2015. március 2., hétfő

Egy tátrai tragédia tanulságai

Február közepén két lengyel turista eltűnése és halála a Lengyel-Öt-tó völgyében meglehetősen heves reakciókat váltott ki az internetezők körében. Mindez valószínűleg azért történt így, mert egyikük a lengyel Tátra-járók körében jól ismert személy volt. Talán ez a tragédia lehetőséget ad alaposabban mérlegelni, hogy téli körülmények között elinduljunk-e a hegyekbe.
Tanulságok a múltból
Gyakran hallunk hírt a hegyekben történt balesetekről, azonban azt láthatjuk, hogy az áldozatok legtöbbször „turisták”, „hegymászók”, „férfiak”, „nők” – számunkra ismeretlen személyek. Ők valahol ott a hegyen, messze tőlünk halnak meg. A balesetről szóló hírek alatt olvasható hozzászólásokból azt gondolhatjuk, hogy nem voltak kellően megfontoltak, felkészültek, nem volt megfelelő a felszerelésük.

Ez a mostani tragédia azonban más. Név szerint ismerjük az áldozatokat, sokan közülünk beszéltek velük. Nem valahol ott haltak meg a hegyen, hanem a Siklawa-vízesés melletti, téli időszakban nem javasolt úton, melyet a legtöbben jól ismerünk. Tudjuk, hogy kellően tapasztaltak voltak. Sőt, azt is, hogy csak egy „kis” lavina ölte meg őket. A hegyeknek kis ereje is képes volt legyőzni a „nagyokat” saját környezetében…

Tanulságok a jelenben
Ez azt is jelenti, hogy mi emberek semmik vagyunk a természet erejéhez képest. Tudásunk, tapasztalatunk, az összes megtett kilométer néhány másodperc alatt elveszítheti az értelmét. Mi értelme van tehát a hegyekben túrázni? Ezután csak meghalni mehetünk a hegyekbe?
Természetesen nem! Mindkét férfi, akik a Lengyel-Öt-tó völgyéből ereszkedtek le, ahogy mi mindannyian nem meghalni ment a hegyekbe. Éppen ellenkezőleg – élni. Élni igazán, minden erejével. De nagy kockázatot vállaltak. A kérdés az, hogy vajon tudatosan-e?

Tanulságok a jövőre
A hegyekben történő téli túrázás során az utóbbi években sok tapasztalt turista életét követelte. De ha megölt két tapasztalt túrázót, akkor mi van a többiekkel, akik a szükséges ismeretek és eszközök nélkül indulnak a hegyekbe? Milyen sors vár rájuk?
Azt hiszem, a téli hegymászást meg kellene hagyni a megfelelő tapasztalattal rendelkező turisták számára. Azoknak, akik a téli hegyekbe indulva megveszik a lavinadetektort, a szondát és a lapátot, és beruháznak egy lavinamentő hátizsákra. Azoknak, akik elvégeznek egy lavina ismereti tanfolyamot, megtanulják, és a területen alkalmazni is tudják az ott hallottakat. Azoknak, akik nem megfelelő körülmények között inkább otthon maradnak. Azoknak, akik megfogadják a tanácsot, és ha kell, már az elején visszafordulnak. Hogy kevés ilyen turista van? Na és? Ha a Tátra nyáron a tömegek számára jelent kikapcsolódást, télen csak a kellően felkészülteknek kellene itt tölteni az időt…

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Szendrei Júlia

9 megjegyzés:

 1. Tapasztalt mászókra-túrázókra különösen veszélyesek az "elme-csapdák" - http://bit.ly/1M1mRk2 - ez történhetett itt is :(

  VálaszTörlés
 2. A sziklás útvonalról és a hátizsákkal biztonságosabb részekről mi a véleményetek?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsánat, ez Zsolt linkjével kapcsolatos.

   Törlés
  2. Eltekintve a borzalmas retorikától, számomra nem igazán világos, hogy kinek is készülnek ezek a videók. Turistáknak? Hegymászóknak?
   Érzésem szerint ez elsősorban egy marketing eszköz, mely a "milyen jó fejek vagyunk, hogy ingyen adjuk a tudást"-al van álcázva. Ami pedig a tartalmat illeti:
   erősen teoretikus, már-már filozofikus... írtak róla, szakemberek mondták, a statisztikák azt bizonyítják, stb. stb. Ugyan ilyen alapon egy "hogyan legyen 5-ösünk a lottón?" manual-t is lehetne írni, mert matematikailag...

   Törlés
 3. Egyet kell hogy értsek Árpival,ebben az idényben már nekem is eszembe jutottak ezek a gondolatok,mégpedig hogy nem elég hágóvassal és csákánnyal rendelkezni egy téli túrán,ezek már nem is túrák,itt már komoly körülmények közti mászásról van inkább szó,még akkor is ha nem függőleges sziklafalakon mászik az ember,főleg igaz ez egy csúcsmászásnál,kellő óvatossággal megléphető de ha nincs lavinajeladó,lapát,szonda... kisebb baj esetén is az életébe kerülhet az embernek! A srácok ha nem a Siklawa mellett ereszkedtek volna le nagy eséllyel élnének még,ezt tapasztalat ide vagy oda,adott esetben végzetes hiba volt sajnos,de ha sikerült volna akkor hatalmas teljesítmény... és itt van a legnagyobb hibaszázalék,mert az ember emiatt többet kockáztathat a felfokozott adrenalin és a nagy élmény reményében... :(

  VálaszTörlés
 4. A téli magashegyi viszonyok valóban hegymászóknak valók, de bátor turistából sosem volt és lesz hiány. Sajnos.

  VálaszTörlés
 5. Nem vagyok hegymászó,de azért túrázok( meggondoltan) télen is a Tátrában és sok szép hágóba ,csúcsra feljutottam már szép időben,lehet hogy szerencse is kellett hozzá bizonyosan,de arra a full profiknak is szüksége van egy marékkal... megérte,de többször meg kell gondolni mibe vág bele az ember,még akkor is ha megvan hozzá a felszerelése is!

  VálaszTörlés
 6. Inkább átfogalmazom a mondatomat, hogy egyértelmű legyen: Hegymászó ismeretekkel és felszereléssel rendelkezőnek kell lenni. Amennyiben nincs, akkor a téli magashegység csak lutri. Szerencse meg mindenhez, magához az élethez is kell ;-)
  Az általad említett meggondoltság pedig alap (a túléléshez:).

  VálaszTörlés
 7. Ez így van,egyetértek... egyébként nem volt félreértelmezhető amit írtál előzőleg,nem cáfolni akartam! :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...