Tilos sátorozni a Tátrában, a bírságok azonban csak jelképesek

Tilos sátorozni a Tátrában, a bírságok azonban csak jelképesek

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/18
A nemzeti park igazgatója szerint csak az emberek pénztárcáját érintő büntetésekkel lehetne elérni a szabályok tiszteletben tartását
Hirdetés

A franciaországi Saint-Gervais-les-Bains városa Európa legmagasabb csúcsa a 4808 méter tengerszint feletti magasságú Mont Blanc megmászásának egyik kiindulópontja. A város polgármestere évek óta küzd a csúcsra irányuló tömegturizmus ellen, ezért most büntetőfeljelentést tett egy hegymászó páros ellen, akik sátrat vertek és a Mont Blanc csúcsán töltötték az éjszakát, megsértve ezzel egy 2020-as rendeletet.
A francia páros videóra vette az Európa tetejére vezető útjukat és az ott töltött éjszakájukat. Az útjukról készített mintegy háromnegyedórás dokumentumfilmet 2022 novemberében tették közzé a közösségi oldalakon. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, nemcsak 150 ezer euróig terjedő pénzbírsággal, hanem egy év börtönbüntetéssel is számolhatnak.

A szabálysértők a helyszínen pénzbírságot kapnak

Hasonló esetekkel találkoznak a szlovák természetvédők is, akiknek a természetvédelem a feladata az ország nemzeti parkjaiban, a tátrai csúcsok ugyanis a hegymászók és túrázók kedvenc célpontjai közé tartoznak.
„Nem tudom, hogy a keleti blokkból érkező turistákkal kapcsolatos tapasztalatok miatt vezették-e be a Mont Blancra vonatkozó szankciókat, de több ország is így reagál, amikor megismerik a mentalitásunkat, így ma már pl. Norvégiában is kezdik lezárni a kerékpárokat. Európa e részén még mindig tanuljuk a demokráciát és a szabályok tiszteletben tartását, mert a rendserváltás után azt gondoltuk, hogy onnantól kezdve mindenki mindent megtehet. A Tátrában is találkozunk ezzel a jelenséggel, ahol szintén tilos az ilyen tevékenység” - reagált a Savoyai-Alpokban történt esetre Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság megbízott igazgatója.
A tátrai természetvédők a természetvédelmi törvény megsértése miatt a helyszínen 330 euróig terjedő tömbösített bírsággal sújthatják az elkövetőket. Ha az elkövetett cselekmény súlyosabb, akkor a környezetvédelmi felügyelőséghez vagy az illetékes járási hivatal környezetvédelmi osztályához utalják az ügyeket. Itt a kiszabott bírságok akár több ezer eurós nagyságrendűek is lehetnek.

A komolyabb esetekkel a rendőrség környezetvédelmi részlege foglalkozik

Azokat az ügyeket, amelyekben vétség vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, a természetvédők a rendőrség környezetvédelmi osztályára utalják. Ilyen volt például annak a férfinak az esete, aki 2020 decemberében tűzijátékot gyújtott a Kriván (Kriváň) alatt, majd a közösségi médiában büszkén osztotta meg azt a videót, amelyen meggyújtja a tűzijátékot.
„Ha Szlovákiában is komolyabb büntetést kapnának az ilyen cselekmények elkövetői, akkor a mainál magasabb szintre emelkedne a szabályok tiszteletben tartása. Ha az emberek nem tisztelik a szabályokat, nem hat rájuk a határozat, a magyarázat és az indoklás szövege, akkor valószínűleg csak a pénztárcájukon keresztül lehet hatni rájuk” – véli Majko.
A turisták vagy hegymászók leggyakrabban nyáron bivakolnak a hegyekben, de ritkán a téli hónapokban is előfordulnak hasonló esetek. A tátrai természetvédők ezt a jelzett turistaútról történő letérésként értékelik, és többnyire helyszíni bírsággal díjazzák.
A Magas-Tátrában, a Felkai-völgyben (Velická dolina) például már egy egész sátorváros volt. Nem tudjuk előre megjósolni, hogy milyen adrenalinlöketet kap ettől a látogató, de gyakran műanyag zacskóban hozzák le őket a hegyről. Aki sem az önfenntartási ösztönt, sem a fizika törvényeit nem tartja tiszteletben, annak nincs segítség. 2022-ben 56 haláleset történt a Tátrában, ami történelmi rekordnak számít” – figyelmeztet a Tátrai Nemzeti Park igazgatója.

Amikor kivételesen megengedett volt a sátorozás

Az emberi tragédiákon kívül a hegyekben más kiszámíthatatlan helyzetek is előfordulnak. Valószínűleg nyílt láng használata okozta pl. a Kis-Fátrában (Malá Fatra) azt a nagy területen pusztító gyeptüzet, amely november közepén lobbant lángra és pusztított el egy kb. 300x300 méter alapterületű, ritka fajok élőhelyeként ismert védett területet.
A Tátrai Nemzeti Park látogatási rendje a magashegyi menedékházakon kívül a nemzeti parkban nem említ más szálláslehetőséget. A Magas-Tátrában tilos a vadonban kempingezni vagy táborozni, a Tatry Mountain Resorts vállalat azonban az elmúlt öt téli szezonban sátorban való éjszakai szállást kínált az érdeklődőknek a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) alatt.
A közelmúltig az eperjesi (Prešov) Kerületi Hivatal Környezetvédelmi Osztálya egyedi engedélye alapján volt erre lehetőség, ezt a fizetős programot azonban a szakma és a turista társadalom egyaránt bírálta. Az idei szezonban már nincs ilyen program, az egyedi mentesség ugyanis a tavalyi téli szezon végén hatályát vesztette.

A természetvédők a szabványos szálláshelyeket ajánlják

A Nyugati-Tátrától (Západné Tatry) a Bélai-Tátráig (Belianské Tatry) a hegy lábánál számos kemping található – pl. Tátra-Csorba (Tatranská Štrba), Felsőerdőfalva (Stará Lesná) és Tátralomnic (Tatranská Lomnica) településeken, ahol a turisták sátorban éjszakázhatnak. Több magashegyi menedékház is kínál éjszakai szállást, a természetvédők ezért a turizmus ezen formáit ajánlják.

Tilos sátorozni a Tátrában, a bírságok azonban csak jelképesek-1
Zamkovszky menedékház
Tilos sátorozni a Tátrában, a bírságok azonban csak jelképesek-1
Forrás: Nagy Árpád

„A Tátra túl kicsi ahhoz, hogy a turisták a csúcsokon, gerinceken sátrat verjenek. A nemzeti parkban élnek olyan állatok, amelyek nappali életritmusukat éjszakai életmódra változtatták, ezért éjszaka táplálkoznak. Ha engedélyeznénk, hogy a turisták a szabadban éjszakázzanak és hangoskodjanak, akkor a nap 24 órájában emberei tevékenység zajlana a hegyen, egy nemzeti parkban viszont nem megengedhető, hogy még éjszaka is stressznek tesszük ki az állatvilágot” – tette hozzá Majko.
Forrás: https://www.aktuality.sk

Hirdetés
Hirdetés