Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat

Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://gazetakrakowska.pl
2023/09/12
A lezárás oka a Tátra legnagyobb tavához vezető út egy szakaszának aszfaltozása, a munka körülbelül egy hetet vehet igénybe.
Hirdetés

Szeptember második felében lezárják a Lengyel-Tátrában található Halastóhoz (Morskie Oko) vezető elsődleges turistaútvonalat. A lezárás oka a Tátra legnagyobb tavához vezető út egy szakaszának aszfaltozása, a munka körülbelül egy hetet vehet igénybe. A Halastóhoz vezető út új aszfaltrétegét a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és a Hajfű-tisztás (Włosienica) közötti szakaszt kezelő megyei hivatal megbízásából egy külsős cég végzi. „Kormányzati forrásból sikerült biztosítani a munka anyagi hátterét, ennek köszönhetően új aszfaltréteget kap az útvonalnak a Hajfű-tisztástól lefelé vezető kb. 1 km-es szakasza, amely az útvonal leginkább sérült része” – mondja Piotr Bąk. Előtte lemarják a régi aszfaltot.

A Halastavi menedékház a lezárás idején is nyitva lesz

A munkálatok ideje alatt a Halastóhoz vezető utat a Mickiewicz-vízesésektől (Wodogrzmoty Mickiewicza) felfelé mind a menedékház felé közlekedő autók, mind a turisták számára teljesen lezárják. „A turisták a Bialkai-szénégetőtől a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich), valamint a Roztoka menedékházig (Schronisko w Roztocze) vezető elágazásig használhatják az utat. A lezárás idején a Halastavat csak a Lengyel-Öt-tó völgyéből érhetik el a Mormota-halmon (Świstówka Roztocze) vagy a Miedziane-hágón (Szpiglasowa Przełęcz) keresztül” – mondta Magda Zwojacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa.

Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat-1
Halastó (Morskie Oko)
Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat-1
Forrás: Nagy Árpád

Az útfelújításra a tervek szerint szeptember második felében kerül sor, a pontos dátumot a kivitelező határozza meg, amely erősen függ az időjárási viszonyoktól. Jó idő esetén az aszfaltburkolat cseréje körülbelül egy hétig tart.
Maria Łapińska, a Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku) vezetője jelezte, hogy a menedékház a felújítás alatt is nyitva lesz. A dolgozók a munkák megkezdése feltöltik a menedékház készleteit, hogy kellően felkészültek legyenek a házhoz vezető úrvonal néhány napos lezárására.

Az útlezárás tervezett menetrendje

Szeptember 14-15 (csütörtök-péntek) - a jelenlegi burkolat felmarása és eltávolítása (gyalogos közlekedés lehetséges, a lovaskocsik nem járnak).
Szeptember 16-17 (szombat-vasárnap) - nem lesz munkavégzés, gyalogos és járműforgalom is lehetséges.
Szeptember 18-22 (hétfőtől péntekig) - ha az időjárás engedi, leterítik az új aszfaltréteget. A tervek szerint a gyalogosok és a járművek számára egyaránt teljesen lezárják a Halastó (Morskie Oko) felé vezető utat a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) és a Hajfű-tisztás (Włosienica) közötti szakaszon.

Újabb útlezárás a Sas úton

Szeptember 12-én kezdődnek a munkálatok a Lengyel-Tátrában található Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) térségében. Szeptember 12-én, kedden egy napra lezárják a Sas út egy részét a Zerge-csorba és a Kulczyński-árok (Żleb Kulczyńskiego) között. Szeptember 13-tól viszont további értesítésig lezárják a Sas útnak a Zawrat-hágótól (Zawrat) a Zerge-csorbáig vezető részét. „A munkák során lecserélik a láncokat, valamint a Zerge-csorba híres létráját, amely a Zamarła-torony falán található” – mondta el Tomasz Zając, a Tátrai Nemzeti Park munkatársa.

Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat-2
A Zerge-csorbába vezető létra
Aszfaltozás miatt szeptember második felében lezárják a Halastóhoz vezető utat-2
Forrás: Nagy Árpád

A Tátra ezen vidékére túrát tervezők számára fontos információ, hogy a munkálatok ideje alatt a sárga jelzésű turistaút a Gąsienicowa-völgyből (Dolina Gąsienicowa) a Zerge-csorbán ás a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető sárga jelzésű turistaút mindkét irányban bejárható marad. A Zawrattól a Zerge-csorbáig vezető ösvény felújítása kb. egy hétig tart.
Forrás: https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés