A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya

A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/10
Csaknem 1400 zergét számoltak össze a Tátrában a 2015-ös őszi állományfelmérés során.
Hirdetés

Csaknem 1400 zerge él a Tátrában

Csaknem 1400 zergét számoltak össze a Tátrában az őszi állományfelmérés során. A hegység szimbólumának számító kérődzők száma a Tátra szlovák részén továbbra is emelkedik, a lengyel részen viszont csökken – derül ki a Tátrai Nemzeti Park erdeit felügyelő állami ügynökség adataiból. A park munkatársai által a múlt hónap második felében végzett állományfelmérés eredményei szerint a Tátra teljes területén – vagyis a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1345 zerge, köztük 124 gida él. Az idei és a tavalyi számlálás adatait egybevetve kiderül, hogy a Tátra egészét tekintve némileg ugyan csökkent az ott élő zergék száma, ugyanakkor folytatódott az a tavaly első alkalommal tapasztalt jelenség, hogy míg a Tátra lengyelországi részén csökken az állomány, addig a hegység szlovák részén folytatódik az évek óta tartó növekedés.

A tátrai zergék nagyobb hányada már évtizedek óta a hegység szlovákiai részén, a nemzeti parkhoz tartozó Bélai- Tátrában (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is. A Tátra szlovák részén a felmérések történetében először tavaly lépte át az ezret a zergék száma, idén pedig már 1090 példányt sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park területén az őszi számláláskor 255 zergét találtak, mintegy 120-al kevesebbet, mint egy éve.

A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya-1

Tátrai zerge
A tavalyi szinten mozog a Tátra zergeállománya-1
Forrás: Lantai Lajos

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított fajnak. A populáció a rendszerváltást követő években ismét jelentősen csökkent, a 90-es évek végére alig két-háromszáz példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, mostanra stabilizálódott és az utóbbi négy-öt évben folyamatos az állomány bővülése.

Forrás: https://nepszava.hu

 

Hirdetés
Hirdetés