A legjobb túrák gyerekkel a Tátra szlovák oldalán

A legjobb túrák gyerekkel a Tátra szlovák oldalán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/08/13
Sok családban vannak kisgyermekek, akiknek szeretnénk megmutatni a Tátra szépségeit, de nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesíthető-e számukra a tervezett túra.
Hirdetés

Sok családban vannak kisgyermekek, akiknek szeretnénk megmutatni a Tátra szépségeit, de nem vagyunk benne biztosak, hogy teljesíthető-e számukra a tervezett túra. Emiatt sokan inkább el is vetik a tátrai nyaralás ötletét. Kellő körültekintéssel azonban sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek nem kell lemondani a Tátra nyújtotta élvezetekről.  

Túrák akár már 3 éves kortól

Számos túraútvonal és turistaösvény létezik ugyanis, amelyek a legkisebbek számáéra is alkalmasak az első tátrai élmények megszerzésére. Íme néhány túraútvonal, amely a gyermekek számára is megfelelő lehet, leginkább 3 éves kortól.

Tarajka (Hrebienok)

Aki gyerekkel túrázik, az első túrák egyikének szinte biztosan a Tarajkát választja. Az Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a Tarajkára vezető zöld jelzésű turistaút kb. 2,5 km hosszú, 250 méter szintemelkedéssel, melyet egy óra alatt pihenőkkel együtt is kényelmesen meg lehet tenni.

A legjobb túrák gyerekkel a Tátra szlovák oldalán-1
Túra gyerekkel a Tátrában
A legjobb túrák gyerekkel a Tátra szlovák oldalán-1
Forrás: www.dobrenoviny.sk
A Tarajkán kellemes pihenőzónát találunk, ahol felfrissülhetünk, találkozhatunk néhány fából faragott medvével, köztük a Tarajka emblémájaként is ismert, hatalmas (2,4 méter magas), Kuba nevű medvével. Télen pedig a Tátrában egyedülálló Jégtemplom várja a látogatókat, ezek mind olyan látványosságok, melyeket a legkisebbek szinte biztosan értékelni fognak.
Mindezek mellett a Tarajka fontos túraútvonalak találkozási pontja is, ahonnan néhány perc alatt eljuthatunk a Rainer-kunyhóhoz (Rainerová chata), melynek közelében az ösvény kettéágazik, a bal oldali a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina), a jobb oldali pedig a Kis-Tarpataki-völgybe (Malá Studená dolina) vezet. Viszonylag könnyen elérhetjük innen a népszerű Tar-pataki-vízeséseket (Studenovodské vodopády) is, melyek látványa teljesen lenyűgözi a legkisebbeket.

Csorbai-tó (Štrbské pleso) – Poprádi-tó (Popradské pleso)

Ha a gyerekek sikeresen megjárták a Tarajkát, bátran elindulhatunk velük a Poprádi-tóhoz. A Tátra egyik legnépszerűbb tava a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) található, a tóhoz vezető legnépszerűbb turistaút a Csorbai-tó mellett indul. Ez a turistaút egyben tanösvény is, melyen 14 tájékoztató táblán különféle érdekes információkat olvashatunk a Tátra állat- és növényvilágáról. Ennek bejárása kb. másfél órát vesz igénybe, amely kb. a felénél kettéágazik, mégpedig a nyári (piros) és téli (zöld) útra. Mindkét útvonal a Poprádi-tóhoz érkezik, ahol egy forró tea mellet élvezhetjük a tó partjáról nyíló szép kilátást.

Fátyol-vízesés (Vodopád Skok)

Ha gyerekkel túrázunk a Tátrában, semmiképpen ne hagyjuk ki a programból a Tátra egyik legszebb vízesésének a meglátogatását. A vízesés 1789 méter magasságba találhat, a Csorbai-tótól a sárga jelzésen érhető el, az út hossza 4,5 km, ennek végigjárása kb. 1,5 – 2 órát vesz igénybe. A vízesés a megkapóan szép Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) található, ahol túra során olyan kilátásban lehet részünk, melyre sokáig emlékezni fogunk.

Fehér-víz (Biela Voda) – Zöld-tó (Zelené pleso)

A Zöld-tó és a Zöld-tavi menedékház a legtöbb tátrai turista szívéhez közel álló úti cél, a hegymászóknak pedig egy köztes állomás a környező kisebb-nagyobb csúcsokra vezető útjukon. A tóhoz vezető út viszonylag hosszú, de csak nagyon enyhén emelkedik. Az út mentén számos pihenőhely, esőbeálló található, ahol menet közben megpihenhetünk, kissé felfrissülhetünk, de 3 órán belül így is megérkezhetünk a Zöld-tóhoz.
A tó partján állva a legtöbb látogatóra lenyűgözően hat a tavat körbeölelő hatalmas csúcsok látványa. A leginkább szemet gyönyörködtető talán a Karbunkulus-torony (Jastrabia veža), valamint a szlovák Eiger-nek is hívott Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít) 900 méter magas északi fala, amely a legmagasabb fal a Tátrában. A menedékházban Tomáš és munkatársai helyi specialitásokkal várják a vendégeket, már csak ezért is megérni ellátogatni a Zöld-tóhoz.
Forrás és fotó: https://www.dobrenoviny.sk
Hirdetés
Hirdetés