Rendkívüli intézkedések a koronavírus miatt - Lezárták a Tátrát! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/12
Hirdetés
Forrás: Depositphotos.com
Ahogy azt az oldal olvasói is bizonyára tudják, a koronavírus miatt hazánkhoz hasonlóan Európa több országában, így a szomszédos Szlovákiában és a Tátra északi oldalán, Lengyelországban is korlátozó intézkedéseket vezettek be. Mivel csak a mai napon több, ezzel és a következő napokban tervezett túrákkal kapcsolatos kérdés érkezett hozzám, az alábbiakban megpróbálom összefoglalni a Tátrába készülőket érintő, ott életben lévő intézkedéseket, korlátozásokat.
Nem célom, hogy az általános helyzetről beszámoljak, erre ott vannak a különböző hírcsatornák, itt kimondottan csak a Tátrába és a környékére indulni szándékozókat érintő korlátozásokról lesz szó.
A bejegyzést igyekszem folyamatosan frissíteni, de előre is elnézést kérek érte, ha az nem lesz mindig percre pontos.

 

Fontosabb általános intézkedések Szlovákiában (forrás: https://www.bumm.sk)

 

2020. március 12-től bevezetésre kerül a határellenőrzés, csak a nagyobb határátkelőhelyek maradnak nyitva.
Lezárják mindhárom nemzetközi repülőteret.
Az áruellátást kivéve leállítják a nemzetközi teherforgalmat az áruellátást kivéve.
A kockázatot jelentő régiókból érkezők számára kötelező karantén kerül bevezetésre.
Március 13-tól legalább 14 napra bezárják az óvodákat, iskolákat és más oktatási intézményeket.
Bezárják a szociális- és kulturális intézményeket.
Korlátozzák a bevásárlóközpontok működését (hétvégén csak élelmiszereket, gyógyszereket és drogériai termékeket lehet forgalmazni).
Zárva lesznek a bárok, éttermek, síközpontok, wellnes központok és aquaparkok. 
A belföldi vonatjáratok szünidei menetrend szerint közlekednek majd.
Frissítés 2020. március 13, 06:00 – Szlovákia lezárja határait!
A szlovák kormány döntése szerint 2020. március 13-án, péntek reggel 7 órától Szlovákia lezárja határait! A közúti határátkelőkön – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállítja a határellenőrzést, a rendelkezés értelmében Szlovákiába csak a szlovák útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkező szlovák állampolgárok, valamint azok léphetnek be, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Tátralomnic: Március 12-22 között zárva lesz a TANAP Múzeuma.
Magas-Tátra (március 12, 21:00)
2020. március 13-tól március 26-ig bezárnak a Magas-Tátrában található Csorbató, Ótátrafüred és Tátralomnic síközpontok és hegyi üdülőhelyek.

Idegenforgalom számára megnyitott barlangok
Március 12-től március 24-ig biztosan zárva tartanak Szlovákiában a turisták számára hozzáférhető barlangok! https://www.ssj.sk
Felvonók (frissítve 2020. március 12, 21:00)
Március 13-tól visszavonásig a síközpontok, sípályák bezárásával együtt valamennyi felvonót üzemen kívül helyezik!
Menedékházak (frissítve 2020. március 12, 21:00)
Szinte az összes menedékház bezárt, vagy a következő napokban be fog zárni Szlovákia hegységeiben. Eddig ezek a menedékházak erősítették meg a visszavonásig érvényes bezárást:
Magas-Tátra:
Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata(
Zamkovzsky menedékház (Zamkovského chata)
Rainer kunyhó (Rainerova chata)
Sziléziai ház (Sliezsky dom, március 15-től)
Zöld-tavi menedékház (Chata pri zelenom plese, március 16-tól)
Téry menedékház (Téryho chata, március 15-től)
Bilík menedékház (Bilíkova chata, március 16-tól)
Gyopár menedékház (Chata Plesnivec)
Egyéb menedékházak:
Chata pod Kráľovou hoľou
Chata Magurka
Chata M. R. Štefánika
Chata pod Kľačianskou Magurou
Chata Bernardín
Chata Lajoška
Horský hotel Kráľova studňa március 16-tól.
Korlátozott forgalmú menedékhelyek:
Andrejcová útulna: nem lesz szolgáltatás
Chata pod Chlebom: törlik a foglalásokat,  az ablakon keresztül csak italokat fognak árusítani
Chata pod Suchým: törlik a foglalásokat
Útulna Durková: nem lesz alkalmazott, de éjszakai szükséghelyzet esetén hozzáférhető
 
