2013. október 19., szombat

Ellentmondásos halálos baleset a Liptói-Tátrában

Pénteken késő este a Zsári menedékház gondnoka tájékoztatta a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) a menedékház melletti épületében lévő ügyeletesét, hogy nyoma veszett egy cseh turista csoportnak, akik a Baranyecről a Smreken keresztül túráztak a Zsári-nyeregbe és a menedékházba, de a késő estig nem érkeztek vissza. A gondnok hívására két hivatásos és két önkéntes hegyimentő indult az eltűntek keresésére, akik egy óra múlva találkoztak a csoport két tagjával, akik lassan ereszkedtek lefelé. Azonban még mindig hiányzott két személy, a keresés tehát tovább folytatódott. A keresést kiterjesztették a jelzett turistautakon kívüli területre is, ahol meglátták egy újabb turista lámpájának fényét, aki elvezette őket arra a helyre, ahol a csoport utolsó tagját hagyta.

A hegyimentők az iránymutatás alapján a Smrek alatti vályúban megtalálták az 58 éves turistát, aki azonban akkor már nem mutatott életjelet. A páros még világosban elindult lefelé, de a később szerencsétlenül járt férfi gyengesége és a kimerültsége miatt nagyon lassan haladtak. A kedvezőtlen körülmények közötti hosszú ás fárasztó, több órán át tartó küzdelem után az egyedül megtalált személy magára hagyta kollégáját, és egyedül indult tovább. A bajba került turisták még ilyen körülmények között sem kérték a hegyimentők segítségét. Tekintettel a bonyolult terepviszonyokra, a sűrű törpefenyőben megtalált holttestet a hegyimentők csak szombaton reggel szállították a Zsári-völgy torkolatához, ahol átadták az illetékes belügyi szerveknek.
Érdekes módon a topky.sk weboldal a HZS honlapjára hivatkozva úgy írja le a történetet, hogy az elsőként megtalált két személy elutasítottak minden segítségnyújtási szándékot. Ezután a hegyimentők az ő nyomaikat a hóban követve jutottak el a Smrekről lehúzódó vályúhoz, ahol megtalálták a szerencsétlenül járt turista holttestét. A hegyimentők a vályúba történő leereszkedés közben találkoztak a csoport utolsó keresett tagjával, aki állítólag szeretett volna segíteni a barátjának, és megpróbálta felvinni őt. Több órás erőfeszítés után azonban ott hagyta őt, és egyedül indult tovább. A két történet, bár azonos forrásból származik, kicsit ellentmond egymásnak…

1 megjegyzés:

  1. zavaros a történet, mint a baleseteknél általában. ahogy magamban összeraktam a történetet felementek a Baranecre négyen, dacára hogy esős-havas és viharos volt az idő. még világosban indultak lefele, az 58 eves turista eléggé kimerült, egy helyen azt is írják, hogy cukorbeteg is volt. segítséget kértek (vagy nem) és két csoportra osztódva folytatták az utat lefele a Smrek alatti vályúban. hogy eltévedtek, vagy szándékosan rövidítettek az nem világos. az első csoport leért a völgybe, ott találkoztak a hegyimentőkkel és továbbmentek a házhoz. a másik csoport gyenge tagja meghalt kimerülésben, a másik turista folytatta tovább lefele és ő is találkozott a mentőkkel, akiknek megmutatta hol hagyta hátra társát.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...