Valamelyest csökkent a zergeállomány Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/30
Hirdetés
Június 17-én végezték el a szakemberek a Tátrában élő tátrai zergék (Rupicapra rupicapra tatrica) szokásos tavaszi számlálását. A minden évben a nyári szezon kezdetén elvégzett zergeszámlálást ezúttal is a TANAP Állami Erdészete, a TANAP Igazgatóság és a Lengyelországban működő Tátrai Nemzeti Parkkal (TPN) szakembereinek együttműködésében, de más, hivatásos és önkéntes természetvédő szervezetek tagjainak közreműködésével valósult meg. A zergeszámlálás napján a szakemberek a Tátra teljes területén 1107 zergét számoltak össze, amely 125 egyeddel kevesebb, mint a tavaly ilyenkor elvégzett tavaszi összeírás alkalmával (akkor 1232 zergét számoltak össze, közülük 185 volt a kölyök). A zergeállomány csökkenését a szakemberek a kedvezőtlen időjárással hozzák összefüggésbe.

 

A zergeszámlálás napján a Tátrában téli körülmények uralkodtak, fagyokkal és erős, viharos széllel. Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy több állat nehezen megfigyelhető helyen tartózkodott, ezáltal elkerülte a zergeszámlálást végzők figyelmét. Az egyenetlen terepen, az alpesi terepen uralkodó körülmények között szinte lehetetlen minden egyes egyedet észlelni. Ennek ellenére a számlálók ezúttal olyan helyeken is találkoztak zergékkel, ahol ez évtizedek óta nem fordult elő. Több olyan zergecsordát is észleltek, melyek tagjai 10-nél is többen voltak. A zergeszámlálás során a szakemberek 11 medvét is megfigyeltek.

 

Annak ellenére, hogy a zergék összesített száma kisebb az előző évinél, örömteli hír, hogy az előző évinél több kölyköt számoltak meg, a fiatal egyedek száma ezúttal 140 volt. A nyári szezon kezdetén elvégzett tavaszi zergeszámlálás elsődleges célja az újszülött kölykök számának megállapítása.
A Tátra szlovák oldalán összesen 823 zergét számoltak össze, ebből 95 kölyök került összeírásra. A lengyel oldalon összeszámolt 284 zergéből pedig 45 volt kölyök. A 2015 tavaszi zergeszámlálás eredményeképpen tehát elmondhatjuk, hogy jelenleg 1107 zerge él a Tátrában, közülük 140 a kölyökkorú fiatal állat. Az utóbbi három évben a tátrai zergeállomány jelentős növekedésnek indult. A tátrai zergék száma a II. világháború utáni években, majd 1998-2000 között volt a legkevesebb, ezekben az években számuk a kritikus 200 egyed alá esett.
Hirdetés
Hirdetés