Figyelem! A heves esőzés miatt útlezárások a Tátrában! - Frissítve! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/19
Hirdetés

 

 

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) 2018. július 19-én reggel az alábbi figyelmeztetést adta ki: A Hegyi Mentőszolgálat és a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAP-u) figyelmezteti a Tátrába induló turistákat, hogy a heves esőzések következtében elmosott hidak miatt több turistautat is le kellett zárni. További értesítésig lezárták a Poduplaszki-völgyet (Bielovodská dolina) és a Jávor-völgyet (Javorová dolina), valamint a Felső turistaút (Magisztrále) egy szakaszát. A Poduplaszki-völgy a Lengyel-nyereg (Poľský hrebeň) alatti elágazástól Lysá Polanáig teljes egészében le van zárva. Hasonló a helyzet a Jávor-völgyben, a HZS honlapján folyamatosan frissítik a lezárással kapcsolatos információkat.
A heves esőzés miatt megduzzadt patak ugyancsak elmosta a Tar-patak (Studenovodský potok) hídját a Rainer-kunyhó (Rainerová chata) közelében, a Tarajkáról (Hrebienok) a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) felé vezető a Felső turistaúton. Ennek következtében a Felső turistaút a Tarajka és a Kő-pataki-tó között jelenleg nem járható. Ugyancsak lezárták a Rainer-kunyhó feletti elágazástól a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina) vezető kék jelzésű turistautat, valamint a Tar-pataki-vízesésektől (Vodopády Studeného potoka) Tátralomnicra vezető kék jelzést. A fentieken kívül több híd is megsérült a Csendes- (Tichá dolina) és a Kapor-völgyben (Kôprová dolina) is.
A hegyimentők és a nemzeti park arra kéri a turistákat, hogy tartsák tiszteletben ezeket a figyelmeztetéseket, és ne induljanak a fenti völgyekbe, ahol jelentős kármentesítési munkákra van szükség. A heves esőzések következtében a Tátra más pontjain is eltűnhetnek a patakokon átívelő hidak, víz alá kerülhetnek a turistautak, azért arra kérik a turistákat, hogy kerüljék a felesleges kockázatot, ne próbáljanak meg átkelni az erős sodrású hegyi patakokon, saját életük és testi épségül megőrzése érdekében inkább forduljanak vissza, amennyiben ilyen helyzettel találkoznak.

A jelenlegi helyzet miatt ma reggel a lengyel Tátrai Nemzeti Park ugyancsak figyelmeztetést adott ki. Az ugyancsak elmosott híd miatt jelenleg le van zárva a Roztoka-völgy (Doliną Roztoki) a Mickiewicz-vízesésektől (Wodogrzmotów Mickiewicza) a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich), így a Lengyel-Öt-tavi menedékház ebből az irányból nem megközelíthető, a völgy jelenleg csak a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) felől érhető el.
A Halastavat (Morskie Oko) megkerülő turistautat elárasztotta a víz, a tavat jelenleg nem lehetséges körüljárni, így a Tengerszem-csúcsra (Rysy) sem lehet feljutni.
További nem járható turistautak:
- A Nagy-tó (Wielki Staw Polskich) lefolyásán keresztül vezető híd.
- A Felső erdei útról (Ścieżka nad Reglami) a Kis-réti-völgyön (Dolina Małej Łąki) a Miętusz-nyeregbe (Przysłop Miętusi), valamint a Konrád-nyeregbe (Przełęcz Kondracką) vezető turistaút.
- A Kuźnicéból (Kuźnice) a Konrád-púpi-nyeregbe (Przełęcz między Kopami) vezető turistaút a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) át.
- A Kuźnicéból (Kuźnice) a Myślenicei-tornyokon (Myślenickie Turnie) át a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető turistaút.
- A Murowaniec menedékháztól (Schronisko Murowaiec) a Gąsienica-Fekete-tóhoz (Czarny Staw Gąsienicowy) vezető turistaút.
- A Brzezniny parkolóból (Brzezin) a Murowaniec menedékházhoz vezető turistaút, valamint a menedékháztól a Waksmundi-tisztásra (Rówień Waksmundzką) vezető turistaút.
A nagy mennyiségű víz miatt tegnap le kellett zárni a Fagyos-barlangot (Jaskina Mroźną) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska). A völgyben jelenleg nem működik a jegypénztár, az előtte vezető turistautat szintén víz árasztotta el.
A nemzeti park folyamatosan tájékoztatja a turistákat a kialakult helyzetről és az esetleges későbbi útlezárásokról. A lengyel szakemberek is arra kérik a turistákat, hogy ne közelítsék meg a megáradt patakokat, mert ezek sodrása rendkívül erős, amely veszélyt jelent a turistákra! A következő napoknak újabb jelentős esőzések várhatók, ezért a Fagyos-barlang átmenetileg biztosan zárva marad, és hasonló nehézségek várhatók több turistaúton is.
Frissítés 09:27-kor:
Csütörtök délelőtt lezárták a Zakopanéból a Halastóhoz vezető közutat, mivel a víz annyira alámosta az aszfaltot, hogy az beszakadt. A Halastó parkolója Zakopanéból jelenleg csak Murzasichle - Bukowina Tatrzańską  - Głodówka útvonalon érhető el!
Forrás: https://www.facebook.com/TatrzanskiParkNarodowyhttps://www.hzs.skFotó: Téryho chata; Piec Stawów, Alicja Staszkiewicz
Hirdetés
Hirdetés