Újabb tragédia a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton

Újabb tragédia a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/10/11
Október 11-én hajnali 3 órakor véget ért a Tengerszem-csúcs (Rysy) közelében az az éjszakai mentőexpedíció, amelyben 21 TOPR hegyimentő vett részt.
Hirdetés
Október 11-én hajnali 3 órakor véget ért a Tengerszem-csúcs (Rysy) közelében az az éjszakai mentőexpedíció, amelyben 21 TOPR hegyimentő vett részt. Október 10-én, hétfő este 19:02-kor a 112-es segélyhívó számon keresztül érkezett a bejelentést a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálathoz (TOPR) egy lengyel férfitől, aki a Tengerszem-csúcsról ereszkedve, a Tengerszem-sziklabegy (Grzęda) alsó részén szem elől tévesztette barátnőjét, aki valószínűleg megcsúszott a kemény, jeges havon. Miután a hangkapcsolat létrehozására tett kísérletek nem jártak sikerrel, és mivel nem tudta folytatni az ereszkedést, segítséget kért.

Nem sikerült megmenteni a turista életét

A Halastónál (Morskie Oko) szolgálatot teljesítő hegyimentő azonnal a helyszínre indult, a TOPR központjából pedig többfős földi mentőcsapat indul el a szükséges felszereléssel. A hegyimentők 20 óra 30 perckor a csúcs felé vezető ösvény közelében, 1960 méteres magasságban találták meg az áldozatot, aki a 350 méteres zuhanás után a nagyon meredek havas-sziklás terepen történő kicsúszás következtében súlyos koponya, mellkas és végtagsérüléseket szenvedett. A bevérzések kezelése közben a szerencsétlenül járt nő pulzusa már nem volt érzékelhető, ezért hozzáláttak az újraélesztéshez, melyet annak eredménytelensége miatt 21 óra 50 perckor fejeztek be. Időközben két hegyimentő elérte a szerencsétlenül járt turista társát, akit kötéltechnikával a Halastavi menedékházhoz, majd tovább Zakopanéba vittek.
Újabb tragédia a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-1
Baleset a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton
Újabb tragédia a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-1
Forrás: J Myśliński TOPR
A hegyimentők emlékeztetnek mindenkit, hogy a Tátra magasabban fekvő részein a korai téli körülmények nagyon alattomosak, egy esetleges botlás, megcsúszás ilyen terepen végzetes következményekkel járhat. Kérjük, hogy a kirándulásokat ésszerűen tervezzék meg!

Három tragikus kicsúszás egy hétvégén

Emlékeztetőül az elmúlt hét végén három halálos kimenetelű kicsúszás történt a Tátrában, mindhárom, ahogy ez a tegnapi is, jelzett turistaúton! 

2022. október 7-én délelőtt egy szemtanú jelentette a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy útban a Lengyel-nyeregre (Poľský hrebeň) egy vályúban egy férfit látott kicsúszni a Poduplaszki-Fagyott-tó (Zamrznuté pleso) felé. A férfi az esés után nem reagált, így nem tudta felmérni egészségi állapotát. A szemtanúknak, köztük egy orvosnak még a hegyimentők kiérkezése előtt sikerült elérniük az áldozatot, az 52 éves szlovák turista eszméletlen volt, ezért megkezdték az újraélesztést, melyet a mentőhelikopter megérkezés után a mentőorvos folytatott, sajnos sikertelenül. A férfi földi maradványait Ótátrafüredre szállították. A baleset lehetséges oka valószínűleg a Rovátkára (Prielom) vezető, fagyott, havas turistaúton történő kicsúszás lehetett.

Ugyanazon a napon délután 16 óra után sajnos a lengyel oldalon is tragikus baleset történt a Kereszt-nyereg (Krzyżne) alatt, ahol egy turistát a lába alatt megindult hótömeg magával sodort a Kereszt-nyeregből a Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) irányába. A nagy magasságból történő kicsúszás és zuhanás következtében sajnos ő is életét vesztette.

Október 9-én, vasárnap ugyancsak a Tengerszem-csúcsra vezető úton történt halálos baleset, melynek során egy 30 éves lengyel turista a nagy magasságból történő, kb. 400 méteres zuhanás közben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét nem tudták megmenteni. Későbbi hírek szerint a szerencsétlenül járt lengyel férfi sem hágóvasat, sem csúszásgátlót nem viselt.

„Kb. 1700 méter tengerszint feletti magasság felett még mindig van egy kis hó, ami általában nagyon csúszós és fagyos, helyenként jegesedés is előfordul, ezért legyünk különösen óvatosak” – olvashattuk akkor a Tátrai Nemzeti Park közleményében.

 

 

Hirdetés
Hirdetés