Eltévedt egy magyar turistapár a Magas-Tátrában

Eltévedt egy magyar turistapár a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://hzs.sk
2023/11/05
A Nagy-Morgásról a Kő-pataki-tó felé ereszkedve eltévedt egy magyar páros a Magas-Tátrában
Hirdetés

2023. november 2-án délután két magyar turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik a Nagy-Morgásról (Veľká Svišťovka) a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) felé ereszkedve letértek a turistaútról. Az ereszkedés során a 66 éves férfi és a 61 éves nő olyan területre tévedt, ahonnan nem tudtak önállóan tovább haladni. Sikerült még időben felhívni egy ismerősüket, és leírni neki a helyet, ahol voltak, ezt követően azonban lemerült a telefonjuk akkumulátora, így már nem lehetett velük kapcsolatba lépni, nem tudták megállapítani a pontos helyüket.

Az erős szél miatt földi úton indultak a keresésükre

A hegyimentők a kereséshez kérték a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) segítségét. Az erős széllökések miatt a helikopter fedélzetéről nem lehetett felkutatni a házaspárt és leszállítani a hegyimentőket, ezért a hegyimentők földi úton indultak az eltévedt páros keresésére. Terepjáróval jutottak el a Kő-pataki-tóig, majd onnan gyalog indultak tovább. A bejelentésben elhangzott leírás alapján próbálták meg beazonosítani azokat a helyeket, ahol a turisták tartózkodhatnak.

Eltévedt egy magyar turistapár a Magas-Tátrában-1
Kilátás a Nagy-Morgásról
Eltévedt egy magyar turistapár a Magas-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Több órás keresést követően, a késő éjszakai órákban a Késmárki-völgybe (Dolina Bielej vody Kežmarskej), vagyis éppen ellentétes irányba vezető Forbergi-gerinc (Folmarský hrebeň) alatti patak közelében találták meg az eltévedt és kissé kihűlt házaspárt. Mivel képesek voltak önállóan mozogni, kicsit felmelegítették, majd ezt követően a Nagy-Morgásra, majd onnan a Kő-pataki-tóhoz kísérték, onnan pedig terepjáróval Ótátrafüredre (Starý Smokovec) szállították őket. A mentőakció a kora reggeli órákban ért véget.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés