2011. szeptember 30., péntek

Szarvasbőgés a Tátrában

A Tátrában is megkezdődött a szarvasbőgés időszaka, néhány turista ilyenkor hajlamos összetéveszteni a szarvasok bőgését a medveüvöltéssel. Amennyiben a turistaút közelében hangos üvöltést hallunk, őrizzük meg nyugalmunkat: ebben az évszakban nagy valószínűséggel szarvasbőgést hallunk, és nem medveüvöltést. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat  (TOPR) minden év őszén számtalan segélyhívást fogad rémült turistáktól, akik medveüvöltést vélnek hallani.

A szakemberek viszont megnyugtatnak mindenkit, ugyanis szeptember végén, október elején van a szarvasok párzási szezonja, amikor a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel magukra a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége fontos információkat közöl, ugyanis az összefüggésben van a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. A bikák agancsukkal csapnak össze, amelynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát, vagyis a párzási jogot a tehenekkel.

2 megjegyzés:

  1. Tavaly szeptember végén hajnali 4óra körül én is ennek voltam részese a Lengyel-Tátrában a Murowaniec felé haladva a sötétben,szavas vagy medve? mindenképp igen félelmetes hang vol,meg is dermedtünk néhány percre!!

    VálaszTörlés
  2. Minket a Liptói-Tátrában kísért szinte egész nap ez a hang, a Kusza-gerincen. Pár nappal utána találtam ezt a cikket, akkor tudtam meg, hogy az bizony nem medve volt... :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...