Webkamerák a Tátrában

Webkamerák a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/01
Egy tátrai kirándulás tervezése során segítséget jelenthetnek a hegység különböző pontjain elhelyezett webkamerák.
Hirdetés

Egy tátrai kirándulás tervezése során napjainkban egyre többen követik nyomon a térségben elérhető webkamerákat, melyek segítségével képet kaphatunk az adott terület aktuális időjárásáról, illetve a túrázási viszonyokról, feltételekről. A rendszeres Tátra-járóknak valószínűleg megvannak a jól bevált forrásai, mindig vannak azonban olyan új látogatók, a Tátrával még csak most ismerkedők, akik első túrájuk tervezése során nem feltétlenül tudtak ezek elérhetőségéről. Nekik szeretnék segítséget nyújtani az alábbi összeállítással, melyben a Tátra szlovák és lengyel oldalán elérhető legismertebb webkamerákat próbáltam meg összeírni.

Webkamerák a Tátra szlovák oldalán

A www.vt.sk weboldalon a Magas-Tátra turistaközpontjaiban, Csorbató, Ótátrafüreden és Tátralomnic települések legismertebb túra- és kirándulási célpontjain elhelyezett kamerák élő felvételeit láthatjuk.
A holidayinfo.sk oldalon a Szlovákia legismertebb turistaközpontjain működő webkamerákat régiónként, illetve tájegységenként tudjuk szűkíteni. A Tátrában és közvetlen környezetében elhelyezett kamerákat a „Vysoké, Západné a Belianske Tatry” fülre kattintva nézhetjük meg, ezeken többek között a Sziléziai háznál, Zárban és a Bachleda-völgyben, a Rohácsi-völgyben vagy Podbanszkón telepített webkamerák felvételeit is láthatjuk.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapján a HZS üzemeltetett meteorológiai megfigyelőállomásokra felszerelt webkamerák felvételeit láthatjuk. A Magas- és a Bélai-Tátra fontosabb menedékházainál, ismertebb völgyeiben felállított kamerák mellett az Alacsony-Tátra, a Kis- és Nagy-Fátra valamint a Szlovák Paradicsom több pontja is elérhető.

Csorbai-tó (Štrbské pleso)
Tarajka (Hrebienok)
Tátralomnic – Start (Tatranská Lomnica – Štart)
Lomnici-csúcs (Lomnický štít)

Webkamerák a Tátra északi oldalán 

A hegység lengyel oldalán működő webkamerák közül a zol.pl honlapon elérhető kamerák felvételein Zakopane több pontjáról magát a hegységet, illetve annak egyes konkrét részeit (pl. Giewont, Gáspár-csúcs, Vörös-hegyek) láthatjuk. 
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR)honlapján elérhető webkamerákon jelenleg a Halastavi-völgy, a Lengyel-Öt-tó völgye, a Gąsienica-völgy, a Gáspár-csúcs, a Chochołowi-völgy, Kościelisko és Czarna Góra aktuális időjárási viszonyait követhetjük figyelemmel.
A Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) honlapján az oldal profiljához kapcsolódóan a Gáspár-csúcsra vezető kabinos felvonó alsó és felső állomása, valamint a Gubałówkára közlekedő siklóvasút közelében felszerelt webkamerák felvételei láthatók.

Zakopane - aktualny widok na Tatry

Halastó (Morskie Oko) - Tengerszem-csúcs (Rysy) /TOPR/

Halastó (Morskie Oko) - Barát (Mnich) /TOPR/

Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) - Elülső-tó (Przedni Staw) /TOPR/

Gąsienica-tisztás (Hala Gąsienicowa) – Gránát-csúcsok (Granaty) /TOPR/

Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) - Świnica (Svinica) /TOPR/

Kościelisko – Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) /TOPR/

Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) /TOPR/
Hirdetés
Hirdetés