Téli zárlat 2017 - Beszélgetés a TANAP igazgatójával

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/11/08
Hirdetés
Az alábbiakban az ismételten életbe lépett téli zárlat apropóján készült beszélgetés olvasható Pavol Majkoval, a Tátrai nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) igazgatójával, melyet a hiking.sk oldal szerkesztői készítettek.
Először is a konkrét változásokra szeretnénk rákérdezni, mivel néhány turistautat kivettek a téli zárlat hatálya alól, másokat viszont zárlat alá helyeztek.
Két nagyobb változásról beszélhetünk. A piros jelzésű Felső Turistaút (Magistrála) Csorbatótól a Poprádi-tavon és a Tarajkán át a Kő-pataki-tóig jelenleg már nem tartozik a téli zárlat hatálya alá. Ezen kívül a Liptói-Tátrában lévő Juráni-völgyben az iskolai csoportok látogatása miatt korábban, április 30-án véget ér a téli zárlat.
Ezzel ellentétben viszont azt látjuk, hogy a Nagyszalóki-csúcsra ezután akkor sem lehet felmenni, ha az út hómentes.
A Nagyszalóki-csúcs a biológiai sokszínűség védelme szempontjából kiemelten fontos területek közé tartozik, medvék telelnek a közelében, zergék élnek arrafelé, emiatt gondoltuk úgy, hogy itt is érvényes legyen a téli zárlat.

 

Mi a helyzet a Szürke-heggyel, amely sok éven át télen is elérhető volt?

 

