A Nagy-Menguszfalvi-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/10/07
Hirdetés
A Nagy-Menguszfalvi csúcs (régebbi nevén Chałubiński-csúcs, szlovákul Veľký Mengusovský štít, lengyelül Mięguszowiecki Szczyt, németül Grosse Mengsdorfer Spitze) a Menguszfalvi-gerinc legmagasabb kiemelkedése. Két orma van: a nyugat főorom és a kevéssel alacsonyabb keleti mellékorom, közöttük található a sekély Nagy-Menguszfalvi-oromrés. Különösen északról igen impozáns, ahol több mint 1000 méternyire emelkedik a Halastó víztükre felett, de délről, a Hincó-tó katlanából is igen hatalmasnak mutatkozik tömör alakja. Szomszédjai: délkeletre a Középső-Menguszfalvi-csúcs, északnyugatra a Csubrina. Előbbitől a Chałubiński-csorba, utóbbitól a Hincói-hágó választja el.
A Nagy-Menguszfalvi-csúcs hegymászó szempontból egyike a Tátra legérdekesebb ormainak. Még legkönnyebb útjait is igen érdekessé teszi az útvonal szövevényessége, míg gerincei és falai a legszebb és legnagyszerűbb vállalkozások közé tartoznak. Első megmászója Ludwik Chałubiński – Wojciech Roj és Maciej Sieczka vezetőkkel 1877. június 28-án.

 

A három Menguszfalvi-csúcs közül a legkönnyebben a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Východný Mengusovský štít) mászható meg, amely a Keleti-Menguszfalvi-csorba (DK) és a Vadorzó-hágó (ÉNy) között emelkedik. Északnyugati gerincéből a Vadorzó-hágó fölött egy jellegzetes tornyocska – a Chłopek (Parasztocska) – nő ki. A csúcsból ÉK felé egy meredek oldalgerinc indul ki, amely kb. 250 m magas fallal törik le a Tengerszemhez, északi falából pedig rövid oldalgerinc húzódik a Tengerszem katlana felé előretolt Vadorzó-kilátóig (Kazalnica 2159 m.) A gerinc itt kb. 500 m magas, rendkívül meredek ÉK-i fallal törik le a Tengerszemhez. A két gerinc között a lengyelek által „Sanktuarium”-nak (Szentélynek) nevezett, alul meredeken letörő horpadás található.

 

Hirdetés
Hirdetés