Új bérlő a Hosszú-tavi házban, többen hosszabbítottak

Új bérlő a Hosszú-tavi házban, többen hosszabbítottak

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/22
Az elmúlt hét végén ismertté vált a tátrai menedékházak bérleti jogáért kiírt pályázat elbírálásának eredménye.
Hirdetés

Régi és új bérlők a menedékházakban

Az elmúlt hét végén ismertté vált a tátrai menedékházak bérleti jogáért kiírt pályázat elbírálásának eredménye. A menedékházakra a pályázati kiírásban szereplő határidőig összesen 25 ajánlat érkezett, közülük a legtöbb, tizenhat a Hosszú-tavi menedékházra. A Zöld-tavi menedékházra négy, a Hunfalvy-völgyire három, az Alacsony-Tátrában a Gyömbér alatt található Štefánik-menedékházre pedig kettő.
2016. januártól négy menedékházban tovább dolgozik az eddigi bérlő, és csak egy menedékházban lesz változás. Edo Záhor 42 év után adja át a Hosszú-tavi menedékház vezetését, decemberig még ő bérli a házat, aztán januártól Monika Dejczöová lesz az új bérlő, aki eddig a Zamkovszky-menedékházban dolgozott. A Hosszú-tavi menedékházban tehát változás lesz, a Štefánik-menedékházat, valamint a Zöld-tavi és Hunfalvy-völgyi menedékházat továbbra is az eddigi bérlő vezetheti.

Viktor Beránek

Utóbbi menedékházak bérlői közül a tátrai „chatárok” ikonja, a 64 éves Viktor Beránek a rangidős, aki 1979-től bérli a Hunfalvy-völgyi menedékházat. Beránek így további öt évig vezetheti a menedékházat, ezzel még közelebb kerül egy nagy álomhoz: négy év múlva éppen 50 éve lesz, hogy felvitte a menedékházba az első fuvart. „Az első fuvarom a menedékházhoz 1969. szeptember 3-án volt, amikor 48 kg árut vittem fel a házhoz.
Ennek négy év múlva lesz éppen 50 éve” – mondta Beránek a Rysy Szabad Királyság uralkodója, majd így folytatja: „Hihetetlen az a sok minden, amit ez alatt az idő alatt átéltem a Tátrában. A menedékház az én oázisom, egy sziget, amely biztosítja a túlélést. Amikor Peter Rajectől átvettem a menedékházat, azonnal hozzáláttam a felújításhoz. Később láttam, amikor a lavina két alkalommal is megsemmisítette az épületet, melynek egyes darabjait a völgyben gyűjtöttük össze. 2013 szeptemberében nyitottuk meg a teljesen újjáépített, de a régi hangulatú menedékházat. Ma már a finom ételek és italok mellett zenei és filmfesztiválokat is rendezünk”.
1969. szeptember 3: az első fuvar a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz. Az áru súlya 48 kg, fizetése 70 halér. „Egy hónap alatt nem kerestem meg egy új bakancs árát” – mondta Beránek.
2015. szeptember 15: 46 év alatt mintegy 5000 alkalommal ment fel áruval a menedékházhoz, átlagosan 80 kg-os teherrel, saját rekordja 122 kg. A fizetése 50 cent kilogrammonként.
A Hosszú-tavi menedékházat 1973-tól, vagyis 42 éven átvezette a most 70 éves Edo (Ľudovít) Záhor. A hosszú évek alatt számára a legtragikusabb nap 1998. június 14-én, vasárnap volt, amikor a kéménytől lángra kapott a tető, és ez egész menedékház a földig leégett. Az újjáépített menedékházat 2001. október 20-án nyitották meg ismét. A menedékház népszerű célpontja a tátrai túráknak, ezen kívül a hegymászók kedvelt bázisa is.

Tomáš Petrík

A Zöld-tavi menedékházat 5 éve a 46 éves Tomáš Petrík vezeti. Sok látogató szerint ez a legszebb környezetben fekvő, a legszebb kilátással rendelkező menedékház a Tátrában. „Nehéz úgy tervezni a menedékház fejlesztését, ha fennáll annak az esélye, hogy öt év múlva másnak kell átadni a menedékházat. De ezek a szabályok, ezekhez kell alkalmazkodni” – mondta Tomáš Petrík, aki 2011-től vezeti a menedékházat.

Igor Fabricius

A Štefánik-menedékházat 1991-től a 48 éves Igor Fabricius vezeti. „Nem hiszem, hogy jó megoldás ötévente pályáztatni a menedékházakat. Ennyi idő semmire sem elég, nem hogy valamilyen fejlesztésbe érdemes legyen belefogni. A magashegyi menedékházak bérlői különleges helyzetben vannak. Ez a munka inkább a szívről szól, mint az üzletről” – mondta Fabricius.

 

Hirdetés
Hirdetés