2016. január 19., kedd

Az eddigi legmelegebb december a Lomnici-csúcson

Az 1940-ben megkezdődött rendszeres mérések megkezdése óta 2015 decembere volt a legmelegebb december Szlovákia legmagasabban fekvő meteorológiai mérőállomásán, a Lomnici-csúcson. „A Lomnici-csúcson tavaly decemberben új melegrekord született, a csúcson mért havi átlaghőmérséklet -4,3 °C volt. Az Alacsony-Tátrában, a Chopok csúcsán ugyancsak rekord meleget, -2,4 °C-t mértek decemberben” – mondta el az adatokat elemezve Maroš Turňa, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa.

A Lomnici-csúcson működő mérőállomás 1940-től, a Chopokon működő állomás pedig 1955-től méri a hőmérsékleti adatokat. Ezt megelőzően a legmelegebb december mindkét mérőhely adatai szerint 2006-ban volt az ország e két legmagasabban működő mérőpontján. „A meleg és száraz időjárásnak köszönhetően 2015 végén nem csak a sík vidékeken, hanem egyes magasabban fekvő területeken is hiányzott a hótakaró” – tette hozzá a szakember.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: www.panorama.sk

3 megjegyzés:

 1. Azt nem árulta el az SHMU munkatársa, hogy milyen rekordok dőltek meg? Így azért nehéz viszonyítani, hogy mennyire volt kiugró a december?!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, erről nincs szó a cikkben.

   Törlés
  2. http://www.shmu.sk/File/ExtraFiles/KMIS/publikacie/BMaK_0115.pdf
   Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) alapján készülhetett a cikk, a havi jelentés alapján.
   Az átlag, amit írnak, a 1961-2001 közötti évekhez képest lévő anomália.
   Érdemes a havi jelentést böngészgetni, értékes, érdekes adatok vonhatók le belőle. Avatalan szemnek is.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...