35 éve zuhantak le a hegyimentők a Magas-Tátrában

35 éve zuhantak le a hegyimentők a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/25
1979. június 25-én egy rosszul végződött mentőakció a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) történetének egyik legsúlyosabb légi katasztrófájaként vonult be a Magas-Tátra történelmébe.
Hirdetés
1979. június 25-én egy rosszul végződött mentőakció a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) történetének egyik legsúlyosabb légi katasztrófájaként vonult be a Magas-Tátra történelmébe. A szokásos mentőakciónak induló repülés végén harmincöt évvel ezelőtt, a sérült mentéséhez induló, a Belügyminisztérium tulajdonát képező Mi-8 típusú helikopter – fedélzetén kilenc utassal – a hegynek ütközött és lezuhant. A balesetben heten életüket vesztették.

Baleset a Malompataki-völgyben

Június 25-én, egy hétfői napon kapták a riasztást a hegyimentők, hogy egy 47 éves német turista a nyári hómezőn súlyos lábsérülést szenvedett a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina), a Lorenz-hágó (Bystré sedlo) közelében. A segítségére induló helikopteren hat hegyimentő (Štefan Estočko, Martin Hudák, Pavol Húska, Bernard Jamnický, Ladislav Janiga és Milan Kriššák) és a helikopter háromfős személyzete (Vladimír Bačák első pilóta, Svatopluk Nitsch másodpilóta és Václav Dvořák fedélzeti mérnök) tartózkodott.

A helikopter sokáig körözött a völgyben, mivel nem találták a bajbajutott turistát, majd a pilóta leszálláshoz készülődött. Az egyik túlélő, Ladislav Janiga elmondása szerint a pilóta ki akarta tenni a hegyimentőket, hogy a földön folytassák a keresést. Mindenki a felszerelését rendezte, miközben a helikopter alsó része valószínűleg nekiütközött a sziklának, melynek következtében a gép a kb. 100 métert zuhant lefelé a meredek hegyoldalon. A zuhanás következtében egy kivételével – aki be volt kötve – az összes utas kirepült a gépből. A földbe csapódás után felcsapó lángokat és füstöt a közeli völgyekben is látták. A baleset után azonnal hegyimentők indultak a helyszínre az egész Tátrából, sőt a közeli felvidéki hegyekből is. A baleset következtében hatan a helyszínen életüket vesztették, a hetedik áldozat (Milan Kriššák) tüdősérülésébe halt bele a kórházban. A katasztrófát csak a cseh származású másodpilóta, Svatopluk Nitsch és Ladislav Janiga (a HZS jelenlegi vezetője, Jozef Janiga édesapja) élte túl, aki néhány hónapos felépülése után ismét hegyimentőként dolgozott és néhány évvel ezelőtt ment nyugdíjba.

35 éve zuhantak le a hegyimentők a Magas-Tátrában-1
A baleset áldozatai
35 éve zuhantak le a hegyimentők a Magas-Tátrában-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba
A balesetről évente megemlékeznek, de nem a baleset helyszínén, amelyet csak több órás gyaloglással lehetne megközelíteni, hanem az újtátrafüredi temetőben. A baleset helyszínén még 35 év elteltével is megtalálhatóak a lezuhant helikopter roncsainak maradványai.

 

Hirdetés
Hirdetés