"Magas-Tátra túrakalauz" és "Tematikus utak Szlovákiában" megjelenése

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/27
Hirdetés
A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete és a Kornétás Kiadó Barna Béla és Pusztay Sándor „Tematikus utak Szlovákiában”, valamint Nagy Árpád „Magas-Tátra túrakalauz” című, a napokban megjelent kötetét mutatták be december 19-én a Károlyi Étterem és Kávéházban. Szonja Jelinkova, a képviselet vezetője bejelentette, hogy a jövő év elejétől északi szomszédunkban a turizmus hivatalosan a Szlovákiai Közlekedési Minisztériumhoz tartozik, a turizmusért felelős vezérigazgató pedig Ivana Magatová lesz. A szlovákiai turizmus már a téli szezonra koncentrál, több ünnepséget rendeznek a Lanovka 75. évfordulója alkalmából, többek között kétezer méter magasban galériában mutatják be a történelmét.
A tájékoztatón többek között elhangzott, hogy az Ótátrafüred (Starý Smokovec) feletti Tarajkán (Hrebienok) ismét megnyitották a Magas-Tátra egyik legnagyobb téli szenzációját, a jégtemplomot (Tatranský ľadový dóm). Az idei jégtemplom nagyobb, mint az ezt megelőző években volt, hiszen idén 20 tonnával több jeget használtak fel hozzá. A jégszobrászok fő inspirációja ebben az évben a szepességi gótika volt. Három hét alatt készült el a mintegy 90 tonnányi jégből épített csoda, amelyet 15 szlovák, cseh és lengyel jégszobrász alkotott, a dóm belsejét és a benne felépített több méter magas elemeket speciális léghűtéses rendszerrel tartják állandó fagypont alatt.

 

A két új kiadványt Pusztay Sándor, a 25 éves Kornétás Kiadó igazgatója és a szerzők mutatták be. Mint mondta, a kiadó gondozásában az elmúlt 25 évben 20-25 könyv jelent meg Szlovákiáról, és 13 a Magas-Tátráról.

 

Az idő azt bizonyította, hogy nem véletlenül keresettek a kiadványok, például Nagy Árpádnak a Magas-Tátrát bemutató útikönyvének harmadik kiadását is hiába keressük a könyvesboltokban. Kibővített, átdolgozott, adataiban felfrissített változatában a szerző a könyvben a fő hangsúlyt a túrákra, a túravonalak helyszíneire és célpontjaira helyezte. Nagy Árpád az 1980-as évek végétől járja a Magas-Tátra és a környező hegységek turistaútjait, 1997-ben kezdett behatóbban foglalkozni a Tátrával, a hegység feltárásával, történelmével, régebbi és mai viszonyaival. A kiadványban a túravonalak számszerű adatait (távolság, szintidő) a legújabb mérések, valamint személyes tapasztalatok alapján állapította meg a szerző, így azok még inkább tervezhetővé teszik majd a kitűzött túracélok teljesítését.
Barna Béla és Pusztay Sándor „Tematikus utak Szlovákiában” című kiadványának előszavát Ivana Magatová, a Szlovákiai Közlekedési Minisztérium turizmusért felelős vezérigazgatója írta. Többek között a kultúra szerelmeseinek ajánlja a kötetben szereplő Gótikus utat, a fatemplomokat vagy a középkori várakat, kastélyokat bemutató utakat. A Túrakalauz sorozatban megjelenő könyvben külön fejezetben szerepelnek többek között a sör- és bortúrák, a télisportok, a zarándokutak, a fürdővárosok és az ásványforrások útja is, majd praktikus tanácsokkal zárják a szerzők a kötetet.

 

 

Hirdetés
Hirdetés