Nyolc hely a Tátrában, ahol egykor menedékház állt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/04/24
Hirdetés
A Tátrában (a szlovák és lengyel oldalon összesen) jelenleg 24 menedékház működik. Régebben azonban ennél több volt, éppen ezért vessünk most egy pillantást azokra a helyekre, ahol egykor menedékházak védkunyhók vagy olyan egyéb épületek álltak, melyek menedéket nyújtottak az arra járóknak.
1. Az 1894-1920 közötti években egy kis menedékkunyhó állt a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) partján.
2. Az Ék-hegy (Starorobociański Wierch) lejtőin egykor volt egy kis menedékkunyhó, melyet a II. világháború idején „Ognia” őrnagy partizánjai használtak.
3. 1942-1974 között a Fehér-tavi-völgyben (Dolina Kežmarskiej Bielej vody) állt a Késmárki menedékház (Kežmarská chata), melynek újjáépítésére jelenleg is vannak erőfeszítések.
4. Az Írott-réten (Hala Pisana) egykor állt menedékházat a „Bermuda háromszög” című film forgatása során 1987-ben felrobbantották.
5. A Bélai-Tátrában, a Bolond-nyeregben (Sedlo pod Hlúpym) a II. világháború idején a németek egy bunkert véstek a sziklába, amelyhez telefonvonalat is kiéptettek.
6. A Tátra történelme során talán a legrövidebb ideig létező menhely a Waksmundi-völgyben (Dolina Waksmundzka) állt, melyet 1875-ben állították fel, és három évvel később lavina pusztította el.
7. A Kevély-völgyben (Dolina Pyszniańska), amely ma a szigorú védelem alatt áll, valaha egy nagyon zajos és forgalmas símenedékház állt, amely a II. világháború alatt elpusztult.
8. A Kereszt-nyereg (Krzyżne) melletti kisebb tisztáson egykor volt 4x3 méter méretű kőkunyhó, melynek az alapjai a mai napig fennmaradtak.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés