Téli túra a Zerge-hegyre – leírás és fotók Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/01
Hirdetés
A Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) a Tátra legmagasabb, teljes terjedelmével Lengyelország területén emelkedő csúcsa. Kora tavasszal már jártunk itt, és úgy döntöttünk, hogy télen is megpróbáljuk megmászni. A csúcs nagyon vonzó kilátással rendelkezik, az év bármely szakában megér egy túrát, annál is inkább, mivel a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a csúcsra vezető útvonal semmilyen technikai nehézséget nem jelent. A Lengyel-Öt-tavi menedékháztól (Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich) a csúcsra vezető út nem egészen 2 órát vesz igénybe, így akár hosszabb ideig is nyugodtan üldögélhetünk a csúcson, és élvezhetjük a szép kilátást. Télen azonban több időt kell szánni a túrára, mert a körülmények jelentősen nehezíthetik a feljutást. Különösen friss hó esetén elveszíthetjük a nyomvonalat, ilyenkor különböző vonalvezetéssel kell megpróbálni feljutni a csúcsra.

A menedékháztól a csúcsig 623 méter szintkülönbséget kell megtenni. Egy darabig a Zawratra (Zawrat) vezető kék jelzésen haladunk, majd azt többé-kevésbé a Nagy-tó (Wielki Staw Polski) felénél jobbra elágazó fekete jelzésen hagyjuk el. Télen a sziklákon lévő jelzések követése gyakorlatilag lehetetlen, de tudjuk, hogy az út nyomvonala többé-kevésbé a Széles-vályú (Szeroki Żleb) bal oldalán fut, nyáron pedig a sziklák között. Télen fokozottan figyelni kell az útvonalra, nehogy lesodródjunk a helyes irányról, majd az emelkedés során megtaláljuk azt a vályút, ahol a hó mennyisége lehetővé teszi a hágóvas kényelmes használatát. Nyári körülmények között a turistaút a gerincre felérve jobbra fordul, és úgy érkezik meg magára a csúcsra, amely a Sas út (Orla perć) legmagasabb pontja is egyben. 

A fenti fotón berajzoltuk a Zerge-hegyre vezető téli útvonalat, az általunk bejárt útvonalat rózsaszínnel jelöltük, a kék útvonal egy alternatív lehetőség azoknak, akik úgy döntenek, hogy a vályúban mennek fel a csúcsra.













Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotók: Renata Mrowińska / www.renatamrowinska.pl.
Hirdetés
Hirdetés