Közel fél tonna hulladék került zsákokba

Közel fél tonna hulladék került zsákokba

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/28
Az önkéntesek közel negyed tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tátrai Nemzeti Parkban a szeptember 24-én megrendezett „Čisté hory” (Tiszta hegyek) hulladékgyűjtési akció során.
Hirdetés
Az önkéntesek közel negyed tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tátrai Nemzeti Parkban a szeptember 24-én megrendezett „Čisté hory” (Tiszta hegyek) hulladékgyűjtési akció során. A már a korábban összegyűjtött hulladékkal kiegészülve a teljes mennyiség további több mint 200 kilogrammal nőtt, és még tovább fog növekedni, mivel továbbra is töretlen a Tátra megtisztítása iránti érdeklődés.

Három csoport önkéntes látott munkához

Szeptember 23-án három önkéntes csoport látott munkához: a csorbai (Štrba) iskolások a Poprádi-tó (Popradské pleso) és a Szimbolikus temető környékét, a tátralomnici óvodások és a Csehszlovák Kereskedelmi Bank (ČSOB) munkatársa pedig Tátralomnic településre és környékére összpontosítottak. Azon a napon összesen 213 kilogramm szemét került zsákokba. A rendezvény napján, amely a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium „Čisté Slovensko” (Tiszta Szlovákia) kezdeményezésének keretében immár 44. alkalommal került megrendezésre, 750 résztvevőnek további 246,7 kilogramm hulladékot sikerült összegyűjtenie.
„Egyrészt örülünk, hogy ilyen nagy az érdeklődés az esemény iránt, másrészt viszont csalódottak vagyunk, hogy még mindig vannak olyanok, akiknek nem jelent problémát a nemzeti parkban eldobálni a hulladékot. Ma már nem is annyira a túraútvonalakon, hanem elsősorban az utak menti pihenőhelyeken, valamint a települések belterületén és azok környékén van a probléma, amit az önkéntesek által Tátralomnic környékén összegyűjtött hulladék mennyisége is bizonyít” – mondta Igor Stavný, a rendezvény koordinátora. Tátralomnicon csak szombaton 117,7 kilogramm szemét került a zsákokba.
Közel fél tonna hulladék került zsákokba-1
Tiszta hegyek
Közel fél tonna hulladék került zsákokba-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)
A zsákokba hagyományosan főként élelmiszer csomagolóanyagok, papírzsebkendők, cigarettacsikkek és üvegpalackok kerültek, de különféle ruhadarabok, talpbetétek, cipőtalpak, festékesdobozok, egy autó hátsó lengéscsilapítója, egy fém fiók és egy műanyag pisztoly is előkerült. „Érdekes módon több kolléga is megjegyezte, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a műanyag palackok száma, ami az ilyen palackok visszaváltási lehetőségének tudható be” – tette hozzá a hagyományosan szeptember utolsó szombatjára időzített rendezvény koordinátora.
Árvától Javorináig tíz beszállóhely állt az érdeklődők rendelkezésére, a Szürke-hegytől (Sivý vrch) a Köves-völgyig (Kamenistá dolina) terjedő terület önkéntes és hivatásos természetvédők védnöksége alatt állt, akik a Szlovák Erőművek dolgozóival együtt a Zsári-völgyet (Žiarska dolina) is kitakarították. Hagyományosan különösen az iskolák tettek ki magukért, a legkeresettebb helyeken (mint pl. Csorbató, Tátralomnic és Tarajka) ők adták a résztvevők 80 %-át. Szintén hagyományosan emlékmatricát kapott mindenki, aki részt vett a Tátrai Nemzeti Park takarításában.

Az akció folytatódik

Már most látszik, hogy a rendezvény végső mérlege még tovább fog növekedni. A következő napokban Zár (Ždiar) iskolásai a Monk-völgy (Monkova dolina) – Strednica útvonalon szedik majd össze a szemetet a rendetlen turisták után, és a nyitrai hegymászók is bejelentették, hogy idén is folytatni kívánják a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) környékének takarítását.
A Tiszta Hegyek esemény gazdag történelemmel rendelkezik, első alkalommal 1979-ben rendezték meg először. Múlt év őszéig az önkéntesek a Tátrai Nemzeti Parkkal együtt a Pieninek takarítását is elvégezték, a nemzeti parkok reformja után azonban minden védett terület saját takarítást szervez. A statisztikák szerint a több mint négy évtized alatt több mint 65 tonna hulladéktól mentesítették a természeti környezetet. 1980 volt a rekordév, amikor a résztvevők a völgyekből 7655 kilogramm hulladékot, míg a Kő-pataki-tó környékén 3700 kilogrammot szedtek össze. A rendezvény eddig megközelítőleg 48 ezer önkéntest vonzott, az iskolák mellett például olyan cégek is érdeklődtek iránta, amelyek a Tátrában csapatépítő programot szerveznek alkalmazottaiknak.

 

 

Hirdetés
Hirdetés