2016. június 20., hétfő

Magyar turistákat mentettek a Magas-Tátrában

Pénteken este a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői bajba került magyar turistáknak nyújtottak segítséget a Magas-Tátrában, a Rovátka (Sedlo Prielom) közelében, a Nagy-Tarpataki-völgyben. Három magyar túrázó megcsúszott a havas hegyoldalon, közülük egyiküknek eltörött a lába, a másiknak kificamodott a válla és fejsérülést is szenvedett, míg a harmadik turista, egy nő a hasán sérült meg. Zuzana Hopjaková, az AIR – Transport Europe légi mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak a helyszínre azonnal helikoptert indítani, ezért 15 hegyi mentő, illetve a Hosszú-tavi menedékháztól (Zbojnícka chata) egy önkéntes földi úton sietett a segítségükre.

A hegyimentők ellátták a sérülteket, ezt követően hordágyakon leengedték őket a völgy aljára, majd a menedékházhoz szállították a bajbajutottakat. Közben a helikopter is fel tudott szállni, amely a sérülteket Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállította, onnan pedig a szükséges orvosi ellátás után mentőautóval vitték őket kórházba.
 A hegyi mentők figyelmeztetnek, hogy a havas mezőkön való túrázás megfelelő öltözék és felszerelés nélkül továbbra is veszélyes a Magas-Tátrában.

Forrás: http://vilagszam.hu; További fotók: https://www.hzs.sk

17 megjegyzés:

 1. Itt valami nem stimmel!Egyszerre hárman hogy csúszhattak meg?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Percről percre nem írják le az esetet a hegyimentők, tippelgetni pedig nem szeretnék, ez szerepel a baleset leírásában a HZS honlapján.

   Törlés
  2. Talán egyikük megcsúszott, a társai pedig segíteni akartak neki, és - gondolom - megfelelő cucc nélkül ők is balesetet szenvedtek. Persze fura ez így együtt.

   Törlés
 2. PL. az egyik megcsúszott és elsodorta a másik kettőt... Hm?

  VálaszTörlés
 3. Én is voltam tegnap pocsék állapotban van mind a két oldal. Jégcsákány, hágóvas nem túlzás, bár senkinél nem láttam.

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!
  Bocsánat, amiért nem kapcsolódik a témához, de véletlenül nincs valakinek infója a Lorenz-hágó jelenlegi állapotáról? Kimondottan arra lennék kíváncsi, hogy át lehet-e evickélni mindenféle vasak nélkül? Szombaton mennénk.
  Előre is köszönet:
  Lackó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lackó!
   Konkrét, aktuális infóm nincs, de a tapasztalatom szerint a Szentiványi-tótól a hágóba vezető emelkedő és a másik oldalon a Felső-Wahlenberg-tóig történő ereszkedő ilyenkor szinte biztosan hó alatt van.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Evickélni lehet. Most voltam Kis-Nyereg-hágó, Vörös-Torony-hágó, Rovátka, mindenhol sok hó van és az utak is nagyon rossz állapotban vannak, vagy eltűntek a hágók közelében.

   Törlés
  3. Köszönöm a válaszaitokat. Ebben az esetben majd kitalálok valami mást. A Nagyszalóki például mennyire lehet havas? Mondjuk azt majdnem látni lentről is, majd lesz B terv, ha nagyon az:)
   Lehet, hogy marad a jó öreg Barlangliget-Fehér-tó-Zöld-tó-Fehér-vízi elág túra.
   Még egyszer köszi.
   Lackó

   Törlés
  4. A Nagyszalóki ilyenkor általában már biztonsággal járható, ahogy mondod, majdnem látni lentről is, de ott június végén már ritkán van hó.

   Törlés
 5. Furcsa, hogy a mai, információ áramlás világában sem lehet egy ilyen hírt pontosabban leírni!

  Ha tudnánk a részleteket, akkor nem csak a szokásos és elcsépelt tanulságokat vonhatnánk le, mint pl. a megfelelő felszerelés hiánya stb. Biztosan lehetne egyedi tanulságokat is leszűrni...

  Ez a kritika természetesen nem e honlap szerkesztőjének szól.

  VálaszTörlés
 6. Az oké hogy már megnyitották az utakat,de nem fogom fel ésszel hogy mernek ilyen havas hegyoldalnak nekimenni egyesek felszerelés nélkül??? Üdv.: Kalahari68

  VálaszTörlés
 7. A 21-én kora du a hágóból a Nagy-Tarpataki-völgy irányában érkezők fele "alkamatlan" felszerelésben vágott neki, szerencsére megúszták, kicsúszás és időjárás romlás nélkül. Biztosan jártak már hasonló terepen, de így is nagyon kockázatos egy-két mutatvány :)).

  VálaszTörlés
 8. Esetleg megtudhatnánk, hogy mi is az az alkalmatlan felszerelés? Strandpapucs vagy mire kell gondolni?

  Pl. a 90-es évek közepéig még téli gumi nélkül autóztak a magyar autósok, mégsem volt alkalmatlan a közlekedésre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Alkalmatlan felszerelés általában azt jelenti, hogy nem felel meg a hegyen uralkodó körülményeknek. Ilyenkor, nyár elején, amikor sok helyen még vannak a télről megmaradt hófoltok, ezek megfelelő talpú lábbelit igényelnek, ezeken sima, kissé recézett edzőcipőben is felelőtlenség átmenni, nem hogy strandpapucsban, vagy olcsó kínai szandálban. A lehető legnagyobb biztonság érdekében van ahol még most sem túlzás a hágóvas, vagy legalább a csúszásgátló, de minimum a túrabot, de vannak olyanok is, ahol egy túracsákány is jól jöhet. A szandál és a papucs egyébként alapvetően nem jók a tátrai terepen, nem ilyenkor, de még nyáron sem. Sajnos nagyon sokan ilyen mindenféle papucsban indulnak túrázni a Tátrában, és a balesetek egy része is az ilyenekkel történik.

   Törlés
 9. Egyes hágók állapota a viszonylagos közelség ellenére is erősen változó. De az egyik legkedveltebb túracélpont, a Tarajka - Vörös-torony hágó - Tarajka kör például már megfelelő minőségű terepfutó cipőben vagy túracipőben is bátran járható, mivel gyakorlatilag hómentes. Amivel számolni kell, a jelentős, az előrejelzést messze meghaladó mennyiségű csapadék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Közel 1 hete jártam ott, terepfutócipőben. szerintem van azért 1-2 odafigyelést igénylő rész. Bár tényleg elég kevés, de vannak kitett részen is hófoltok, amiket szerintem jobb kikerülni. Én gyakorlatlanoknak nem ajánlom, 1 kis hiba akár tragédiához is vezethet. Megjegyzem, nem hiszem, hogy nagy különbség van egy jó minőségű terepfutócipő és egy túracipő között ilyen szempontból. a Salomon Contagrip talp szerintem legalább olyan jól tapad mint a Vibram.

   üdv. O.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...