengeteg féle szoba van, a lágertől a kandallósig. Én telente jártam, akkoriban volt is hely. Még drágább a Sziléziai, ebből wellness hotel lett, de állítólag itt is van egy láger. A személyes véleményem az, hogy túrázni jobb lentről. Ha fenn alszol egy házban, akkor jó eséllyel még vissza is kell a nap végén oda menni. Nyilván más egy háztól-házig vándorlás, de az nagyon komoly szervezést igényel. A menedékházak igazából a mászóknak jók. Sokkal közelebb vannak a beszállások. Meg ők egyébként is igénytelenek.

   Törlés
  2. Ezt most nem értem:

   "Ha fenn alszol egy házban, akkor jó eséllyel még vissza is kell a nap végén oda menni."

   Ha lentről túrázol, akkor sem maradsz a csúcson. Vagy evvel mit akartál mondani?

   A háztól házig, miért igényel nagyon komoly szervezést?

   Törlés
  3. A túrákon a jelzett utakon történő kirándulásokat kell érteni. Pl. fenn alszol a Téry házban. Elindulsz a Vöröstorony hágón át a Nagytarpataki völgybe, majd a végén felgyalogolsz a magistralétól a házig. Ugyanez lentről sokkal kényelmesebb, az elején felveszed a szintet, aztán szépen lekocogsz. Vagy ugyaninnen átmész Javorinába, és a végén megint fel. A Tátra alján lévő településekről sokkal változatosabban lehet túrákat indítani. Reggel korán elektricskával vagy busszal könnyen el lehet jutni a startig, délután meg ha kell ugyanígy vissza. A háztól-házig túra jó lenne, de akkor minden éjszakát előre le kell szervezni az adott házzal, mert nyáron gyakorlatilag minden ház fullon van.

   Törlés
 8. Mi vagy 4 éve szerettünk volna a Halastavi men.házban ad-hoc módon megszállni (lengyel oldali Rysy mászást követően). Naivitás volt, vigyorogva tárták szét a kezüket és körbe mutattak, hogy telt ház van. Ekkor egy lengyel túratárs szólt, hogy van lejjebb a Lysa-Polana felé vezető út mellett bent az erdőben egy kemping, amit főleg sziklamászók használnak, nincs is kitáblázva, bennfentesek ismerik, próbáljunk ott szerencsét. Le is "szaladtunk" megnézni, létezik-e és ha igen van-e hely! Volt! Deszka"stégekre" felvert expedíciós sátrakat lehetett bérelni, a menedékház szállás árának kb. feléért! Még hideg és meleg vizes zuhanyzó is volt (hasonlóak, mintha toy-toyok lettek volna), igaz, a meleg vizes zsetonnal működött :).
  A hely: 49°12'44.2"N 20°04'34.7"E, biztos rá lehet így találni! Nekünk bejött! (nem családosoknak való)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak azért, hogy senkit ne vezessünk félre, az a bizonyos szálláshely nem kemping, hanem hegymászó szálláshely, amelyet az előírások szerint csak hegymászók használhatnak. Nektek szerencsétek volt, de ez nem nyilvános kemping, senki ne alapozzon erre, ha szállást keres a Tátrában :-)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...