A Szürke-hegy hivatalosan eddig sem volt elérhető, a liptói oldalról a csúcsra vezető útvonal az Anyóka-hegytől felfelé a zárlat alá tartozott. Ezt azonban a turisták rendszerint nem tartották be. Meg kell nézni a régi látogatási rendben (a szerk. megjegyzése: a régi látogatási rendben nem szerepel a Szürke-hegy tiltása).
Én úgy tudtam, hogy ez hozzáférhető?
Az Anyóka-hegyig látogatható, de a Forduló-hágótól a Hegyes és a Szürke-hegy eddig sem volt látogatható. A jövőben el lehet gondolkodni ennek a csúcsnak a hozzáférhetővé tételén, de élnek ott pl. vándorsólymok és ritka pillangófajok, nekik pedig szükségük van arra, hogy az érzékeny kora tavaszi időszakban ne zavarják a nyugalmukat. Itt tehát valószínűleg érvényben marad a zárlat.
Tervezik a téli zárlat jelenlegi formájában, az egész Tátrát érintő megszüntetését a kidolgozás alatt álló új látogatási rendben? A Kis-Fátrában pl. csak kisebb területeket zárnak le, és rövidebb időre, csak március 1-től.
A nemzeti parkokat nem lehet összehasonlítani. Ott más állatfajok élnek, mint a Tátrában, nálunk több endemikus faj él, és én nem is nevezném ezt az egész hegységet érintő lezárásnak. A téli zárlat már több mint 30 éve hatályban van, és nem hiszem, hogy valami teljesen újat kellene kidolgozni és megvalósítani.
Úgy tűnik, most sem volt idő néhány útvonal felülvizsgálatára.
Ha valaki erre irányuló kéréssel fordul hozzánk, az a biológiai kutatással foglalkozó munkatársaink asztalára kerül, az ő munkájuk alapja pedig az, hogy a nemzeti parkban a természet védelme prioritást élvez minden előtt. Ha a kérést helyénvalónak, és az új látogatási rendbe beépíthetőnek találjuk, át fogjuk értékelni az eddigi gyakorlatot. De ezt természetesen nem a médiában, nem sajtóközleményben hozzuk majd nyilvánosságra. Nem vagyok kompetens abban, hogy ezzel kapcsolatban bármit megígérjek, bármilyen fogadalmat tegyek. Ott, ahol lehetséges, biztosan találunk kompromisszumos megoldást, de eddig mindig úgy alakult, hogy a természet annyira értékes, hogy annak védelme került az első helyre.
Valóban ilyen hosszú ideig szükséges a téli zárlat, már december-januárban is?
Elmagyarázom, miért van ez így. A mormoták – ezt sokan talán nem tudják – október végén vonulnak téli álomra. Október közepétől november végéig tart a zergék párzási időszaka, amikor is ezeknek az állatoknak fokozott nyugalomra van szükségük ahhoz, hogy egészséges utódokat hozzanak a világra. A látogatók azzal veszélyeztetik őket, hogy egy esetleges sérülést követően a mentőhelikopternek kell őket levinni a hegyről, amely erőteljesen megzavarja az állatvilág, pl. a falakon fészkelő madárfajok, a zergék, a mormoták és más állatok nyugalmát. Tavasszal a mormoták kiássák magukat a téli járataikból, világra hozzák az utódaikat, a vándorsólymok márciustól ülnek a fészekben, majd áprilisban a kőszáli sasok is fészekre szállnak. Valószínűleg ezek a legértékesebb fajok a nemzeti parkban, amelyeknek ebben az időszakban nyugalomra van szükségük.
Miért lett rövidebb egy nappal a téli zárlat?
Hogy mindenki felfigyeljen rá.
Nem lesz túl nagy költség a területen lévő összes táblát lecserélni emiatt?
Nem, megbeszéltük a turistautak felügyeletét ellátó munkavállalókkal, nem lesz gond.
Még egy utolsó kérdés, egy dolog, amely foglalkoztat a rendelettel kapcsolatban. A Szlovák Turista Klub benyújtott egy kérvényt arra vonatkozóan, hogy a gyalogos turisták is használhassák a síalpinisták által használt területeket. Ezt Önök határozattal utasították el azzal, hogy ebben az esetben ezeket e területeket rudakkal kellene megjelölni, mivel enélkül fennáll a veszélye, hogy a turisták eltévedjenek. Így van?
Ez nem így szerepel a határozatban.
De igen.
Ez szó szerint le van írva a határozatban?
Idézem: „…ez elkerülhetetlenné tenni a téli útvonalak rudakkal történő jelzését oly módon, hogy a gyalogos turisták ne tévedjenek el, és egyúttal a jelzett utakon kívül történő szabad mozgást engedélyezne, amely viszont potenciális veszélyt jelentene az egészségükre, életükre nézve.”
Aztán három sorral lejjebb az áll, hogy „…a TANAP Igazgatóság jelenleg is dolgozik az új látogatás rend kidolgozásán. Ennek megszövegezése során megvizsgálja a síalpinizmusra kijelölt területeken történő túrázás lehetőségét, valamin t azt, hogy szükség van-e a síterepeken vezető téli turistautak jelzésének kiépítésére és fenntartására.”
Igen, ez véleményem szerint valóban kissé ellentmondásos. Ezt a kérdést még nem zártuk le véglegesen. De ebben az évben megállapodtunk a turistákkal, és a jövőben ismét tárgyalni fogunk erről a kérdésről. Filozófiai alapon elvileg lényegében mindegy, hogy valaki síléccel, vagy gyalogtúrázóként hótalppal vagy hágóvassal közlekedik egy bizonyos területen. De ez ma még a jövő kérdése.
Az azért valószínű, hogy nem a gyalogos turisták miatt lesz túlterhelt a természet.
Ha kevesebb hó lesz télen, akkor még ez is előfordulhat.
Vagyis akkor a hótakaró vastagságához lehetne igazítani a tiltást?
Ezt azért nehéz lenne kontrollálni. Ez egy olyan kérdés, amely az új látogatási rendben is nyitott, megvitatásra váró fejezet. Elvileg nem kizárt egy ilyen könnyítés, de ezen a télen még nem lesz ilyen.
Akkor most valóban az utolsó kérdés: mikor lesz új látogatási rend?
Folyamatosan dolgozunk rajta. Jelenleg már a jogszabályi megfogalmazás szakaszában vagyunk, és remélem, hogy a következő nyári szezonra elkészülünk vele. Semmit nem szeretnék ígérni, mivel más feladatok is vannak, és ez egy meglehetősen bonyolult téma.

 

Forrás: https://hiking.sk; Fotó: Pravda

 

Hirdetés
Hirdetés