Magyar turista szorult a hegyimentők segítségére a Tátrában

Magyar turista szorult a hegyimentők segítségére a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/21
November 19-én este egy jeges terepre tévedt magyar turista szorult a szlovák hegyimentők segítségére a Magas-Tátrában.
Hirdetés

2022. november 19-én este, sötétedés után a Felkai-völgyben (Velická dolina) található Sziléziai ház (Sliezsky dom) recepciósa jelentette a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS), hogy fényeket észleltek a Felkai-vízesés (Velický vodopád) feletti területen. Sikerült hangkapcsolatot létesíteni egy személlyel vagy csoporttal, azt azonban nem tudták megállapítani, hogy szükség van-e segítségre. Ezért a szálloda három alkalmazottja a helyszínre indult, ahol az Örökös eső (Večný dažď) közelében találtak egy angolul beszélő túrázót, aki a jelzett turistaúton jött lefelé, de elakadt a csúszós terepen, ahonnan nem tudott tovább jutni.

A férfi átfagyott, de képes volt mozogni

A turista átfagyott, de képes volt mozogni. A szálloda másik kollégájuk meleg teával és takarókkal követte őket, majd miután az elakadt turistát sikerült átmelegíteni a férfival lassan ereszkedni kezdtek lefelé, ekkor találkoztak szemben a HZS hegyimentőivel.  A hegyimentők a 30 éves magyar férfit a Sziléziai házban megvizsgálták, és mivel további orvosi ellátásra nem volt szüksége, terepjáróval Tátralomnicra szállították, ahonnan egyedül folytatta útját.
A hegyimentők köszönetüket fejezték ki a Sziléziai ház személyzetének, akik jelentős segítséget nyújtottak a mentési műveletben, elsősegélyt nyújtottak a csapdába került férfinak, és segítettek neki az ereszkedésben.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés