Újabb gondolatok a téli zárlatról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/30
Hirdetés
A téli időszak beköszöntével ismét napirendre került a Tátrában túrázók között évről évre újra és újra visszatérő témakör, a téli zárlat kérdése. Sokan csodálkoznak, hogy a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) nem jár a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) nyomdokain, akik a téli időszakban lezárják a csúcsokra és a hágókba vezető turistautak nagy részét. A világhálón sok pro és kontra véleményt olvashatunk ebben a témában. Néhányan Lengyelországban is egyetértenek a szlovákokkal, és úgy vélik, hogy egy hasonló korlátozás esetén csökkenne a balesetek száma. Mások úgy vélik, hogy ha a lengyel oldalon is lenne egy ilyen rendelkezés, azt kevesekkel szemben lehetne alkalmazni.

 

A tátrai tél nagyon különleges időszak, ilyenkor a hegyek a megszokotthoz képest teljesen más arcukat mutatják. A hóval borított, jeges utaknak, a lavináknak és hóviharoknak köszönhetően sok turista ebben az időszakban azzal a meggyőződéssel függeszti fel a túrázást, hogy a hegy télen sokkal veszélyesebb, mint nyáron. A Lengyel-Tátrában három kivétellel télen nem korlátozzák a túrázást. Ha valaki úgy dönt, hogy túrázni indul, abban csakis saját felkészületlensége, tapasztalatlansága akadályozhatja meg. Ha tehát téli túrára indulunk, ennek a döntésnek mi magunk viseljük a következményeit, nincsenek szabályok, melyek ebben korlátoznának minket.

 

A TPN a téli időszakban három turistaút használatát korlátozza. Ezek:
Halastó (Morskie Oko) – Mormota-halom (Świstówka) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich)
A Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy) vezető turistaút a Toman-völgytől (Dolina Tomanowa) a Keskeny-csorbáig(Chuda Przełączka)
A Giewontra (Giewont) vezető turistaút a Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregig (Przełęcz Kondracką Wyżnią).
Teljesen máshogy van ez a Tátra déli oldalán, ahol gyakorlatilag csak a menedékházak magasságáig lehet túrázni. Ez vajon csak a természet védelme miatt van így, ahogy azt a szlovákok állítják? Ez az érvelés egy kicsit sántít.
Hogy beszélhetünk környezetvédelemről akkor, amikor a menedékházak feletti, kevésbé látogatott útvonalak le vannak zárva, miközben a menedékházak és a felvonók működnek? A szlovákok úgy gondolják, hogy a természetben nagyobb károkat okoz az a néhány ember, aki téli túrára szeretne indulni, mint azok a tömegek, melyet a felvonók juttatnak fel a hegyre.
Fontos emlékeztetni a szlovák oldalon érvényben lévő rendelkezés életbe lépésének időpontjára. A téli zárlat az 1970/1980-as évek fordulóján lépett életbe. A dátumból következtethetünk a korlátozásban rejlő politikai megfontolásokra. De mi értelme van fenntartani ezt az abszurd rendelkezést napjainkban? Néhány évvel ezelőtt felröppentek olyan hírek, hogy a TANAP talán lerövidíti a téli zárlat időszakát, és néhány magasabban fekvő terület egész évben járható lesz. Eddig azonban semmi sem történt.
Ne feledjük, hogy ha a hegyekbe indulunk, nem vagyunk egyedül. A nemzeti park (TPN) és a hegyimentők (TOPR) honlapjáról minden nap tájékozódhatunk a hegyekben uralkodó állapotokról, a lavinaveszélyről és a turistautak járhatóságáról. A különböző meteorológiai portálokon tájékozódunk a várható időjárásról. Napjainkban az információhoz történő hozzáférés olyan egyszerű, hogy kár lenne nem felhasználni ezt a lehetőséget. Természetesen ezeket az információkat tudni kell értékelni, és levonni belőlük a megfelelő következtetéseket.
Ha úgy döntünk, hogy téli túrára indulunk, sőt, ha már megfelelő felszereléssel ott vagyunk a hegyen, mindig tartsuk szem előtt, hogy a hegyek kiszámíthatatlanok, és soha nem tudhatjuk, mi történik velünk a következő pillanatban, órában. Ne feledjük, hogy ha bajba jutunk, segítséget kérhetünk a hegyimentőktől. Ha a saját biztonságunkról néha hajlamosak is vagyunk megfeledkezni, mindenképpen tartsuk szem előtt szeretteink és hozzátartozóink életének és egészségének védelmét.
Sok turista egész évben a telet várja. Arról álmodoznak, hogy felcsatolják a hágóvasat, és a meghódítják a téli csúcsokat. Vajon jó megoldás ez, hogy télen bárki elindulhat a hegyekbe? Vagy talán jobb lenne bizonyos területeket időszakosan lezárni például nagyobb lavinaveszély, vagy a mormoták tavaszi ébredésének időszakában? A turisták többsége valószínűleg elfogadna egy ilyen szabályozást, és inkább elhalasztaná a túrát, vagy más célpontot keresne magának. Ha azonban az egész Tátra le van zárva, elkerülhetetlen, hogy megsértik a tilalmat.
És végül a balesetek, amelyek egyesek szerint a lezárásoknak köszönhetően csökkennének a Tátra lengyel oldalán? Hülyeség. Ilyenek bármikor előfordulhatnak, nem csak télen, és nem csak a hegyekben. Ilyen gondolkodással minden tevékenység veszélyes – az autóvezetés vagy a tavakban történő úszás is. Minden hegyi túra, függetlenül attól, hogy téli vagy nyári, rejt magában kockázatot. Ne feledjük azonban, hogy a túrázás önmagában biztonságos, amennyiben felkészületlenségünkkel és tapasztalatlanságunkkal nem kísértjük a sorsunkat.

 

Forrás és fotók: https://natatry.pl

 

Hirdetés
Hirdetés