10 éve történt - 7 áldozat egy lavinában

10 éve történt - 7 áldozat egy lavinában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/12/30
2005. december 31-én, Szilveszter napján a kora reggeli órákban hatalmas lavina zúdult le a Liptó-Tátrában, a Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina) található Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab).
Hirdetés
10 évvel ezelőtt, 2005. december 31-én, Szilveszter napján a kora reggeli órákban hatalmas lavina zúdult le a Liptó-Tátrában, a Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina) található Zsarátnok-vályúban (Spálený žľab).

A lavina nyolc turistát temetett maga alá

A lavina maga alá temetett nyolc, éppen a vályú közepén bivakoló cseh turistát. Közülük az egyiknek, aki a lavina felszínén tudott maradni, sikerült magát kiásnia a lavina alól, és ő tudott segítséget hívni. A lavina a Zsarátnok-vályú bal oldalán söpört végig, a leszakadásnál szélessége elérte a 100 métert, leszakadási vastagsága fél méter és egy méter között volt. A lavina kb. 1800 méter magasságban érte el a hóval borított vályú tetejét. A lavinamező hossza elérte az 1200 métert, a lerakódásnál létrehozott hótömeg kb. 30 méter széles és mintegy 350 méter hosszúságú volt. A lerakódott hóréteg vastagsága egyes helyeken elérte az 5 métert, átlagos vastagsága 3 méter körül volt.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) liptói-tátrai regionális központjának hegyimentői a bejelentés után azonnal a helyszínre indultak, de velük együtt indultak segíteni az Alacsony-Tátrában, a Kis-Fátrában és a Magas-Tátrában dolgozó hegyimentők is. Összesen 17 hivatásos és 29 önkéntes hegyimentő dolgozott a helyszínen, munkájukat 8 lavinamentő kutya segítette. Két helikoptert (Poprádról és Besztercebányáról) is bevetettek az eltűntek keresésére, mindkettőnek mentőorvos volt a fedélzetén, a lengyel hegyimentők pedig szintén helikopterrel segítették a keresést. Két elhunytat a lavina falszínén találtak meg, öt áldozat testét pedig a mentőkutyák jelzése alapján, majd a szondázás után találták meg. A 22-36 év közötti cseh fiatalok (hat férfi és egy 29 éves nő veszítette életét a lavinában), aki semmilyen családi kapcsolatban nem voltak egymással, a Cseh Hegymászó Szövetség turisztikai osztályának tagjai voltak, és Csehország különböző részeiből érkeztek. A Liptói-Tátra főgerincére szerettek volna túrázni, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban hármas fokozatú, emelkedő lavinaveszély volt érvényben, melyet az utolsó napon 4-es fokozatúra emeltek. A csoport úgy döntött, hogy a Zsarátnok-vályú nagyjából felénél, bivakban töltik az éjszakát. Ez sajnos tragikus döntés volt részükről.
A mellékelt fotón az 1-es pont a lavina leszakadásának helyét, a 2-es pont a bivak helyét, a 3-as pont pedig a holttestek megtalálásnak helyét jelöli.

 

 

Hirdetés
Hirdetés