1989-től nem volt ilyen fekete széria a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/18
Hirdetés
Tizenhárom áldozat 10 nap alatt… Az utolsó ilyen fekete sorozatra 1989-ben volt példa a Tátrában. Akkor a magasabban fekvő területeken a mostanihoz hasonló körülmények uralkodtak, a sziklák közötti területeket jég borította. A mostani Karácsonyt megelőző, és azt követő napokban a média, amennyire csak lehetséges tele volt a hegyimentők és a nemzeti park figyelmeztetéseivel, de semmi sem történt. Néhányan a csúcsokra indultak, mások a befagyott Halastó (Morskie Oko) jegén csúszkáltak. Megint mások kamerával rögzítették, amint valaki négykézláb megy felfelé a meredek, havas hegyoldalon.

 

Mint máskor is ilyen tragédiák után, ezúttal is fellángolt a vita a Tátra téli lezárásáról Lengyelországban. A turistautakat természetesen csak a felkészületlen, felelőtlen turisták előtt kellene lezárni. A hétvégi turisták elől, akik csak a hét végén néhány napra érkeznek a Tátrába, és ez alatt az idő alatt természetesen szeretnének feljutni valamelyik csúcsra. Mindegy milyenek a körülmények, nekik menni kell. „Én nem mennék. A feltételek katasztrofálisak. Minden olyan csúszós, hogy az elképzelhetetlen” – mondta a témáról egy interjúban Michał Jarząbek-Giewont tátrai vezető. Az év végi napokban, amikor a Tátrában több mint 10 ember vesztette életét, több telefonhívást kapott olyan turistáktól, akik a hegység magasabban fekvő részeibe szerettek volna kirándulni. Vele, mint tapasztalt hegyivezetővel együtt. „Megköszönve a megkeresést, könnyebb utakat javasoltam nekik” – mondta. Egy ügyfél a Vadorzó-hágóba szeretett volna kirándulni, ahol a napokban sajnos szintén történt egy halálos baleset. „Miután ezt elmondtam neki, többé nem hívott vissza. Nem tudom, talán lemondott az útról. Talán elindult egyedül. …vagy valaki mással” – tette hozzá a vezető.

 

Kollégája, egy másik tátrai vezető a Svinicára indult három ügyféllel, de nem érték el a csúcsot. Elengedte őket. Nem fogadták meg a tanácsait a kötél használatát illetően. Ahogy a vezető mondta, „…nem tudtam kötélre fűzni őket”. „Egyrészt mert jeges, csúszós volt a terep, másrészt mert nem fogadták meg a tanácsaimat, nem voltak kellően felkészültek” – mondta.
A mostani (január 4.- a szerk.) jeges turistautak a Tátrában kitartanak még egy darabig. „Egyáltalán nincs hó. Sem Zakopanéban, sem az erdő felső határán. Ez megtéveszti az embereket. Úgy gondolják, szép az idő, induljunk. És mennek…” – mondja Michał Jarząbek-Giewont.
A megfelelő felszerelés sem helyettesíti ez előrelátást
Az elszánt turistákat senki és semmi nem tudja megállítani. Megvásárolják a márkás felszerelési tárgyakat, és azt hiszek, ezzel minden tőlük telhetőt megtettek. De a felszerelés nem minden, tudni is kell azt megfelelően használni. „Megveszik a hágóvasat, majd a hegyen kiderül, hogy nem tudnak vele járni. A megfelelő felszerelés sem helyettesíti a megfontolt gondolkodást” – tette hozzá a tátrai vezető.
A turisták csak mennek, és ahogy a hegyimentő látja, sokan sérülten, vagy holtan térnek vissza a hegyekből. „Miután megnézik a mentést, mennek tovább. A menedékházakban az információs táblákra nagy betűkkel felírják, hogy jegesek, csúszósak az utak, emiatt sok baleset történik. De végeredményben mindenki azt csinál, amit akar” – mondja Adama Marasek hegyimentő.
Szlovákiában téli zárlat van.
A Lengyel-Tátrában időről-időre (főleg télen) visszatérő vitatéma, hogy lezárják-e a Tátrát a turisták előtt? Úgy, ahogy a szlovákok csinálják. Ettől talán megváltozna valami? Vagy télen csak azok számára tegyék hozzáférhetővé a magashegyeket, akik valamely alpesi klub tagjai? Legyen valamilyen nyilvántartás, ellenőrizhető legyen, ki rendelkezik megfelelő tapasztalattal.
„Nincs értelme. Semmit sem oldana meg. Tudjuk, hogy a lengyelek mennyire tartják tiszteletben pl. a közutakon érvényes tilalmakat. El sem tudom képzelni, hogyan lehetne egy ilyen tilalmat betartatni. Szinte lehetetlen” – mondja Adam Marasek. Úgy tűnik, Szlovákiában működik ez a tilalom. A Tátra télen elvileg zárva van. „De csak formálisan. Vagyis kijelentik, hogy le van zárva, és kész. Érvényesíteni azonban nem tudják a tilalmat. Ne feledjük, hogy a tilalom ellenére az év végi – év eleji napokban hét ember vesztette életét a Tátra szlovák oldalán” – tette hozzá a hegyimentő.
Az áldozatok között tapasztalt hegymászók is voltak. „A legjobbakkal is megtörténhet a baj. Volt már a Tátrában olyan baleset is, melynek a TOPR hegyimentője volt az áldozata. A Hosszú-Giewonton túrázott, összeakadt a hágóvasa ő pedig lezuhant” – mondja Michał Jarząbek-Giewont.
De mit lehetne tenni? Rákényszeríteni az embereket, hogy kössenek biztosítást? A hegyimentők azt mondják, amennyire csak lehetséges, próbálják megelőzni a baleseteket. Sem a TOPR, sem a TPN nem elégedett a jelenlegi helyzettel. A hegyimentők és a nemzeti park felhívásai folyamatosan jelentek meg a különböző médiákban. Kérték, figyelmeztették, és az üzenet továbbítására buzdították az embereket. Mindhiába. Olyan hírekre van szükség, ami sokkolja az embereket. Egy balesetről készült fotókra, felvételekre. Ahogy külföldön néha a közúti balesetekre figyelmeztetik az embereket.
A turista lent is eltörheti a lábát
Még ha le is zárnák a Tátra magasabban fekvő részeit, nem lehet lezárni az alacsonyabban fekvő területeket. Az itt előforduló balesetek esetén sem nehéz felfedezni a turisták felelőtlen viselkedését. A TOPR az év végi ünnepek előtt tette közzé felhívását, hogy senki nem lépjen a Halastó befagyott jegére. Igaz, hogy akkor a tó már be volt fagyva, helyenként azonban nagyon vékony volt a jég. A felhívást nagyon kevesen vették komolyan. Csak idő kérdése volt, mikor történik baleset, ami az év végi napokon meg is történt: egy jégre merészkedő turista eltörte a lábát. A lábtörést természetesen a TOPR beavatkozása követte. Karácsony másnapján pedig száz főnél nagyobb tömeget kellett kisegíteni a hegyimentőknek, akik a sötétedés és a jeges út miatt a Hajfű-tisztáson rekedtek, és gyakorlatilag a kimentésüket követelték…
Talán az egész Tátrát kerítéssel kellene körbevenni… Szinte biztos, hogy ez sem lenne megoldás.

 

Forrás és fotó: https://natemat.pl

 

Hirdetés
Hirdetés