2013. április 9., kedd

7 év alatt 20 lavinaáldozat a Tátra szlovák oldalán

2005. január 4 - Lavina a Nagyszalóki-csúcs alatt
A Tátra szlovák oldalán az utóbbi 7 évben 20 turista halt meg lavinabaleset következtében. Tapasztalt hegyi vezetők arra ösztönzik a turistákat, hogy ne tegyék kockára saját életüket. Mielőtt magashegyi túrára indulunk, szerezzünk be megfelelő minőségű felszerelést, és ne feledkezzünk meg azokról az eszközökről sem, amelyek segítséget nyújthatnak a mentésben, ha lavinába kerülnénk. A hegyoldalakról lezúduló hatalmas hótömegek csak a Tátrában az elmúlt 7 évben 20 ember halálát okozták. Közülük hárman a március 24-i „fekete hétvégén” vesztették életüket. „Akkor a legnagyobb a lavinaveszély, amikor több mint 30 cm-es havon kell áthaladni. Nő a veszély, ha fúj a szél, ha hóátfúvások és táblák keletkeznek, amelyek akár önmaguktól, vagy az emberi mozgás következtében megindulnak” – mondta egy tapasztalt hegyimentő, hegyi vezető, Peter Šperka.

Ha az ember lavinában találja magát, meg kell szabadulni azoktól a dolgoktól, amelyek horgonyként lehúzhatják a hótömeg aljára. Például a hátizsák, a jégcsákány és a botok. Segítséget jelenthet viszont az ún. Airbag hátizsák. Ez úgy nyújt segítséget, hogy felfújódik az ember hátán, és hozzásegíti az embert ahhoz, hogy mintegy úszva a hó felszínén tudjon maradni. „Fontos, hogy védjük arcunkat a kezünkkel, hogy a lavina megállása után a hó alatt legyen egy lélegzetvételnyi helyünk. Régi szabály, hogy ki kell csorgatni néhány csepp nyálat, hogy megállapíthassuk, melyik irányban kell ásni. Ez azonban csak porhólavinában vagy puha lavinában lehetséges. Más esetekben a megálló lavina összenyomja, szinte lebetonozza a testet” – mondta Šperka. Túra előtt ne felejtsük otthon a jeladót, a lavinaszondát és a hólapátot.
Hozzátette, hogy azokban a hegyekben, ahol működik mentőszolgálat, és rendszeresen közzé tesznek lavinajelentéseket, azokat komolyan kell venni. Majd amikor lavinaveszélyes terepen találjuk magunkat, meg kell tudni különböztetni a különböző típusú havat. „A hó veszélyességét az ún. norvég módszerrel, vagy pedig kompressziós teszttel állapíthatjuk meg. Hogy ezek a módszerek min alapulnak, azt egy tanfolyamon el lehet sajátítani. Mindazoknak, akik gyakran járnak télen a hegyekbe, erősen ajánlom egy ilyen tanfolyam elvégzését” – fejezte be a hegyimentő.

Halálos lavinabalesetek a Tátrában az utóbbi években:
2005. január 4, Magas-Tátra, Nagyszalóki-csúcs – a Nagy-Tarpataki-völgy irányában lezúduló lavina 2 cseh turistát sodort el, közülük egy 38 éves turista életét vesztette.
2005. december 31, Liptói-Tátra, Rohács – a legnagyobb lavina a Tátrában, 7 cseh turista vesztette életét.
2007. december 17, Liptói-Tátra, Zsári-völgy – 2 szlovák síalpinista vesztette életét.
2009. február 4, Liptóti-Tátra, Első-Rohácsi-tó – 1 lengyel síalpinista vesztette életét.
2009. április 10, Bélai-Tátra, Bika-hegy – 2 lengyel turista vesztette életét.
2009. december 31, Liptói-Tátra, Hegyes-Rohács – 1 szlovák hegymászó vesztette életét.
2010. február 17, Magas-Tátra, Weber-csúcs – négytagú litván hegymászócsoportot sodort el a lavina egyiküket, egy 27 éves hegymászót nem sikerült újraéleszteni.
2011. február 6, Magas-Tátra, Lomnici-csúcs – négy magyar turista rosszul választotta meg a visszautat, lavinát indítottak el, egyikük (a vezetőjük) nem élte túl a zuhanást.
2013. február 26, Magas-Tátra, Közép-hegység – a Közép-hegységre induló cseh hegymászócsoport egyik 65 éves tagja elvált társaitól, holttestét később a mentőkutya segítségével találták meg a lavina alatt.
2013. március 22, Magas-Tátra, Malompataki-völgy – két fiatal szlovák síalpinista saját gondatlanságukból lavinát indítottak el, egyikük, egy 20 éves fiatal nem élte túl a balesetet.
2013. március 23, Magas-Tátra, Sátán – a 49 éves hegyi vezető, Michal Hnidka, és 39 éves cseh ügyfele a Sátánra kirándult, ennek során mindkettőjüket lavina sodorta el, melyet egyikük sem élt túl.
Forrás és fotó: http://www.cas.sk

4 megjegyzés:

 1. Hiányoznak a cikkből a Tátra lengyel oldalán történt lavina balesetek és a szlovák számadatok is hiányosak. Sajnos 7 év alatt nem 20, hanem közel 40 áldozata volt a lavinának a Tátrában...

  VálaszTörlés
 2. Ez a cikk csak a Magas-Tátrában, annak is a szlovák oldalán történt lavinabelesetekről szól. Mivel szlovák forrásból fordítottam, ezért nem szerepelhetnek benne a lengyel statisztikák. De hogy ez egyértelmű legyen, picit módosítom a cikket.

  VálaszTörlés
 3. Nem kötekedésből írom - mert nagyon hasznos és jó ez az oldal -, csak pontosítani szeretnék, mert a földrajzi nevek helyes használata igen fontos! Ez a cikk a NEM a Magas-Tátra, hanem a Tátra! szlovák oldalán történt lavinabelesetekről szól, ugyanis a Tátra hegységet keletről a Magas-Tátra és a Bélai-havasok (Bélai-Tátra), nyugatról pedig a Liptói-havasokban (más néven Nyugati-Tátra) alkotják földrajzilag.
  Bár a fenti sajnálatos tényen ez sem változtat. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jogos, gyorsan akartam javítani az előző hozzászólásod után, és nem gondoltam végig kellőképpen.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...