A legveszélyesebbnek tűnő csúcsok a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/29
Hirdetés
A magas hegyek lenyűgözik és egyben meg is rettentik az embereket. A Magas-Tátrában, a világ legkisebb magashegységében mindkettőre akad példa. Az alábbiakban sorra vesszük a Magas-Tátra azon csúcsait, amelyek a közelmúltban a legtöbb emberéletet követelték. „Az utóbbi 10 évben, 2006-2015 között, melyekről már teljesen feldolgozott adatok állnak rendelkezésre, a Magas-Tátrában 2016 baleset történt, és ugyancsak ebben az időszakban 1236 baleset történt télen, a sípályákon. Ez alatt a 10 év alatt a Magas-Tátrában a nyári szezonban 108 halálos baleset történt” – mondta Katarína Števčeková, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársa. A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a legkockázatosabb tátrai csúcs meghatározása nagyon problematikus lenne. A sérüléssel vagy halálozással járó balesetek okai annyira különbözőek, hogy ha ezekből indulunk ki, akkor azt láthatjuk, hogy akár egy szép nyári napon kényelmesen túrázó turistát is érhet baleset. Elég egyetlen pillanatnyi figyelmetlenség, és máris bekövetkezhet a baleset. Mindezek ellenére a statisztikák adatait összegezve megpróbáltuk összeállítani az öt legveszélyesebbnek tűnő helyet a Magas-Tátrában.

A Magas-Tátra történelmében a legtöbb feljegyzett, halálosan végződött baleset a hegység legmagasabb csúcsán, a Gerlachfalvi-csúcson (Gerlachovský štít, 2655 m) fordult elő. Ezt követi a híres Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), a turisták körében rendkívül népszerű Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít, 2452 m), a fenséges Közép-orom (Prostredný hrot, 2441 m), valamint a hegymászók egyik elsődleges célpontjának számító Ganek-karzaton (Galéria Ganku) a Kis-Ganek (Malý Ganek, 2419 m) sziklafala.

 

A Gerlachfalvi-csúcs környezetében 1996 decemberében egy 24 éves cseh fiatalember vesztette életét lavina következtében, 1997 januárjában pedig egy 29 éves angol fiatalember szenvedette halálos balesetet ereszkedés közben. 1998 nyarán egy 30 éves osztrák férfi szenvedett itt halálos balesetet, aki egy kilazuló kőtömb miatt vesztette életét. 1998 novemberében ismét megjelent itt a halál, amikor egy 19 éves szlovák fiatal csúszott ki a havon. 2000 decemberében egy 47 éves szlovák férfi volt a csúcs következő áldozata, aki hirtelen rosszullét következtében zuhant le.
Ezután a csodával határos módon öt éven keresztül, 2006 szeptemberéig nem történt itt halálos baleset, amikor is kőhullás következtében egy lengyel turista vesztette életét. 2010. augusztus 31-én két nyugati turista, egy 31 éves kínai és egy 26 éves ausztrál turista megfagyott a Gerlach nyugati falában. A csúcs mindezidáig utolsó áldozata egy 33 éves szlovák hegymászó volt, aki nagy magasságból történő zuhanás következtében veszítette életét.
Hasonló baleseteket jegyezhettek fel a hegyimentők a Lomnici-csúcs környezetében is, ahol 1995 és 2015 között nyolc személy veszítette életét. Ugyancsak veszélyes terep a Kis-Ganek Ganek-karzat néven ismert fala, amely a hegymászók egyik legnagyobb kihívást jelentő tátrai terepe, és amely a fenti időszakban öt személy számára vált végzetessé. A hegymászóknak a Közép-orom környezetében is nagyon óvatosnak kell lenniük, legutóbb 2015 szilveszterén két hegymászó, két elválaszthatatlan jó barát és kötéltárs veszítette életét, akik a Sárga-falat akarták meghódítani. Több szerencsétlen esés és kicsúszás kötődik a népszerű Nagyszalóki-csúcshoz is, ahol 1993-tól hat ember vesztette életét.

 

Forrás és fotó: https://www.topky.sk

 

Hirdetés
Hirdetés