Menedékházak a Tátra lengyel oldalán

Menedékházak a Tátra lengyel oldalán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/26
Tátrai túráink során kevés olyan turistautat találunk, amelynek nyomvonalán előbb-utóbb ne érkeznénk meg egy menedékházhoz.
Hirdetés
Tátrai túráink során kevés olyan turistautat találunk, amelynek nyomvonalán előbb-utóbb ne érkeznénk meg egy menedékházhoz. A hegység szinte minden jelentős völgyében találunk menedékházat, beszéljünk akár a szlovák, akár a lengyel oldalról, ezek mind történelmüket, mind kialakításukat, mind pedig mai létüket tekintve rendkívül sokszínűek. Azt hiszem, kockázat nélkül mondhatom, hogy velem együtt nagyon sokan vagyunk, akik ezért vagy azért nosztalgikusan tekintünk ezekre a hegyi szálláshelyekre. Ha ismerjük a történetüket, akkor azért, ha laktunk már bennük, akkor talán azért, ha viszont csak elmegyünk előttük, esetleg egy pohár frissítőre, egy tányér káposztalevesre térünk be ide, akkor azért. Megcsodáljuk a zord időjárási körülményeknek ellenálló építészeti kialakításukat, jóízűen fogyasztjuk finomabbnál finomabb ételeiket (pl. gőzbukta, szarlotka), na és persze jólesően megpihenünk legtöbbször egyszerű emeletes, máskor modern ágyaikban. Hosszú oldalakat meg lehetne tölteni a tátrai menedékházak fordulatokban gazdag történelmével. Terjedelmi okokból most a legek oldaláról megközelítve szeretnék rövid bepillantást engedni a hegyi kunyhók sallangoktól mentes világába.

Természetesen a Lengyel-Tátrának is megvan a maga legrégebben épült, ma is álló menedékháza, ez pedig a Halastavi menedékház (1406 m), annak is a „Régi menedékház”-ként ismert, 1890-1891-ben épült földszintes épülete. Korábban több épület is állt a Halastó partján, pl. az 1874-ben épült első Staszic-menedékház, ez azonban 1898 őszén elégett. A tó partján álló mai „Új menedékház” 1907-1908-ban épült, napjainkban minden bizonnyal ez a Tátra legnagyobb átmenő forgalmat lebonyolító menedékháza.

Legrégebben épült, legmagasabb, legkisebb

A Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza a Lengyel-Öt-tó völgyében található Lengyel-Öt-tavi menedékház, amely 1672 méterrel épült a tenger szintje fölé. A mai menedékház már az ötödik a sorban, amely ebben a völgyben épült, ezt 1954-1956 között építették fel. Kuriózuma, hogy a vendégek kiszolgálásához szükséges eszközök, élelmiszerek, egyéb fogyasztási cikkek ide szállítását a Tátrában egyedülálló módon, a Roztoka-völgy felső részéből a menedékházig kifeszített drótkötélpálya segítségével gyakorlatilag emberi erőkifejtés nélkül oldják meg.
Fotó: Nagy Árpád
A Tátra lengyel oldalának a Chochołowi-völgyben található Chochołowi menedékház (1146 m) a legnagyobb befogadóképességű menedékháza. A jelenlegi menedékház 1951-1953 között épült, az Ornak és a Lengyel-Öt-tavi menedékházat is tervező Anna Górska tervei alapján, befogadóképessége jelenleg 33 szobában 121 ágy. Korábban is állt már egy menedékház ezen a tisztáson, mégpedig a Varsói Sí Klub símenedékháza, amelyet 1932-ben nyitottak meg, majd a II. világháború utolsó napaiban egy német tüzérségi lövedék találatának következtében leégett.
Az egyik legkisebb, de talán a leghangulatosabb lengyel-tátrai házikó az 1333 méter magasságban található Konrád-menedékház, amely 20 személynek tud szállást biztosítani. Ehhez a menedékházhoz fűződik egy, a Tátrában megszokott, de a menedékházakat tekintve mégis szokatlan jelenség története. 1953. április 26-án a Hosszú-Giewont gerincén leomlott egy torony, amely kőlavinát indított el. Egy 30 tonnás szikla a menedékház falát áttörve az étkező sarkánál állt meg, másik két hatalmas, közülük az egyik 70 tonnás tömb pedig a menedékház közelében. A kőlavina szerencsére nem követelt áldozatot, a háznak abban a részében akkor éppen senki sem tartózkodott.
Fotó: Nagy Árpád
A Lengyel-Tátra második leglátogatottabb völgyében, a Kościelsko-völgyben található a felsorolásból eddig szintén kimaradt Ornak menedékház (1108 m), de nem esett szó a lengyel oldal talán legmagasabb kategóriájú szálláshelyéről, a Kalata-réten található Hegyi Szállóról (1198 m) sem. Rendkívül népszerű a turisták körében a Gąsienica-völgyben 1500 méter tengerszint feletti magasságban álló Murowaniec menedékház, amely több magashegyi túraútvonal ideális kiindulópontjaként ismert. Végül, de nem utolsó sorban kimaradt az eddigi felsorolásból a Lengyel-Tátra második legrégebben épült menedékháza, a Roztoka menedékház (1031 m), melynek mai épülete 1910-1911-ben épült fel egy jóval korábban, 1876-ban ugyanazon a helyen felépített menedékház helyén.
Ezzel a végére is értünk a Tátra menedékházait bemutató írásnak, ennyi, sem több, sem kevesebb menedékház található napjainkban a Lengyel-Tátrában. Korábban persze ennél jóval több menedékház, menedékkunyhó létezett, melyek némelyikéről egész pontos ismereteink vannak, másokról viszont csak nagyon kevés ismeretanyaggal rendelkezünk. De ez már egy másik történet…

 

Hirdetés
Hirdetés