A legszebb vasútvonalak Szlovákiában - a tarajkai sikló

A legszebb vasútvonalak Szlovákiában - a tarajkai sikló

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/06/21
Hirdetés
A Magas-Tátra hosszú évek óta a legkedveltebb turistacélpont Szlovákiában, amely többször feltűnik a határon túli médiumokban is. Legutóbb a brit „Guardian” című napilap az osztrák Alpok olcsóbb alternatívájaként a legjobb európai trekkingtúra helyszínek közé választotta a hegységet. Az Ótátrafüred (Starý Smokovec) – Tarajka (Hrebienok) között közlekedő sikló annak ellenére nagyon kedvelt és népszerű a turisták körében, hogy távja csak 1937 méter, így ez a legrövidebb vasútvonal Szlovákiában. A sikló 1908-ban kezdte meg működését, az 1272 méter tengerszint feletti magasságba 7 perc alatt jut fel, 247 méter szintkülönbséget leküzdve. Az 1000 mm nyomtávú siklóvasút pályáján két nagy kapacitású vagon ugyanazon a sínpáron felváltva fel- és lefelé irányban közlekedik, miközben a pálya közepén egy kitérő vágányon kerülik ki egymást.

1908. december 21-én helyezték üzembe

A siklót a Poprádról Ótátrafüredre közlekedő első villamosvasúttal együtt 1908. december 21-én helyezték üzembe. Az eredeti kocsik lecserélésére 1951-ben, a következő modernizációra pedig 1967-ben került sor, utóbbi alkalommal a teljes pályát és az állomásépületeket is átépítették. 1970-ben helyezték üzembe az olasz Ceretti – Tanfani cég vagonjait, ekkor cserélték le második alkalommal a kocsikat, majd a harmadik, egyben utolsó rekonstrukcióra 2007-ben került sor, ekkortól közlekednek a ma is használt vagonok. A korábbi 700 fő/órát jóval meghaladva a sikló jelenlegi kapacitása 1600 fő/óra, sebessége pedig 5 méter/sec.

A siklóvasút felső állomása a Tarajkán lett kialakítva, amely rendkívül népszerű idegenforgalmi csomópont, a Magas-Tátra számos látnivalója felé vezető turistautak kiindulópontja. Legegyszerűbben innen érhetjük el a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgyet, valamint a Nagyszalóki-csúcsot. „A Tarajkáról juthatunk el a Bilík menedékházhoz és a Rainer kunyhóhoz, melyek kimondottan könnyű túrának számítanak, ezért ideális célpontok gyermekes családok számára. A legnépszerűbb tátrai túracélpontok közé tartozik az ugyancsak innen elérhető Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata), a Téry-menedékház (Téryho chata) és a Zamkovszky-menedékház (Zamkovského chata), melyek egész évben látogathatóak. A tátrai fő turistaútvonalon, a piros jelzésű Felső turistaúton (Magistrála) ugyancsak a Tarajkáról indulva eljuthatunk a Sziléziai-házhoz (Sliezsky dom), vagy ellenkező irányban a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso)” – mondta Zuzana Fabianová, a Tatry Mountain Resort szóvivője.

 

Hirdetés
Hirdetés