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) a hegyvidéki területekre látogatók számára NEM AJÁNLJA a nagyobb csoportokban történő mozgást, valamint a korlátozott módban üzemelő menedékhelyeken nagyobb létszámban történő tartózkodást.
Fontosabb általános intézkedések Lengyelországban (forrás: https://zakopaneinfo.hu)
2020. március 11-én a lengyel-szlovák határ nagyobb átkelőin is megkezdték a beutazók ellenőrzését. Sok kisebb határátkelőt ekkor még nem ellenőriztek, de egy-két napon belül ezeknél is várható lesz.
Elsősorban a 8 személynél nagyobb befogadóképességű járműveket ellenőrzik, de később minden jármű ellenőrzése tervben van. A határon történő belépésnél mindenkinek ki kell töltenie egy belépési űrlapot, amely a lengyel tisztifőorvosi szolgálat honlapjáról letölthető angol és lengyel nyelven. A hatóságok azt kérik, hogy aki utazik, az előre nyomtassa és töltse ki ezt a nyomtatványt, hiszen ezzel jelentősen csökkenteni lehet a beléptetés időtartamát.
Lengyelországban március 12-25 között biztosan zárva tartanak a múzeumok!
2020. március 11-én kormányhatározat született a múzeumok, kulturális intézmények és iskolák bezárásáról. A kormányhatározat értelmében a magyar turisták körében is népszerű lengyel turistacélpontok közül március 12-25 között zárva tart többek között az Auschwitzi Koncentrációs tábor múzeuma, a Wieliczkai Sóbánya, a krakkói Wawel össze kiállítóegysége, a Collegium Maius kiállítása, stb.
Zakopane: április végéig törölték az összes kulturális és sportrendezvényt, zárva van az AquaPark, a Tátrai Nemzeti Park Oktatási központja, és az Információs Iroda is csak telefonon elérhető (https://portaltatrzanski.pl).
 
Lengyel-Tátra (március 12, 17:30)
A Tátra Nemzeti Park területe bezárt a turisták számára!
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) weboldalán március 12-én délután az alábbi hírt tették közzé:
„A koronavírus megfékezése érdekében az országban érvényben lévő helyzetre tekintettel, valamint válaszul a Lengyel Köztársaság miniszterelnökének és az egészségügyi miniszternek azon felhívására, hogy a veszélyhelyzet idején lehetőleg mindenki maradjon otthon, és csak a legszükségesebb teendők miatt hagyja el a lakását, az állampolgárok egészségének védelme érdekében visszavonásig kénytelenek vagyunk lezárni a TPN területét.

Frissítve 2020. április 21:
A lengyel Tátra Nemzeti Park részben feloldotta a Lengyel-Tátra turistaútjain történő túrázás tilalmát! A Lengyelországban április 20-án a koronavírus járvány megfékezéshez kapcsolódó intézkedések fokozatos enyhítése részeként életbe léptetett rendelet alapján több más nemzeti parkhoz hasonlóan április 21-től a Lengyel-Tátra négy kisebb völgye (fehér-völgy, Palánkos-völgy, Kapu-völgy, Lyuk-völgy) ismét hozzáférhető a turisták számára. A menedékházak, a parkolók és a zakopanei szállások továbbra is zárva maradnak, és a közeljövőben nem tervezik a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó elindítását sem.
Ez a gyakorlatban az alábbiakat jelenti:
Március 13-tól lezárják a nemzeti park belépő pontjait.
A menedékházak szállók nem fogadnak foglalásokat.
Lezárják a parkolókat.
A Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő kabinos, vm. a két ülőszékes felvonót is lezárják.
Március 13-tól ugyancsak nem közlekedik a Gubalówkai sikló és a többi, nem Zakopanéban található, de a PKL kezelésében lévő felvonó, ahogy ezt a PKL honlapján olvasható.
Ez a drasztikus, de a kormányzati tevékenységekkel összhangban lévő döntés a Tátrában működő szervezetekkel egyeztetve született. Tisztában vagyunk a szabadban tartózkodás jótékony tulajdonságaival, de ne feledjük, hogy a turisták utaznak, kommunikációs eszközöket, éttermeket és egyéb nyilvános helyeket használnak, amelyek elősegíthetik a járvány terjedését. A Tátra terülének bezárása nem vonatkozik a Tátrában élő lakosokra. Ha jelenleg menedékházban tartózkodik, kérjük, fontolja meg hazatérését. A helyzet folyamatosan változik, minden változásról értesítjük”. https://tatromaniak.pl

Menedékházak (frissítve március 20):
A Tátra Nemzeti Park bezárásával összefüggésben - a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében - a Lengyel-Tátrában működő menedékházak felfüggesztették tevékenységüket. A Murowaniec, az Ornak, a Chochołowi és a Halastavi menedékház néhány nappal ezelőtt határozatlan időre felfüggesztették a működését. A Konrád menedékházba vezető lépcső szalaggal van elkerítve, a Lengyel-Öt-tavi menedékház korlátozott mértékben működik - a konyha csak teát és levest szolgál fel, a menedékház szálláshelyként csak sürgősségi esetben használható.
Összeállította: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés