2016. június 20., hétfő

Magyar turistákat mentettek a Magas-Tátrában

Pénteken este a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői bajba került magyar turistáknak nyújtottak segítséget a Magas-Tátrában, a Rovátka (Sedlo Prielom) közelében, a Nagy-Tarpataki-völgyben. Három magyar túrázó megcsúszott a havas hegyoldalon, közülük egyiküknek eltörött a lába, a másiknak kificamodott a válla és fejsérülést is szenvedett, míg a harmadik turista, egy nő a hasán sérült meg. Zuzana Hopjaková, az AIR – Transport Europe légi mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak a helyszínre azonnal helikoptert indítani, ezért 15 hegyi mentő, illetve a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) egy önkéntes földi úton sietett a segítségükre.

A hegyimentők ellátták a sérülteket, ezt követően hordágyakon leengedték őket a völgy aljára, majd a menedékházhoz szállították a bajbajutottakat. Közben a helikopter is fel tudott szállni, amely a sérülteket Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállította, onnan pedig a szükséges orvosi ellátás után mentőautóval vitték őket kórházba.
 A hegyi mentők figyelmeztetnek, hogy a havas mezőkön való túrázás megfelelő öltözék és felszerelés nélkül továbbra is veszélyes a Magas-Tátrában.

Forrás: http://vilagszam.hu; További fotók: https://www.hzs.sk

19 megjegyzés:

 1. Itt valami nem stimmel!Egyszerre hárman hogy csúszhattak meg?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Percről percre nem írják le az esetet a hegyimentők, tippelgetni pedig nem szeretnék, ez szerepel a baleset leírásában a HZS honlapján.

   Törlés
  2. Talán egyikük megcsúszott, a társai pedig segíteni akartak neki, és - gondolom - megfelelő cucc nélkül ők is balesetet szenvedtek. Persze fura ez így együtt.

   Törlés
  3. Na most találtam rá erre a postra! Igen így történt: elbénáztam, tulajdonképpen szerintem a mély hóban megbotlottam és megcsúsztam és sajnos elsodortam az előttem haladó társamat, másik társunk pedig (jégcsákány is volt nála) utánunk próbált kapni, nyilván reménytelen próbálkozás volt ez már akkor. Jelzett turistaúton haladtunk szépen lassan, de tény hogy nagy hó volt, lefelé jöttünk a Rovátkáról már vissza út nem volt...A kopter nem tudott jönni a szél miatt csak jóval később a Zbojnickához, a hegyimentők ügyesek voltak, jó fejek, profik, a végén a kopter is megjött a Hosszú-taviba nagy szél ellenére profin lerakta. Respect nekik, ennél korrektebb mentést szerintem senki nem kívánhat. Felszerelésről annyit, hogy komolyabb túrabakancsban voltunk (nem, nem strandpapucsban), az időjárásnak megfelelő öltözékben, máskor is jöttünk már itt le júniusban. Jégcsákányunk egy volt "mutatóba". Hágóvas-kötél nem volt természetesen. Megjegyzem senkinél nem láttam aznap hágóvasat. Tanulság: nagyobb távolság egymás közt, és nem túlzás a hágóvas. Baleset esetén viszont akinek a lába ép az jobb ha mihamarabb elindul, mert később ha beáll vmi. enyhe hypothermia akkor már tényleg nem fog tudni mozogni. (Párom ujjtöréssel és hassérüléssel ott maradt "vigyázni rám", a több órás ücsörgés végére pedig elkezdett kihűlni, így majdnem nagyobb baj lett belőle). Egyébként a hegyimentők diszpécsere nem tudott angolul, de a 112-es diszpécser hölgy profin tomácsolta az angolomat konferencia beszélgetésben nekik, így megoldottuk, ha jól tudom egyébként van vmi. telefonos applikációjuk is, amit lehet érdemes letölteni túrázás előtt. Szerencsére mindenki 100%osan felépült, a hegyeket még mindig szeretjük, csak még jobban tisztelni kell őket és igenis nem túlzás semmilyen plusz felszerelés sem. A hegyi-légi-földi mentésről pedig még egyszer csak pozitívat tudok mondani! Köszönjük nekik!

   Törlés
  4. Végre, hogy a másik fél, a balesetes elmondását is olvashatjuk egyszer! Érdemes lenne a tapasztalatairól és a konzekvenciákról az elmondásai alapján egy részletes bejegyzést létrehozni. Akkor lényegesen többen "hozzáférnének" az információkhoz, mint így.

   Örülök, hogy a mentéssel kapcsolatos tapasztalatok pozitívak, korábban hallottam kifejezetten negatív híreket más esetben.

   Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen költségei voltak, és biztosítás volt-e?!

   Köszi az irományt, és további jobbulást kívánok!

   Törlés
 2. PL. az egyik megcsúszott és elsodorta a másik kettőt... Hm?

  VálaszTörlés
 3. Én is voltam tegnap pocsék állapotban van mind a két oldal. Jégcsákány, hágóvas nem túlzás, bár senkinél nem láttam.

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!
  Bocsánat, amiért nem kapcsolódik a témához, de véletlenül nincs valakinek infója a Lorenz-hágó jelenlegi állapotáról? Kimondottan arra lennék kíváncsi, hogy át lehet-e evickélni mindenféle vasak nélkül? Szombaton mennénk.
  Előre is köszönet:
  Lackó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lackó!
   Konkrét, aktuális infóm nincs, de a tapasztalatom szerint a Szentiványi-tótól a hágóba vezető emelkedő és a másik oldalon a Felső-Wahlenberg-tóig történő ereszkedő ilyenkor szinte biztosan hó alatt van.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Evickélni lehet. Most voltam Kis-Nyereg-hágó, Vörös-Torony-hágó, Rovátka, mindenhol sok hó van és az utak is nagyon rossz állapotban vannak, vagy eltűntek a hágók közelében.

   Törlés
  3. Köszönöm a válaszaitokat. Ebben az esetben majd kitalálok valami mást. A Nagyszalóki például mennyire lehet havas? Mondjuk azt majdnem látni lentről is, majd lesz B terv, ha nagyon az:)
   Lehet, hogy marad a jó öreg Barlangliget-Fehér-tó-Zöld-tó-Fehér-vízi elág túra.
   Még egyszer köszi.
   Lackó

   Törlés
  4. A Nagyszalóki ilyenkor általában már biztonsággal járható, ahogy mondod, majdnem látni lentről is, de ott június végén már ritkán van hó.

   Törlés
 5. Furcsa, hogy a mai, információ áramlás világában sem lehet egy ilyen hírt pontosabban leírni!

  Ha tudnánk a részleteket, akkor nem csak a szokásos és elcsépelt tanulságokat vonhatnánk le, mint pl. a megfelelő felszerelés hiánya stb. Biztosan lehetne egyedi tanulságokat is leszűrni...

  Ez a kritika természetesen nem e honlap szerkesztőjének szól.

  VálaszTörlés
 6. Az oké hogy már megnyitották az utakat,de nem fogom fel ésszel hogy mernek ilyen havas hegyoldalnak nekimenni egyesek felszerelés nélkül??? Üdv.: Kalahari68

  VálaszTörlés
 7. A 21-én kora du a hágóból a Nagy-Tarpataki-völgy irányában érkezők fele "alkamatlan" felszerelésben vágott neki, szerencsére megúszták, kicsúszás és időjárás romlás nélkül. Biztosan jártak már hasonló terepen, de így is nagyon kockázatos egy-két mutatvány :)).

  VálaszTörlés
 8. Esetleg megtudhatnánk, hogy mi is az az alkalmatlan felszerelés? Strandpapucs vagy mire kell gondolni?

  Pl. a 90-es évek közepéig még téli gumi nélkül autóztak a magyar autósok, mégsem volt alkalmatlan a közlekedésre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Alkalmatlan felszerelés általában azt jelenti, hogy nem felel meg a hegyen uralkodó körülményeknek. Ilyenkor, nyár elején, amikor sok helyen még vannak a télről megmaradt hófoltok, ezek megfelelő talpú lábbelit igényelnek, ezeken sima, kissé recézett edzőcipőben is felelőtlenség átmenni, nem hogy strandpapucsban, vagy olcsó kínai szandálban. A lehető legnagyobb biztonság érdekében van ahol még most sem túlzás a hágóvas, vagy legalább a csúszásgátló, de minimum a túrabot, de vannak olyanok is, ahol egy túracsákány is jól jöhet. A szandál és a papucs egyébként alapvetően nem jók a tátrai terepen, nem ilyenkor, de még nyáron sem. Sajnos nagyon sokan ilyen mindenféle papucsban indulnak túrázni a Tátrában, és a balesetek egy része is az ilyenekkel történik.

   Törlés
 9. Egyes hágók állapota a viszonylagos közelség ellenére is erősen változó. De az egyik legkedveltebb túracélpont, a Tarajka - Vörös-torony hágó - Tarajka kör például már megfelelő minőségű terepfutó cipőben vagy túracipőben is bátran járható, mivel gyakorlatilag hómentes. Amivel számolni kell, a jelentős, az előrejelzést messze meghaladó mennyiségű csapadék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Közel 1 hete jártam ott, terepfutócipőben. szerintem van azért 1-2 odafigyelést igénylő rész. Bár tényleg elég kevés, de vannak kitett részen is hófoltok, amiket szerintem jobb kikerülni. Én gyakorlatlanoknak nem ajánlom, 1 kis hiba akár tragédiához is vezethet. Megjegyzem, nem hiszem, hogy nagy különbség van egy jó minőségű terepfutócipő és egy túracipő között ilyen szempontból. a Salomon Contagrip talp szerintem legalább olyan jól tapad mint a Vibram.

   üdv. O.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...