Teljesítménytúrák a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/10
Hirdetés
A Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) 2014. augusztus 9-én ismét teljesítménytúrát rendez a Magas-Tátrában, Zakopane és Ótátrafüred, illetve Zakopane és a Poprádi-tó között. A teljesítménytúrázás kedvelői ezen a napon két különböző tátrai gyalogtúra közül választhatnak, felkészültségüknek, erőnlétüknek megfelelően. A kiírt túrák magashegyi túrák, azokat teljesíteni szombaton, vagy a Magas-Tátrai Barangolások túra után vasárnap is lehet. Váratlan szélsőséges időjárás miatt eső, hó, szél ellen meleg ruha, (eső)kabát kötelező. Kizárólag gyakorlott túrázóknak ajánlott. Fejlámpa kötelező! Térkép: Magas-Tátra (Vysoké Tatry) turistatérképe 113.
A Magyarországi Kárpátegyesület 1873. augusztus 10-én alakult meg Ótátrafüreden, az ország első, a világ hetedik turistaklubjaként. A szervezők a résztvevőkkel együtt az Egyesület alapításának helyszínén kívánnak megemlékezni erről a nevezetes napról. A túrára a Magas-Tátrai Barangolások túrával együtt busz indul Budapestről, részletek később a túra honlapján.

 

 

Fotó: Adam Brzoza
Magas-Tátrai átkelés.
Útvonal: Zakopane - Kuźnice - Murowaniec menedékház - Zawrat à Lengyel-Öt-tó völgye - Halastó (Morskie Oko) - Tengerszem-csúcs (Rysy) - Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) - Menguszfalvi-völgy - Poprádi-tó - Oszterva-nyereg (sedlo pod Ostrvou) - Felső turistaút (Magistrála) - Sziléziai-ház - Ótátrafüred.
Rajt helye: Zakopane – Kuźnice, a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) felvonó alsó állomása.
Cél helye: Ótátrafüred, tarajkai sikló alsó állomása.
Figyelmeztetés: a Tengerszem-katlanban vaskapcsos, láncos kitett részek!
Indítási idő: 2014. augusztus 9-én 6:00-7:00 óra között.
Nevezési díj: 2.000.- Ft
Az útvonal hossza: 40,2 km.
Az útvonal szintkülönbsége: 3.860 m.
Az útvonal szintideje: 16 óra.
Díjazás: Emléklap, kitűző, minden résztvevőnek póló.
Étkezési szolgáltatások: Édesség, ivóvíz a rajtnál és a célban.
Kommunális szolgáltatások: Csomagszállítás a célba.
Magas-Tátra – Tengerszem-csúcs.
Útvonal: Zakopane – Kuźnice - Murowaniec menedékház - Zawrat - Lengyel-Öt-tó völgye - Halastó (Morskie Oko) - Tengerszem-csúcs (Rysy) - Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) - Menguszfalvi-völgy - Poprádi-tó.
Rajt helye: Zakopane – Kuźnice, a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) felvonó alsó állomása.
Cél helye: Poprádi-tavi menedékház.
Figyelmeztetés: a Tengerszem-katlanban vaskapcsos, láncos kitett részek!
Indítási idő: 2014. augusztus 9-én 6:00-7:00 óra között.
Nevezési díj: 2.000.- Ft
Az útvonal hossza: 25,3 km.
Az útvonal szintkülönbsége: 2.880 m.
Az útvonal szintideje: 12 óra.
Díjazás: Emléklap, kitűző, minden résztvevőnek póló.
Étkezési szolgáltatások: Édesség, ivóvíz a rajtnál és a célban.
A teljesítménytúrázók Társasága honlapján ezt olvashatjuk a teljesítménytúra lényegéről:
A teljesítménytúra egy előre meghatározott útvonalon rendezett túra, ahol az útvonalon adott időn belül kell végigmenni. Bárki részt vehet teljesítménytúrán, nem kell tagnak lenni semmilyen egyesületnél. A teljesítménytúrákat általában minden hétvégén és ünnepnapon rendeznek, csak ki kell választani a túranaptárból a megfelelőt, és jelentkezni kell a rajtban. Egy túra teljesítése nem igényel különleges felkészülést. A rendezvényeken általában erőnlétünknek megfelelő, különböző hosszúságú és szintkülönbségű túrák közül választhatunk
Mit nyújtanak a teljesítménytúrák? Elsősorban a szabadban, erdőn-mezőn való gyaloglás élményét. Másodsorban a rendezvények útvonalakat kínálnak, melyek egyszer az ismert kirándulóhelyeket érintik, máskor teljesen új, ismeretlen helyekre vezetnek. Harmadrészt a túrákon társaságot találhat minden résztvevő – vagy egyedül lehet az, akinek a hétvégi kikapcsolódáshoz magányra van szüksége.
A rendezők elismerésként és emlékül általában kitűzőt vagy jelvényt, ezen kívül oklevelet vagy emléklapot adnak a sikeres teljesítőknek.
Egy túra költsége döntően az odautazástól, a rajtba jutás költségétől függ. A rendezvények szokásos nevezési díja 300–1000 Ft.
A túrákkal kapcsolatban információt az évente megjelenő nyomtatott túranaptárban vagy a www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu honlapon találhatunk. A Teljesítménytúrázók Társasága összegyűjti a különböző egyesületek és magánszemélyek által rendezett túrák alapvető adatait, hogy ezzel megkönnyítse a tájékozódást és a választást.

 

 

Hirdetés
Hirdetés