Ilyen még nem volt a Tátrában: a medvék hajnali 4-ig buliztak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/04/10
Hirdetés
Most, hogy nincsenek turisták a Tátrában, a vadon élő állatok veszik át az emberek szerepét. A Lengyel-Tátrát a Tátrai Nemzeti Park (TPN) döntése értelmében csaknem egy hónapja lezárták a turisták előtt. A közösségi médiában ennek természetesen voltak és vannak ellenzői és támogatói is, a legtöbb hozzászóló ugyanakkor egyetért abban, hogy a szigorítások következtében a természet végre meg tud pihenni. Kicsit megnyugszik, de vajon hogyan?...
A téli álomból felébredő medvék először nem tudták, mi történik, nagyon zavartnak tűntek az új helyzet miatt. „Olyan furcsa volt... szeretem volna valaki megijeszteni éjjel, de egy élő lélek sincs itt” – mondta néhány nappal ezelőtt Waldek, az egyik nagyobb Tátrában élő egyed. „A zergék kitalálták, hogy versenyt rendeznek a helyiek keresése érdekében – mert hogy a tilalom rájuk nyilvánvalóan nem vonatkozik – de ki akar egyedül a nemzeti parkban futkározni?” – tette hozzá.

 

Hasonló hangulatról beszélt Krzyś, a hiúz is. „Az emberekkel való találkozás eddig is különleges eseménynek számított, de ma már igazi kihívás” – mondta.

 

Egyszerűen fogalmazva: a tátrai állatok unatkozni kezdtek. Szerencsére Bartek, a Halastónál élő szarvas előállt egy kitűnő kezdeményezéssel. A sok turista által ismert szomszédjával, Stefannal folytatott konzultációt követően úgy döntöttek, hogy bulit szerveznek. A nemzeti park minden részéről érkeztek a vendégek a Tátra legnagyobb tavára, több szlovák küldöttség is volt. Tüzet raktak, elfogyasztották a hó alól kiásott maradványok, és közösen énekelték az ismert gorál slágereket…
A buli iránt nagy volt az érdeklődés, bár jelen pillanatban nehéz megmondani, a lakosság hány százaléka képviseltette magát. Ahogy az egyik, neve elhallgatását kérő vendég elmondta, a semmiből egyszer csak előkerült a śliwowica. Állítólag Stefan tűnt el legkorábban, majd fokozatosan a róka, a zerge és a szarvasok is lemorzsolódtak. A leghosszabb ideig a medvék tartottak ki (hiába, a nagy testtömeg előnyt jelent…), akik hajnali négy óra körül fejezték be az ünneplést.
Ha a turisták karanténja hosszabb ideig tart – amire nagy esély van –, akkor hasonló találkozókra időnként a jövőben is sor kerülhet.  Még nem ismert, hogy a Tátra Nemzeti Park természetvédelemért felelős alkalmazottai hogyan látják ezt.
Időközben felkerült az internetre egy felvétel egy medve visszatéréséről a barlangjába az emlékezetes buli után…
 
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés