Két tragikus kicsúszás a jeges sziklákon, ezúttal a szlovák oldalon

Két tragikus kicsúszás a jeges sziklákon, ezúttal a szlovák oldalon

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/10/14
2022. október 14-én a délutáni órákban egy szlovák turista a Késmárki-csúcsról ereszkedve megcsúszott és lezuhant a Kő-pataki-völgy irányába.
Hirdetés
2022. október 14-én a délutáni órákban egy szlovák turistához kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki a Késmárki-csúcsról (Kežmarské štít) ereszkedve megcsúszott, és miután nem tudta megállítani a zuhanását, lezuhant a Kő-pataki-völgy (Skalnatá dolina) irányába. A zuhanást követően társai a vizuális kapcsolatot is elveszítették vele. A hegyimentők azonnal kérték a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) közreműködését, amely két hegyimentővel a fedélzetén indult a Kő-pataki-völgybe. A kedvezőtlen időjárási viszonyok és a rossz látási viszonyok miatt a mentőket leengedték a fal mellé, ahol hozzáláttak a lezuhant turista megkereséséhez. Ezt követően újabb két hegyimentőt is hasonlóan jutattak a helyszínre, akik végül egy vízmosásba beékelődve találták meg a völgybe zuhant turista élettelen testét, a férfi a zuhanás során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. Ezt követően az 58 éves szlovák turista holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.
Még be sem fejeződött ez a mentőakció, amikor a Hunfalvy-völgyi menedékházból (Chata pod Rysmi) újabb bejelentés érkezett, amely szerint egy ember a Kakas-csorbából (Kohútik) lezuhant a menedékház irányába. A hegyimentők ebben az esetben is kérték a VZZS közreműködését, amely két hegyimentőt szállított a Békás-tavakhoz (Žabie plesá), a rossz látási viszonyok miatt sajnos nem tudtak közelebb repülni az áldozathoz. A férfit a helyszínen azonnali orvosi ellátásban részesítették, majd a menedékház dolgozóinak segítségével földi úton a menedékházba szállították. Ekkor azonban jelentősen rosszabb lett az állapota, míg végül leállt a keringése. Azonnal megkezdték az újraélesztést, ami sajnos nem járt sikerrel. A szerencsétlenül járt turista holttestét holnap a hajnali órákban szállítják el a menedékháztól.
Két tragikus kicsúszás a jeges sziklákon, ezúttal a szlovák oldalon-1
Mentőakció a Magas-Tátrában
Két tragikus kicsúszás a jeges sziklákon, ezúttal a szlovák oldalon-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba
Forrás és fotó: https://hzs.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés