Még ebben az évben megújul a legrégebbi tátrai szálloda Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/29
Hirdetés
A több mint 120 éves tátralomnici szálloda két évtizedes hanyatlás után, a pusztulás széléről visszatérve a régi és az új kombinációjának köszönhetően még ebben az évben ismét megnyitja kapuit a turisták előtt. A legrégebben épült, ma is álló tátrai hotel a teljes megújulás küszöbén áll, az 1893-ban felépített épület felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és még ebben az évben befejeződik. Mivel az épület Szlovákiában szerepel a nemzeti kulturális örökségek listáján, a felújítás során az építők mindvégig szorosan együttműködnek a kassai Regionális Műemlékvédelmi Hivatallal. „Lépésről lépésre egykori egyedi megoldásokat találunk, és állandóan keressük a módját, hogyan tudjuk ezeket kombinálni a mai látogatók igényeivel” – mondta el Pavol Franko főépítész.

A több mint 120 éves épületnek a két évtizedes hanyatlás után a belső részei szinte teljesen lepusztultak. Az épület felújítását finanszírozó külföldi befektetőnek az az elsődleges célja, hogy az épület visszaszerezze régi dicsőségét. Ennek érdekében a felújítás után az eredetivel megegyező anyagból és mintával készült burkolatot kapnak a boltívek, az öntöttvas oszlopok, egészséges gerendákkal helyettesítik az eredeti gerendákat, és új burkolatot kapnak a mennyezetek. „Jelenleg a rekonstrukció kb. kétharmad részénél tartunk, és vár még ránk az egész felújítás talán legbonyolultabb és legrészletesebb része, az épület teljes berendezése” – mondta el Zuzana Kovaľová, a felújított szálloda igazgatója. Szavai szerint az jelenti az egyik legnagyobb problémát, hogy a szálloda egykori belső berendezéséről fennmaradt fotók – melyben két alkalommal is járt az akkori csehszlovák államelnök, Tomáš Garrigue Masaryk – nem maradtak fenn. „Kerestünk régi fotókat az emlékkönyvekben, az embereknél, akik részt vállaltak a Tátra hosszú történelmében, de nem találtunk érdemlegeset. Így az új berendezés éppen olyan lesz, mint volt közvetlenül a szálloda megnyitása után” – mondta. A felújítás teljes költsége 7,5 millió €-t tesz ki, a hivatalos megnyitóra várhatóan december 31-én kerül sor.
Az eredeti épület teljes rekonstrukciója mellett az épület mellé felépítenek egy új szárnyat, amelyben a konferenciatermet és wellness részleget is kialakítanak. A szálloda kapacitása az eredeti 28 szoba helyett ezután 70 szoba lesz, hozzávetőlegesen 140 ággyal, több kategóriában. Teljesen helyreállítják az épület egykori kávézóját a terasszal együtt. Az alagsorban lesz elhelyezve a borospince, egy különleges bár, valamint egy galéria. A felújítást végzők legfontosabb feladat az volt, hogy az épület a történelmi funkciókat megőrizve is minden szempontból megfeleljen a modern kor követelményeinek. Ennek érdekében pl. a régi fényében állítják helyre a külső homlokzatot, de közben megfeleő hőszigeteléssel is ellátják a régi falakat. Az eredetivel megegyező épület egyesíti a neoreneszánsz és a svájci építészeti stílus jellemvonásait.
A Lomnic Szálló volt az első szálloda a Tátrában, amely az ismert szepesszombati építész, Majunke Gedeon tervei alapján épült. Megnyitása után több kategóriában is az elsők közé számított, ez volt pl. a legnagyobb faszerkezetű épület az Osztrák-Magyar Monarchiában, emellett a leglátványosabb és a leglátogatottabb szállodák között is előkelő helyen jegyezték. A három szintes épületben 28 szoba, ezen kívül étterem és kávéház volt elhelyezve, később itt helyezték el a fürdőigazgatóság irodáit és a postát is. Ez a kiváltságos helyzete csak az ótátrafüredi, a csorbatói és a tátralomnici nagyszállók megnyitása, 1904-1905 után fokozatosan változott meg. A Hotel Lomnic a II. világháború után éveken át az Interhotel Tatry szállodalánchoz tartozott, majd később több tulajdonosváltáson esett át.









Hirdetés
Hirdetés