November végéig lezárták a Zsári-völgybe vezető utat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/17
Hirdetés
A hatóságok 2014. november végéig lezárták a turistaforgalom előtt a Liptó-Tátrában található Zsári-völgybe (Žiarská dolina) vezető utat. A határozat értelmében a Liptó-Tátra leglátogatottabb völgyében található menedékházhoz vezető útvonalakra turistáknak átmenetileg tilos a belépés. Az illetékes földhivatal a szélporubai (Veterná Poruba) földbirtokosok kérelmére adta ki azt a határozatot, amely tiltja, illetve korlátozza a nyilvánosság számára a völgybe történő belépést. Kérelmüket a május közepén pusztító szélvihar során kidőlt fák feldolgozásának szükségességével indokolták. Amellett, hogy munkák során a völgyben fekvő menedékházhoz vezető aszfaltozott utat teherautók és munkagépek fogják használni, fennáll a fakidőlések veszélye, valamint a munkák során kő- és földcsuszamlások is kialakulhatnak. A turistákat az idei nyári szezonban erdészek és favágók váltják fel.

 

A határozat szerint turistáknak november végéig, munkanapokon délután 17:00 óráig tilos a menedékházhoz vezető útvonalak használata. „Ez alól csak a vasárnapok és a munkaszüneti napok jelentenek kivételt, ezeken a napokon ugyanis nem dolgoznak a viharkárok elhárításán” – indokolta a döntést egy illetékes. A megfelelő tiltó táblák elkészítése, valamint a természeti csapás helyszínén történő elhelyezése a Zsári-völgy erdőtulajdonosainak, valamint a zsári és a szélporubai földtulajdonosoknak a kötelessége. A Zsári-völgyben az aszfaltozott út felett egy erdei út is vezet a Zsári menedékházhoz, a turisták azonban a nyári szezon megnyitása előtt pár nappal kiadott határozat értelmében ezt sem használhatják a tiltott időszakban. Így aztán aki a Liptói-Tátrának ebbe a részébe tervezett nyári túrát, kénytelen lesz újragondolni és megváltoztatni a terveket.

 

A Liptói-Tátra déli részének egyetlen menedékháza mindazonáltal a tilalom idején is nyitva tart. „Meglátjuk, hogy a turisták tiszteletben tartják-e a tilalmat. A látogatókat elhelyezésére van elég helyünk, majd úgy irányítjuk őket, hogy a kora esti órákban jöjjenek fel a házhoz. Reggel aztán a háztól indulhatnak a további túrára” – mondta Miroslav Dzuroška, a menedékház gondnoka.
A gondnok aggódik azonban a napi látogatók számának várható csökkenése miatt, akik hosszabb túrájuk során gyakran betérnek a menedékházba egy frissítőre. Korábban a szélviharok miatt több magas-tátrai menedékházhoz vezető utat is le kellett zárni, de akkor a viharokban megsemmisült fák feldolgozását a mostani helyzettől eltérően összehangolták a turizmus érdekeivel. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (TANAP) munkatársai elsősorban a menedékházakhoz vezető turistautakat igyekeztek megtisztítani, a házakhoz történő hozzáférés érdekében. „A viharban megsemmisült fákat megfelelő tájékoztatással és a helyszíni figyelmeztető táblák alkalmazásával a turistautak lezárása is el lehetne távolítani. Most azonban úgy tűnik, hogy ha valaki november végéig szeretne feljönni a menedékházba, annak repülőgépet kell fogadni” – tette hozzá a gondnok.

 

Forrás: https://liptov.sme.sk; Fotó: zurnal.pravda.sk

 

Hirdetés
Hirdetés