Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat

Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/09/26
A mesterséges segédeszközök cseréje, felújítása miatt átmenetileg lezárják a Rovátkát.
Hirdetés

A Tátralomnic székhelyű Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szeptember 29-én önkéntesekkel együttműködve megkezdi a Nagy-Tarpataki-völgyet (Veľká Studená dolina) és a Poduplaszki-völgyet (Bielovodská dolina) összekötő, népszerű magashegyi hágón, a Rovátkán (Prielom) keresztül vezető kék jelzésű turistaút javítását.

A Magas-Tátra egyik legtechnikásabb magashegyi hágója

A Rovátkán át vezető túraútvonal az egyik legigényesebb túraútvonalaknak a Magas-Tátrában. A kitett terepen sziklahágcsók és láncok könnyítik meg a turisták mozgását. A túraútvonal állapotát negatívan befolyásolta az időjárás és a nyári turista szezonban ezen a szakaszon évről évre áthaladók száma is.

Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat-1
A Rovátka (Prielom)
Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat-1
Forrás: Nagy Árpád

„Az évek óta rendszeresen elvégzett időszakos javítások és karbantartások után eljött az ideje egy átfogó felújításnak, hiszen a láncoknak és a mászóvasaknak is van egy optimális élettartama. Üdvözöltük az önkéntesek kezdeményezését, amelynek köszönhetően közösen fogjuk felújítani a Rovátkát, és ezzel nemcsak a turisztikai infrastruktúra állapotát javítjuk, de egyúttal növeljük a Magas-Tátrába látogatók biztonságát és kényelmét” – mondta Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

Új láncok teszik biztonságosabbá az áthaladást

A nemzeti park turisztikai infrastruktúrájának kezelésével megbízott részleg dolgozói a Hikemates turistaklub önkénteseivel együtt már ezen a pénteken, szeptember 29-én megkezdik a munkát. Mivel a kitett terep az ilyen terepen gyakorlott szakembereket igényel, a turistaút javításába sziklamászási tapasztalattal rendelkező önkéntesek segítségét is igénybe veszik.

Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat-2
A Rovátka (Prielom)
Szeptember 29-én lezárják a Rovátkán (Prielom) át vezető turistautat-2
Forrás: Nagy Árpád

„A turistaúton és annak közelében rengeteg laza szikla található, ezeket eltávolítjuk, és egyúttal kb. 180 méter hosszú fix láncokat helyezünk el az útvonalon, hogy megkönnyítsük és különösen biztonságosabbá tegyük a turisták áthaladását” – magyarázza Pajta Patrik, a Hikemates turistaklub vezetője.
A javítás idejére az útvonalat átmenetileg lezárják a turisták előtt. A Tátrai Nemzeti Park honlapján és Facebook-profilján keresztül tájékoztatja majd a látogatókat a hágó ismételt megnyitásáról.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés