Turistaszámlálás a Tátrában - 2022

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/12
A Tátra szlovák oldalán augusztus első hetében tartották a szokásosan minden év nyarán megszervezett turistaszámlálást. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) magashegyi környezetében egy nap alatt összesen 23 287 turistát és kerékpárost számoltak össze.
Hirdetés
A Tátra szlovák oldalán augusztus első hetében tartották a szokásosan minden év nyarán megszervezett turistaszámlálást. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) magashegyi környezetében egy nap alatt összesen 23 287 turistát és kerékpárost számoltak össze. A szlovák, cseh és lengyel mellett spanyol, francia, német és magyar szó is többször hallható volt. A leglátogatottabb hely ezúttal a Tarajka (Hrebienok) volt, amely a látogatók számában ezúttal felülmúlta a Poprádi-tavat (Popradské pleso).
Ótátrafüredről (Starý Smokovec) 2779 látogató siklóvasúttal jutott fel a Tarajkára, 1220 turista gyalog ment fel, 37 kiránduló pedig a kerékpár mellett döntött, és 11 kutya is bekerült a statisztikákba. A rangsorban a Poprádi-tó végzett a második helyen, ahová idén „csak” 3859 turista érkezett. Míg 2071 látogató a villamos vasút megállójától az aszfaltozott úton való túrázást részesítette előnyben, a maradék 1788 látogató a Csorbai-tó felől, a piros jelzésű túraútvonalon érte el a tavat. További 139-en kerékpárral érkeztek a tóhoz, ahová a két irányból összesen 76 kutya és eljutott azon a napon.
A harmadik leglátogatottabb pont hagyományosan a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) lett, melyet 2958-an választottak úti célul. Ebből 2731-et felvonóval mentek fel, Tátralomnic (Tatranská Lomnica) felől 11 kerékpáros és 5 kutya is elindult ebbe az irányba. Csorbatóról az ülőszékes felvonó 1259 utast vitt fel a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom), további 233-an gyalog mentek fel a kék jelzésű túraútvonalon, továbbá 5 kutyát is regisztráltak.
A csúcsok között hagyományosan a Tengerszem-csúcs (Rysy) foglalja el az első helyet, amelyet a Tátra mindkét oldaláról 1188 turista mászott meg, közülük 365 a lengyel, 823 pedig a szlovák oldalról. 566 turista járt a Krivánon (Kriváň). A Tengerszem-csúcs vezet a négylábú látogatók statisztikájában is, aznap három kutya hódította meg csúcsát, a Kriván két kutya érte el.
A Liptói-Tátra árvai részén ismét a Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina) jártak a legtöbben, melyet a számlálás napján 1182 látogató, 52 kerékpáros és 17 kutya látogatott. Az Árvai-Csendes-völgyet (Tichá dolina) ezúttal 658 turista, nyolc kutya és 46 kerékpáros választotta. A Rohácsi-völgyben közlekedő felvonó 397 utast szállított, további 59 turista gyalog ment fel a Szilfás (Brestová) csúcsára.
A liptói völgyeket 724 gyalogos és 107 kerékpáros látogatta, velük együtt 31 kutya szerepelt a számlálóíveken. Legtöbben a Zsári-völgyben (Žiarská dolina) kirándultak, 429 gyalogos, 55 kerékpáros és 10 kutya került be a statisztikába.
A kerékpárosok körében tavaly Podbanszkó (Podbanské) környéke volt a legkeresettebb, ezúttal a Poprádi-tavat részesítették előnyben, melyet a már említett 139 kerékpáros ért el, akik közül 65-en e-bike-al kerekeztek. Népszerű volt a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) és a Sziléziai ház (Sliezsky dom) közötti útvonal is, amelyet a számlálás napján 121 kerékpáros használt. 107 látogató kerékpárja nyergéből ismerhette meg a Kapor-völgyet (Kôprovská dolina), míg a Csendes-völgyben 114-et számoltak. A Tátrai Nemzeti Parkban összesen 885 kerékpáros mozgott, ebből 316 e-bike-on.
A kutyabarátok idén a Poprádi-tó környékét választották, ahol összesen 76 kutyát számláltak, de szerepel a listán a Zöld-tó (Zelené pleso) is, ahol 36 négylábú turista jelent meg a számlálás napján. 17 kutyát számoltak a Rohácsi-völgyben, aznap összesen 282 kutya került a statisztikába.
„A túlzsúfolt parkolókat elnézve néhányan a korábbi látogatottsági rekord megdőlésére számítottak, és bár ez nem történt meg, ezek a számok is azt igazolják, hogy az emberek még mindig szeretik a hegyeket. Az igazat megvallva a látogatók száma nem lepett meg minket, feltételeztük, hogy elég sokan lesznek ebben az időszakban, inkább a kutyák számára voltunk kíváncsiak, hiszen ez a szám az utóbbi években nem elhanyagolható, és kevesen tudják, hogy ez mekkora terhet jelent a magashegyi környezet számára. Ha elképzeljük, hogy mennyi ürülék marad utánuk a túraútvonalak mentén, nem beszélve az egyéb negatív hatásokról, mint pl. a vadon élő állatok ugatással történő zavarása vagy megijesztése, a betegségek átvitelének veszélye, a tavakban fürdőző kutyák vagy a többi látogatóval való ütközőpontok, nyilvánvaló, hogy ezt a problémát meg kell oldani. Ez minden bizonnyal tükröződni fog az új látogatói szabályokban, amely egyes területeken teljesen kizárja a kutyák mozgását" - mondja Peter Spitzkopf, a TANAP osztályvezetője.
A legrégebbi szlovák nemzeti parkban 1972 óta számolják a turistákat. A beszerzett adatokból a TANAP, mint a terület kezelője nemcsak az egyes helyszínek terheléséről kap pontos információt, de az adatok a turisztikai és információs hálózat karbantartásához szükséges erőforrások tervezésében is nagy segítséget jelentenek. A turistaszámlálás fél évszázados történetében egy nap alatt a legtöbb turista 2020-ban mozgott a magashegyi környezetben, ekkor 30 232 személy került a számlálóívekre. Addig az 1980-as év tartotta a rekordot, amikor 26 520 turistát számoltak a Tátrában, legkevesebben pedig 2012-ben voltak, akkor a számlálás napján „csak” 7660 turistát jegyeztek fel.
Forrás és fotó: https://www.tanap.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés