2013. március 21., csütörtök

Tátralomnic – Kő-pataki-tó


Tátralomnic (850 m) – a zöld jelzésen Start átszállóállomás (1164 m, 1:05 ó) – Felső-turistaút elérése (1700 m) – Kő-pataki menedékház (1732 m) – Kő-pataki-tó (1751 m, 1:40 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 1:35 óra. Teljes menetidő 4:20 óra.


A villamos vasút állomásától egyenesen felfelé indulunk, keresztezzük a Tátra körutat, és felmegyünk a Grand Hotel Praha mellett található, a Kő-pataki-tóhoz korábban közlekedő nagykabinos felvonó alsó állomásához. Az egykori felvonó épületétől balra indulunk felfelé, bemegyünk az erdőbe az enyhén emelkedő és kanyargó erdei úton. Az útvonal hosszú szakaszán a felvonó nyomvonalán haladunk, majd az oszlopoktól jobbra térve egy nagy ívű bal kanyarban érkezünk meg a Start átszállóállomás épületéhez. Az épülettől az út meredekebbé és megerőltetővé válik. Ennek az útszakasznak az első részén erdőben megyünk felfelé a felvonók drótkötele alatt, majd egy rövid szakaszon a lesiklópályán haladunk. A törpefenyővel benőtt meredek hegyoldal felső részén szerpentinezve jutunk egyre magasabbra. Amikor elérjük a piros jelzésű Felső turistautat, jobbra fordulunk, és a piros jelzéssel együtt haladunk tovább. Elmegyünk a Kő-pataki menedékház előtt, majd hamarosan megérkezünk a Kő-pataki-tóhoz.

Az út nehézsége: közepesen nehéz, fél napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Kő-pataki menedékház (1732 m)
Ø  Kő-pataki-tó (1751 m) – a tó a közelben végzett építési munkálatok, különösen a felvonók felső állomásának építkezése során az altalaj megsértése miatt napjainkra kiszáradóban van, csak a tavaszi hóolvadás után telik meg vízzel, nyár végére szinte teljesen kiszárad.
Az útvonal teljes hossza: 5,8 km.
Ebből emelkedő rész: 5,57 km. (96 %)
Ebből süllyedő rész: 0,12 km. (2 %)
Legmagasabb pont: Kő-pataki-tó (1751 m)
Legalacsonyabb pont: Tátralomnic (850 m.)
Szintkülönbség: 901 m.
Forrás, magassági profil és virtuális túra: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: TygodnyiPodhalanski.pl

6 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád! Rendszeres túrázók vagyunk, a Tátralomnic-Kőpataki-tó túrát tervezzük kb. három hét múlva azzal a kiegészítéssel, hogy a Kő-pataki-tótól felmennénk a felvonóval a Lomnici csúcsra és vissza, és aztán a tótól vissza gyalog Tátralomnnicba. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ez így kivitelezhető e kényelmesen egy napon belül, vagy van esetleg más alternatív útvonal-javaslata? Talán Ótátrafüredről? Köszönettel: Anett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anett!
   Ez a túra kivitelezhető, de személyes véleményem szerint ez az útvonal (Tátralomnic-Kő-pataki-tó) egyrészt nagyon megerőltető, másrészt kicsit sem látványos, sőt, a sípályák miatt teljesen lehangoló. Ettől talán jobb, ha a tarajkáról mennek fel a Kő-pataki-tóhoz, a piros jelzésen, ami egyrészt szebb útvonal, több menedékházat, vízesést, látványosságot érint, és nem mellékesen kevésbé megterhelő.
   A Lomnici-csúcsra viszont nem árt a felvonójegyről előre gondoskodni, vagy elővételben az interneten, vagy korán reggel Tátralomnicon, a pénztárban.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Köszönöm gyors válaszát, sokat segített, így már el is dőlt, hogy merre indulunk. Ótátrafüredről Tarajkán át kb. mennyi idő és távolság a Kőpataki-tó? És sorrendben hogyan következnek a látványosságok, milyen jelzéseket kell követni? vagy végig a piros felsőúton haladunk? Olvastunk a Zöld-tóról és menedékházról is, de nem tudjuk, hogy az útbaejthető-e?
   A felvonójegyet mindenképpen elővételben fogjuk beszerezni, biztos, ami biztos alapon.
   Üdvözlettel: Anett

   Törlés
  3. Az útvonal leírása ebben a bejegyzésben olvasható:
   http://www.magas-tatra.info/2013/01/tarajka-ko-pataki-to.html
   A Zöld-tavi menedékház egy teljesen másik völgyben van, és bár nincs messze a Kő-pataki-völgytől, erre a túrára nem fűzhető fel.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 2. Kedves Tátraturista!

  Október 30-án szeretnénk megcsinálni a Tátralomnic-Kőpataki tó túrát, gyerekekkel (9-14 évesek). Ilyenkor még megfelelő az időjárás, biztonságos a környezet?
  A bejegyzésben olvasott 900 m szintkülönbség durvának tűnik,
  ugyanakkor az bátorított fel minket, hogy a poszt szerint a felfelé út alig 3 óra alatt megtehető... vagy félreértettem valamit? :-)

  Köszönettel,
  Mammer

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mammer!
   A túrát október végén általában meg lehet csinálni, de ez elsősorban az aktuális időjárástól függ. Akkor még lehet napsütés, de már lehet hó is. A kérdés viszont az, hogy megéri-e? nem nagyon szoktam senkit lebeszélni semmilyen túrától, de az biztos, hogy én nem mennék gyerekekkel erre a túrára. De én magam sem... Egyszerűen csak azért mert ez a túra nem túl könnyű (a 900 méter szint sajnos teljesen valós...), de ez az útvonal abszolút monoton, igazából semmi olyan látnivaló nincs, amiért érdemes lenne ezt a nem könnyű túrát végigcsinálni. Akkor már érdemesebb a Tarajkáról felmenni a Kő-pataki-tóhoz, egyrészt kevesebb a szint, másrészt több látnivaló, vízesés, menedékház, szép kilátás van végig az úton. De ez csak egy tipp, tényleg nem szeretnék senkit sem lebeszélni :-)
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...